De Belgische atleten vielen niet in de prijzen op het Sportgala 2019. Met Nafi Thiam, de Belgian Tornados, Peter Genyn en Jacques Borlée was atletiek nochtans knap vertegenwoordigd. Thiam botste echter voor de tweede keer op rij op Nina Derwael, terwijl de Red Lions opnieuw de titel van Ploeg van het jaar wegkaapten. Hun bondscoach Shane McLeod won de prijs voor Coach van het jaar. Joachim Gérard werd Paralympiër van het jaar.

Nafi Thiam kroonde zichzelf in het verleden al driemaal tot Sportvrouw van het jaar. In 2018 was de titel echter weggelegd voor Nina Derwael. De gymnaste leverde ook dit jaar een fantastisch seizoen af en kon met onder meer een tweede wereldtitel opnieuw sterke prestaties voorleggen. Dat Thiam met haar zilveren WK-medaille wellicht te kort zou schieten, kwam dan ook niet geheel onverwacht. In tegenstelling tot vorig jaar moest Thiam deze keer ook Emma Meeseman voor zich dulden in de telling. De basketbalster speelde de pannen van het dak bij haar Amerikaanse ploeg, maar kon uiteindelijk op minder punten rekenen dan Derwael. In de eindstand kwam Derwael tot 1.077 punten, tegenover 907 punten voor Meesseman en 667 punten voor Thiam. Het was Tia Hellebaut die Derwael de trofee mocht overhandigen.

Geen derde voor Genyn, wel voor Gerard

Peter Genyn (243 punten) behaalde op het WK para-atletiek nog een mooie gouden en zilveren medaille. Verrassend genoeg volstond dat niet om zijn titel van Paralympiër van het jaar te verlengen. Het was rolstoeltenniser Joachim Gérard (408 punten) die voor de derde maal in zijn carrière bekroond werd tot winnaar.

Peter Genyn – Foto: Steven Van Beylen

Red Lions halen dubbelslag thuis

Nog nooit eerder slaagden de Belgian Tornados (293 punten) erin om een medaille te behalen op WK outdoor. Het WK in Doha bracht daar echter verandering in aangezien de aflossingsploeg er naar een knappe bronzen medaille knalde. Toch schatte de jury (de Belgische beroepsbond voor Sportjournalisten) hun prestatie niet sterker in dan die van de mannelijke hockeyploeg. De Red Lions (565 punten) verzekerden zich in 2019 namelijk van de Europese titel en de eerste plaats op de wereldranglijst. De hockeyploeg mocht zo met ruime voorsprong opnieuw de trofee voor Ploeg van het jaar in ontvangst komen nemen. Shane McLeod (374 punten), de bondscoach van de ploeg, werd eveneens in de bloemetjes gezet. De Nieuw-Zeelander haalde het nipt van Philippe Clement (322 punten) als Coach van het jaar. Jacques Borlée moest vrede nemen met de derde plaats.

De Tornados na hun finale in Doha – Foto: Erik Van Leeuwen

Bij de mannen haalde Remco Evenepoel (835 punten) het overtuigend van werelduurrecordhouder Victor Campenaerts (354 punten) en Wout van Aert (339 punten) voor de trofee van Sportman van het jaar. Bij de beloften hield Anderlechtspeler Yari Verschaeren (215 punten) de eer van het voetbal hoog door Thibau Nys (175 punten) af te troefen als Belofte van het jaar.