Pieter-Jan Hannes werd tijdens de CrossCup in Mol knap vijfde. Het is al een tijd geleden dat de 27-jarige atleet nog zo hoog eindigde op een lange cross. Na enkele moeilijke jaren lijkt Hannes weer op het goede spoor te zitten en dat zonder begeleid te worden door een vaste coach. Na de breuk met Theo Joosten stippelt Hannes zijn eigen weg uit en dat lijkt voorlopig te renderen.

Het was al even geleden dat Pieter-Jan Hannes nog voorin te vinden was tijdens een lange cross. Een jaar geleden was Hannes pas als 24ste terug te vinden in de uitslag van de Structabo CrossCup in Mol. Gisteren deed hij dankzij een knappe slotronde maar liefst negentien plaatsen beter. De vreugde spatte er aan de finishlijn vanaf. “Eindelijk begin ik weer mijzelf te worden”, begon Hannes na afloop. “Het heeft drie jaar geduurd, maar alles begint eindelijk weer op zijn plaats te vallen.”

‘Eindelijk’, het was een woord dat regelmatig terugkeerde. Niet alleen zijn vorm begint eindelijk terug te komen, maar ook zijn manier van aanpak lijkt eindelijk gevormd te zijn. “Ik ga momenteel mijn eigen weg en heb mijn eigen parcours uitgestippeld. Ik doe het momenteel dus zonder trainer. Ik heb veel geleerd uit de periode bij mijn vader, dan bij Rik (Didden; red.) en tenslotte bij Theo (Joosten; red.). Ik probeer hun raakvlakken samen te leggen en mijn eigen visie te bouwen rond de zaken waarin zij niet overeenkwamen. Voorlopig werkt dat gecombineerd systeem goed”, vertelde de 1500m-specialist.

Toch is Hannes niet volledig op zichzelf aangewezen. Hij heeft ook geen schrik om bij anderen om raad te vragen. “De kwaliteitstrainingen werk ik samen af met Michaël (Somers; red.). De eerste maanden zijn gelijkaardig qua trainingen en Michaël en ik komen zo goed overeen dat we hebben besloten om samen het werk te doen. Dit luik werk ik dus opnieuw af met de schema’s van Rik. We hebben dat zo afgesproken en ik vind het heel chique van hem dat hij mij wil ondersteunen. Ik ben tenslotte een ex-atleet van hem. Daarnaast laat ik mij ook zeker nog consulteren, maar over het algemeen ga ik wel mijn eigen weg.”

Pieter-Jan Hannes – Foto: Golazo

En die weg houdt deze winter regelmatig halt tijdens de CrossCup-manches. “Ik overweeg om de hele CrossCup af te werken, vooral om weer een basis te leggen en om nog eens diep te gaan. De laatste twee jaar heb ik bij Theo veel geleerd, maar werken aan de basis was een eigenschap die er niet vaak aan bod kwam. Die moet ik nu dus weer goedleggen. Ik voel dat dat rendeert. Het heeft voor mij weinig zin om opnieuw die korte afstanden op te zoeken nadat ik twee jaar zo op weerstand heb getraind. Voor mij dus geen korte crossen of indoorwedstrijden dit jaar. Ik ga vol voor de lange cross. Niet met het oog op een bepaalde plaats of klassering, maar wel voor die basis. Ik kan ook kiezen om op mijn eentje die trainingen in het bos af te werken, maar crossen is net iets plezanter”, zei Hannes over zijn winterplannen.

Hannes moest de afgelopen drie jaar telkens de internationale kampioenschappen van op het thuisfront volgen. Komende zomer hoopt hij daar eindelijk weer verandering in te kunnen brengen. “Ik heb een goed zicht op hoe ik het ga aanpakken richting de zomer. Ik heb uitgestippeld wat ik op training tegen bepaalde periodes wil kunnen. Als ik die doelstellingen kan waarmaken, dan ben ik op de goede weg om kans te maken op deelname aan mijn tweede Olympische Spelen. Ik durfde in het verleden wel eens lachen met Hans Van Alphen. Hij stond er op de Spelen, maar presteerde niks in de jaren tussenin. Nu moet ik hopen dat mij hetzelfde overkomt”, grapte Hannes.