Op de Internationale Warandeloop in Tilburg, de crossklassieker die voor de Nederlanders als EK-selectiewedstrijd gold, kwamen heel wat Belgen in actie. Bij de vrouwen trok belofte Jana Van Lent haar goede BK-vorm door met een knappe tweede plaats achter Sarah Lahti. Thomas Vanoppen greep in Hulshout net naast een EK-ticket, maar rechtte de rug met een derde plaats in Tilburg. Ook op de korte crossen en in de jeugdreeksen deden de Belgen het uitstekend.

Een week na het BK in Hulshout opteerden verschillende Belgen voor een snelle cross net over de landsgrens. Op de 64e Warandeloop in Tilburg mengden ze zich in de Nederlandse EK-selectiestrijd. Onder hen ook Pieter-Jan Hannes. Die beëindigt zijn carrière over twee weken in Brussel, maar wilde ook in Tilburg nog een laatste keer aan de start komen als eerbetoon aan zijn grootvader die daar in 2010 te overlijden kwam. Met onder meer Thomas Vanoppen, Nicolaï Saké en Sander Vercauteren aan zijn zijde mocht de Belgische afvaardiging er wezen. Net zo bij de vrouwen waar Jana Van Lent in het startvak Juliette Thomas, Julie Voet en Sofie Van Accom kon begroeten.

Pieter-Jan Hannes op het BK in Hulshout – Foto: Peter Wagemans

Vercauteren nam bij de mannen de kopstart en zag een omvangrijke groep in zijn zog meeglijden. Vanoppen was alert en koos positie in de voorste gelederen. Samen met een vijftal anderen sloeg hij een gat waardoor er na tien minuten wedstrijd voor het eerst echt afscheiding kwam. Saké en Hannes passeerden daarna in de eerste achtervolgende groep. Senay Fissehatsion uit Noorwegen liep samen met Spanjaard Ilias Fifa weg uit de kopgroep en haalde het van die laatste na een prangende eindsprint. Vanoppen toonde zich ijzersterk en klopte met Filmon Tesfu, Noah Schutte en Tom Hendrikse de eerste Nederlanders. Ongetwijfeld voelt deze podiumplek toch ook een beetje als een pleister op een zere wond voor de atleet van Herentals. Hij greep in Hulshout naast een EK-ticket en kan zijn goede vorm dus niet naar Brussel meenemen. Saké en Hannes werden respectievelijk achtste en negende. Vercauteren eindigde als veertiende. Ward Leunckens slaagde er op de korte cross net niet in om Vanoppens prestatie over te doen. Hij werd vierde, onder andere voor Sven Bombeke en Tibaut Vandelannoote die mee in de top tien finishten.

Thomas Vanoppen op de Energyvision CrossCup in Roeselare – Foto: Jolien De Bock

Jana Van Lent heeft er nu al een indrukwekkend veldloopseizoen opzitten. Ze won in Roeselare als belofte haar eerste Energyvision CrossCup bij de senioren en greep in Hulshout maar net naast het BK-podium. Op weg naar het EK in eigen land wilde ze ook in Tilburg iets moois laten zien. De Zweedse Sarah Lahti ging er als een speer vandoor waarna het niet lang duurde voor ook Van Lent alleen kwam te zitten. De twee kopvrouwen liepen een eenzame koers en werden niet meer bedreigd. Julie Voet streed lang mee om de derde plaats, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een zevende stek. Ze was één van de slachtoffers van Sofie Van Accom die op het einde nog enkele plaatsjes goedmaakte om als vierde over de finish te komen. Juliette Thomas kwam uit op plaats negen. Op de korte cross deed Lana Ryckaert net zo goed als Van Lent op de lange. De atlete van Looise AV werd tweede en zag haar clubgenote, juniore Nina Van Pelt, op de vijfde plaats eindigen. Nel Vanopstal finishte twee posities verderop.

Lana Ryckaert op de Energyvision CrossCup in Roeselare – Foto: Peter Wagemans

De jeugd volgt het goede voorbeeld

Bij de junioren kwamen Mathis en Casper Lievens meteen voorin postvatten. Noorderbuur Juan Zijderlaan nam het voortouw in de Nederlandse EK-selectiestrijd en de Belgen maakten twee derde van het achtervolgende trio uit. Mathis schudde zijn broer en Ioann Lobles af om als tweede te eindigen, Casper werd vierde. Ook Matteo Scieur nestelde zich in de top tien met een zevende plaats, net als Fien Peusens die zo de eerste Belgische was bij de dames. Mats Vervoort stond aan de start bij de scholieren en won met overschot. Na anderhalve minuut had hij zijn eerste gaatje al geslagen en dat bleek onoverbrugbaar voor de concurrentie. De atleet van Lyra-Lierse soleerde eenvoudig naar de zege.