Wát een prestaties van de Belgen! Het thuispubliek stuwde de atleten op het EK veldlopen in Brussel naar onvervalste topresultaten. In zes van de zeven categorieën verdienden Belgische atleten top 10-plaatsen en de mannen senioren zetten een gouden kroon op een fantastische crossnamiddag. Verder was er naast het brons van de vrouwenploeg ook individueel eremetaal voor Robin Hendrix. Hij beleefde dankzij zijn bronzen koers de mooiste dag uit zijn carrière.

Robin Hendrix (BRONS bij de senioren mannen, GOUD als team): “De mooiste dag uit mijn carrière”

“Ik zeg altijd dat ik veel meer pisteloper ben dan crosser dus toen ik de modder zag, dacht ik niet dat het mijn dag ging worden. Nu gaat niemand mij nog geloven natuurlijk als ik dat zeg. Vandaag blijkt gewoon dat er weinig is dat mij kan tegenhouden als ik een goede voorbereiding en een topdag heb.”

“Ik heb bovenal heel slim gelopen. Het parcours lag enorm zwaar dus ik heb ervoor gekozen om bergop niet te diep te gaan. Dat heb ik geleerd door de beelden te bekijken van Pieter Desmet die hier in 2008 vijfde werd. Na drie rondes kwam het besef dat top vijf erin zat en in de voorlaatste ronde heb ik mij volledig op de medailles toegelegd. Toen we de laatste bocht in gingen voelde ik mij zeker, ik wist dat ik sneller was dan de Brit.”

“Ik heb heel veel kampioenschappen meegedaan en dat is leuk, maar ik wilde ook wel eens gaan scoren. Vorig jaar heb ik daar serieus mee geworsteld dus het is bevrijdend om nu eindelijk te bevestigen waartoe ik in staat ben. Niettegenstaande verbaas ik vandaag ook mezelf, dit is de mooiste dag uit mijn carrière.”

Foto: Jeroen De Meyer

Pieter-Jan Hannes (31ste bij de senioren mannen, GOUD als team): “Het is een afscheid zoals elke atleet het droomt”

“Ik had graag top 30 gelopen en dat lukt net niet, maar eigenlijk is dat van geen tel. We pakken goud met het team en dat doen we dankzij onze teamgeest. De Fransen hebben misschien wel betere lopers, maar daar hebben ze al twee dagen ambras over wie er de dikste nek heeft. Isaac (Kimeli; red.) en ik hebben als ervaren mannen de jongeren gegidst. Alle complimenten en respect voor Isaac vandaag, hij eindigt verder van de medailles dan verwacht en toch is hij blijven vechten. Als hij zoals de Fransman Augusto flauw gaat doen, is het waarschijnlijk geen goud. De sfeer bij de atleten was top, maar qua organisatie bij de bond moet het beter. Het is niet het moment om negatief te doen dus laat het mij hier bij houden: ‘dit is een succes van de atleten en niet van de bond’.”

Foto: Jeroen De Meyer

“Dit afscheid wens ik elke atleet toe, het publiek was fenomenaal. Ik hoorde van jeugdatleten al dat het overal en met name in de PJ Hannesbocht een ‘zottekot’ was. Dat is er bij ons niet op geminderd. De vrouwen hebben het daar met hun prestaties al opgezweept en dan moesten wij nog komen: ik heb er tinnitus van gekregen.”

Lisa Rooms (6de bij de senioren vrouwen, BRONS als team): “Deze medaille is voor alle vrouwen die niet naar een EK zijn mogen gaan”

“Ik wilde traag starten, maar kwam toch vooraan terecht. Ik stond met een bang hartje aan de start want de voorbereiding was niet ideaal, maar ik voelde mij meteen supersterk. Vooraf had ik voor top 20 getekend dus dit overtreft alle verwachtingen. Ik moet ook absoluut Pieter Desmet bedanken. Hij heeft samen met mij de verkenning gedaan en is tot vlak voor de start tips komen geven. Ik wist overal de beste lijnen liggen en heb enorm veel kunnen sparen dankzij zijn hulp.”

“De bronzen medaille in het landenklassement is een sprookje. Twee jaar geleden mochten we niet naar het EK gaan van de bond en nu zetten we dit neer. Vooraf hebben we onszelf ingeprent dat we zouden lopen voor alle vrouwen aan wie ooit EK-deelname ontzegd is geweest: dit succes is voor hen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Jana Van Lent (7de bij de beloften vrouwen): “Kippenvel”

“De eerste paar rondes liep ik mee voor het podium, zonder te forceren want ik heb goed ingedeeld. Elke keer die zware zones doorploeteren begon dan toch te wegen. Daarna was het vechten voor elke positie. Podium zat er niet meer in, maar met een zevende plaats kan ik niet anders dan superblij zijn. Ik voelde ongelofelijk veel steun van het publiek en dat heeft mij echt geholpen. Het was onbeschrijfelijk, om kippenvel van te krijgen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Yorick Van de Kerkhove (10de bij de beloften mannen): “Deze zomer al mijn records verbeteren”

“Aanvankelijk had ik niet verwacht dat ik in de top 10 zou kunnen lopen. Na een half jaar stilliggen door blessures had ik geen enkel referentiepunt. Waar ik zou kunnen uitkomen in een internationaal deelnemersveld was voor mij een raadsel. Mijn parcourskennis was vandaag een voordeel en heeft mij geholpen om nog wat plaatsjes te winnen. Ik kan niet wachten om er komende zomer in te vliegen en al mijn records te breken!”

Foto: Jeroen De Meyer

Ruben Verheyden (5de in de mixed team relay): “Veel van het publiek verwacht, maar het was nog beter”

“Ziad wisselde als eerste en dan ging ik even dromen, maar voor vijfde had ik vooraf wel getekend. Iedereen heeft alles gegeven en de landen die voor ons eindigen zijn op papier ook sterker. Ik raapte snel twee landen op, maar zat daarna achter Italië. Met Arese hadden zij iemand die hetzelfde waard is als mij op de piste dus er moest al iets misgaan, wilde ik daar veel op goedmaken. In het begin kwam ik ook iets dichter, maar vijf seconden dichtlopen op iemand van hetzelfde niveau was niet mogelijk. Het publiek was fenomenaal, ik had er al veel van verwacht en het was nog beter. Ik heb voortdurend met een glimlach rondgelopen: mijn naam horen en constant in een storm van geluid lopen die mij volgde over het hele parcours.”

Foto: Jeroen De Meyer

Simon Jeukenne (7de bij de junioren mannen): “De modder ligt mij”

“Ik kwam naar hier met het idee om misschien top twintig te lopen. Dit was totaal niet verwacht. In het begin positioneerde ik mij dan ook rond de twintigste plaats, maar de modder ligt mij en ik voelde snel dat ik kon oprukken. Zo kwam ik rond de tiende stek uit en dat kon ik goed vasthouden. Alles geven en focussen op een eindsprint was alles wat er nog in mij omging. De vierde plaats als team is spijtig want we wilden er voor gaan. Toch is het geen slechte prestatie en kunnen we niet ontevreden zijn. Volgend jaar is er een nieuwe kans”

Foto: Jeroen De Meyer