De Lange Laufnacht in Karlsruhe belooft elk jaar spektakel op de (midden)lange afstandsnummers. En dus trok een legioen sterke Belgen gisteren naar de Duitste stad vlakbij Stuttgart. Ze keerden terug met twee internationale minima en een resem snelle chrono’s. Zo knalde Jochem Vermeulen in zijn eerste 1500m van het seizoen naar een snedige 3’35″80. Geen enkele Europeaan liep dit jaar al sneller. 

Naar jaarlijkse gewoonte verschenen er gisteren weer heel wat Belgen aan de start van de Lange Laufnacht in Karlsruhe. Vooral op de 1500m verzorgden zij de show. Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden streden er mee om de winst en een scherpe eindtijd. Het was uiteindelijk Vermeulen die in zijn eerste 1500m van het seizoen het zegegebaar mocht maken in 3’35″80. Daarmee blijft de atleet van Lyra-Lierse slechts een halve seconde boven zijn PR. Verheyden bewees met een derde plaats in 3’36″13, zijn snelste seizoensopener ooit, zijn moeilijke winter definitief achter zich gelaten te hebben.

Pieter Sisk koos eveneens voor de 1500m, maar werd ingedeeld in de tweede reeks. Hij lag op 300m van het einde nog voor op het tempo dat de snelste reeks aanhield, maar miste op het einde tegenstand om onder de 3’37 te duiken. Met 3’37″01 zette hij wel een nieuw PR neer. Op de Europese ranking van 2023 wordt de top vijf zo bezet door drie landgenoten. Vermeulen is momenteel de snelste van heel Europa, Verheyden volgt op plaats drie en Sisk bezet plaats vijf. Wereldwijd waren er dit jaar amper zeven atleten sneller dan Vermeulen. Het zegt veel over de weelde op de (midden)lange afstand in België.

Foto: Peter Wagemans

EK-limieten voor Thibert en Labar

In zijn allereerste 5.000m ooit toonde Régis Thibert dat hij ook op het langere werk goed uit de voeten kan. De atleet van Herve, die vorig jaar op het WK voor junioren nog aantrad op de 1500m, snelde naar een chrono van 14’05″91. Daarmee voldeed hij ruim aan de 14’18″29 die nodig was voor het EK in Jeruzalem. Met die chrono staat hij momenteel op de derde plaats op de Europese juniorenranking van dit jaar. Clubgenoot Clément Deflandre had met een eerste duik onder de 14 minuten (13’52″21) eveneens reden tot vieren.

Bij de vrouwen bevestigde Lisa Rooms haar tijd van twee weken geleden in Amerika. Met 15’27″92 bleef ze amper twee seconden boven haar nieuwe recordtijd. Chloé Herbiet snelde in diezelfde reeks naar een nieuw PR van 15’58″20.

De tweede limiet kwam er op de 3.000m steeple waar Clément Labar zich met enige reserve plaatste voor het EK beloften. De eerstejaars belofte bleef met 8’43″93 net geen drie seconden onder het minima en mag zich zo opmaken voor zijn derde internationaal kampioenschap op rij. Pieter-Jan Hannes bewees met 8’42″55 nog steeds stappen vooruit te zetten. Hij verbeterde zichzelf met zes seconden.

Op de 800m liep Mariska Parewyck naar 2’05″75. Renée Eykens kwam na 2’07″47 over de meet.

De volledige uitslag kan u hier bekijken.

Clément Labar – Foto: Quinten Lafort