De seniorenrace op het EK bij de mannen heeft een geweldige apotheose opgeleverd voor de Belgen. Robin Hendrix liep in de race van zijn leven naar een prachtige bronzen medaille. John Heymans beet zich lange tijd vast in Hendrix’ spoor en finishte op een knappe zesde stek. Topfavoriet Isaac Kimeli voelde zich in de Brusselse modder nooit helemaal in zijn sas, maar bracht met een 11e plaats wel cruciale teampunten in het laatje. De prestaties van onze drie toppers leverden België een afgetekende zege op in het landenklassement. Zo sluiten de Belgen het EK in eigen huis af met een geweldige oogst van drie medailles. 

Bij de start waren alle ogen gericht op thuisfavoriet Isaac Kimeli. Na zilver en brons in vorige edities ging onze landgenoot nu voor de opperste triomf in eigen huis. Onder het beukwerk van de Fransman Bastien Augusto en Brit Hugo Milner werd echter snel duidelijk dat Kimeli het niet onder de markt had met het tempo. Medefavoriet Yemaneberhan Crippa uit Italië maakte in tegenstelling tot de atleet van OEH wel de sprong naar de kopgroep. Later zou blijken dat velen hun motor opbliezen in de felle start.

Foto: Jeroen De Meyer

Dat wou Robin Hendrix absoluut niet meemaken. Hij startte beredeneerd een vatte pas na een kwart van de cross post bij de eerste 15 lopers. In zijn remonte raapte hij onder meer John Heymans op. Die zag alle kleuren van de regenboog in het zog van de Hallenaar, maar maakte wel mee de sprong naar het voorplan. Het duo passeerde met onder meer Kimeli, Augusto en Crippa de ene na de andere snelstarter.

Foto: Jeroen De Meyer

Halfweg kreeg de tandem Hendrix-Heymans zowaar het podium in het verschiet. Ze maakten jacht op een kopgroep van drie met Milner, de Noor Magnus Tuv Myhre en de Fransman Yann Schrub. Die laatste koos het ruime sop en vloog onbedreigd naar de EK-triomf. Ondertussen gooide een verbeten Hendrix zijn kompaan los en liep hij mondjesmaat in op de Noor en de Brit.

In een zinderende ontknoping schreeuwde het thuispubliek Hendrix vooruit. De massa zag hoe hij vanuit zijn tenen nog een laatste druppel benzine tevoorschijn toverde terwijl Milner kraakte. Onze landgenoot moest in de sprint om het zilver de duimen leggen voor Myhre, maar dat zal hem worst wezen. Met brons op dit thuis-EK boekt de 28-jarige Hendrix het grootste succes uit zijn loopbaan.

Foto: Jeroen De Meyer

Heymans sleepte even later op karakter een heel knappe zesde plaats uit de brand. Een zichtbaar vermoeide Kimeli legde strijdend beslag op de elfde stek. Hun prestaties, samen met het exploot van Hendrix, bezorgden ons land de gouden plak bij de landenteams. Een geweldige kers op de Belgische EK-taart.

Ook Marco Vanderpoorten (25e), Pieter-Jan Hannes (31e) en Guillaume Grimard (35e) liepen op een hoog niveau in Brussel. Hun prestaties bevestigen het uitzonderlijke niveau van het Belgische afstandslopen momenteel.

Foto: Chiara Montesano – European Athletics