Het eerste herfst-BK in Hulshout leverde heel wat moois op en was telkens spannend op twee fronten. Voorin voor de Belgische titelstrijd, rond plaats 6 voor de laatste EK-tickets. Sommigen pakten een eerste tricolore trui, anderen verzekerden zich van een allerlaatste EK-deelname. Het drassige parcours zorgde voor valpartijen in bijna alle koersen en speelde zo een bepalende rol in het wedstrijdverloop. Lees hier wat de hoofdrolspelers achteraf te vertellen hadden.

Pieter-Jan Hannes – 6e plaats lange cross mannen

Doorheen de week klonk het dat het parcours in Hulshout er lichtlopend bij zou gaan liggen. Door de extra regen en eerdere wedstrijden werd het uiteindelijk toch nog vechten tegen de modder. Geen verrassing voor Hannes die tot in de (spike)puntjes voorbereid was: “Ik heb daar mijn eigen ding in gedaan. Voor ik drie weken geleden naar Sankt Moritz vertrok ben ik al eens komen verkennen met mijn coach Pieter Desmet. Toen was het nog niet overvloedig beginnen regenen, maar het lag ook al nat. Geen rocket science om te weten dat de regen de grond hier zou oververzadigen. Thomas Vanoppen en Michael Somers bleven deze week beweren dat het hier snel en droog lag, dus ik ben gisterenavond voor alle zekerheid nog een extra verkenning komen doen. We zagen het omslaan en de parcoursbouwers bevestigden ook dat de staat van het parcours op één dag helemaal is veranderd. Op het nippertje ben ik gisteren nog op zoek gegaan naar pinnen van 20mm en ik heb nog één doosje gevonden. Ik ben blij dat ik ze had want ik merkte dat ik een voordeel had tegenover veel anderen die spikepunten van 15mm gebruikten.”

“Ik kwam hier met veel geloof. Het laatste anderhalf jaar stond in het teken van deze periode en ik heb er nog één keer alles aan gedaan. Ik zit dicht bij mijn beste vorm ooit en dat wil wel wat zeggen als je weet wat ik daarmee heb kunnen bereiken”, zo verklaart de Belgische recordhouder op de mijl. “Ik ben rustig gestart met het plan om goed in te delen en gaandeweg mannen op te rapen. In de eerste ronde zat ik goed gepositioneerd bij wat schaduwfavorieten, maar ik werd meegetrokken in een valpartij. Nicolaï Saké gleed voor mij weg en ik ben over hem gevallen waardoor ik plots rond de dertigste plaats zat. Daar heeft mijn ervaring het verschil gemaakt. De anderen hebben het gat naar de kop van de wedstrijd in één inspanning dichtgelopen, maar ik wist dat je daar op dit parcours niet meer van ging herstellen. Ik heb goed ingedeeld en ben blijven vechten met die zesde plaats voor ogen. Toevallig of niet kreeg ik het moeilijk op het moment dat mijn kameraad Michael Somers net voor mij zat. Die heeft mij er doorheen geholpen. Sinds hij prof is, had ik hem nog nooit kunnen kloppen, maar nu sluit ik mijn carrière gelukkig af”, lacht Hannes. “Naar Brussel ga ik puur om te genieten. Het team is zo sterk dat ik eerlijk moet zijn en zeggen dat ik waarschijnlijk niet bij de eerste drie Belgen zal zijn. Ik ga mijn supporters bedanken, de ziel uit mijn lijf lopen en de functie van ervaren ploegmaat op mij nemen. Ik daag de jongens uit om voor mij een teammedaille te scoren!”

Isaac Kimeli – Eerste plaats lange cross mannen

“Na de eerste twee ronden ben ik gevallen en het ritme verloren. Die val en het snelle wedstrijdverloop koste me energie. Dat merkte ik tijdens de korte cross, want daar opnieuw meespelen om de winst zat er niet meer in. Ik word hier voor de vijfde keer Belgisch kampioen en dat voor de tweede keer op één jaar tijd. Ik ben heel tevreden. Nu vat ik nog een zwaar trainingsblok aan en dan wordt het kwestie van goed recupereren richting het EK. Dat zal belangrijk zijn met ene Jakob Ingebrigtsen aan de start. Ik moet klaar zijn, maar heb er vertrouwen in. Vorig jaar was de vorm goed, maar nu is die nog een stuk beter. Ik ga mijn best doen en het zou fantastisch zijn mocht ik een medaille pakken. Mijn parcourskennis is alleszins een groot voordeel.”

John Heymans – 2e plaats lange cross mannen

Isaac Kimeli is sowieso sterker dan mij, maar het is jammer dat ik niet langer bij hem ben kunnen blijven. Net op het moment dat hij zijn versnelling plaatste, kwam ik ten val. Achteraan op het parcours lag er diepe modder waarin elke ronde mensen zijn gevallen. Tegen de laatste ronde was ik blij dat ik mij niet had laten vangen, maar net dan heb ik natuurlijk wel prijs. Voor Brussel mik ik zo hoog mogelijk, zonder een specifieke plaats uit te spreken”, aldus de man die vorig jaar 14e werd in Turijn.

Foto: Jolien De Bock

Robin Hendrix – 3e plaats lange cross mannen

“De vele rechte stukken in het parcours waren een goede zaak voor mij, maar de modder speelde dan weer in mijn nadeel. In het begin heb ik mee tempo gemaakt om ruimte te creëren. Ik had wat energie overgehouden voor het einde en zo kon ik nog voorbij Guillaume Grimard naar het podium. In Brussel kijk ik richting top 10 à 15, al is het Europese niveau enorm gestegen. Toch geloof ik er wel in.”

Guillaume Grimard – 4e plaats lange cross mannen

“Ik ben hard begonnen omdat ik wist dat mijn kansen op die manier het grootst waren. Zo heb ik in het begin de valpartijen kunnen vermijden. In de laatste ronde zag ik John Heymans jammer genoeg wel vallen. Zonde voor hem dat hij geen echte kans meer heeft gekregen om het Isaac moeilijk te maken. Ik voelde mij goed en ontspannen, maar in het slot kwam het niveauverschil met de mannen rondom mij boven drijven. In de komende jaren hoop ik dat gat te dichten. In Brussel hoop ik individueel op top 20. Geen sinecure, maar ik ben er zeker van dat ik dat ergens in mijn lichaam heb zitten. Het zou prachtig zijn om in eigen land met het team het podium op te mogen.”

Chloé Herbiet – Eerste plaats lange cross vrouwen

“De cross is veel zwaarder dan de weg of de piste. Mijn overwinning hier betekent dus veel. Vooraf wist ik niet goed hoe ik het moest aanpakken. Ik voelde me tijdens de wedstrijd eigenlijk heel goed dus besloot dan maar om vroeg het tempo hard te maken. Op mijn eindsprint kan ik niet rekenen, dus er vol voor gaan was de beste tactiek. Het is gelukt. Ik was ergens nog verrast dat het best vlot ging. Na mijn marathonvoorbereiding wist ik wel dat mijn uithouding er was, maar de intensiteit van de cross is toch nog iets anders. Het is de eerste keer dat ik mij plaats voor een EK. Het is echt fantastisch. Ik kijk er enorm naar uit om voor eigen publiek te lopen.”

Foto: Jolien De Bock

Juliette Thomas – 2e plaats lange cross vrouwen

“Ik ben supertevreden. Een zilveren medaille overtreft al mijn verwachtingen! Vooraf was EK-selectie mijn hoofddoel en een podiumplaats zou bonus geweest zijn. Tot halverwege heb ik het rustig aan gedaan en eens de groep uit elkaar viel, moest ik tot aan het gaatje gaan om mijn positie vast te houden. Het was moeilijk om in te schatten wat ik van Lisa Rooms kon verwachten en of ze nog een versnelling in huis zou hebben. Ik ben trots om in mijn eerste jaar als seniore al naar het EK te kunnen en ga dus vooral om te leren.”

Lisa Rooms  – Derde plaats lange cross vrouwen

“Ik heb vandaag zwaar moeten strijden. Ik heb er na mijn kuitblessure alles aan gedaan om in vorm te zijn, maar vandaag was er plots heel snel. Het werd helaas niet de koers waarop ik gehoopt had. Ik voelde me precies enkele jaren terug in de tijd gekatapulteerd waar ik voor elke plaats moest strijden. En dat terwijl ik vorig jaar soms heel makkelijk kon winnen. Misschien had ik dit wel nodig om goed te zijn op het EK en is dit de extra push die nodig is om de komende weken nog stappen te zetten.

Jana Van Lent – 4e plaats lange cross vrouwen (gekwalificeerd voor EK als belofte)

“Ik had gehoopt om mijn niveau van Roeselare te bevestigen, maar verwacht zou ik deze prestatie nog steeds niet noemen. In de voorlaatste ronde kwam ik slecht neer waardoor ik uit de groep met Juliette Thomas en Lisa Rooms werd weggeslagen. Dat is eigen aan de cross, maar het is jammer want ik wilde graag vechten voor het podium. Ik schrok wel even toen we plots Lisa weer in zicht kregen, maar ik heb geprobeerd om niet onder de indruk te zijn en op mezelf te focussen. Op het EK wil ik vooral beter doen dan mijn 41e plaats van vorig jaar. Toen was ik blij om erbij te zijn, nu wil ik zo hoog mogelijk eindigen.”

Imana Truyers – Zesde plaats senioren lange cross vrouwen

“Eindelijk loont het werk van het voorbije jaar. Voor corona sukkelde ik met blessures aan de achillespezen en mijn kuiten. Ik miste continuïteit in mijn trainingen en de motivatie was toen ook zoek. De passie is wel altijd gebleven waardoor ik ben blijven doordoen. Maar ook vorig jaar stond ik nog ver van waar ik nu sta. Toen was het echt nog harken. De wetenschap dat er zes EK-tickets op het spel stonden, boden wel perspectief om er deze winter voor te gaan. Ik wist vandaag pas eigenlijk op het einde dat ik het EK ook effectief zou halen. Ik ben heel blij dat ik er bij ben in Brussel. Het is mijn favoriete parcours en ik hoop tegen dan nog een stap vooruit te kunnen zetten. Ik ga de uitslag van het EK in Tilburg in 2018 er nog eens bijnemen en kijken welke dames er nog aan de start zullen staan om in te schatten waar ik kan uitkomen.”

Foto: Jolien De Bock

Elise Vanderelst – 1e plaats korte cross vrouwen

“Ik was vandaag de topfavoriete en dat zorgde voor de nodige stress. Ik ben nog maar twee dagen terug van Font-Romeu en heb nog geen crossen gelopen. Ook op het niveau van de tegenstand had ik geen zicht. Gelukkig verliep alles volgens plan. Net als bijna alle anderen ben ik wel gevallen, maar zonder erg. De hoogtestage is heel goed verlopen. Voor mij was het de eerste keer dat ik gedurende een langere periode met een grote groep topatleten samen heb getraind. Dat was een bijzonder positieve ervaring en aangezien iedereen Nederlandstalig was, heb ik mijn Engels en Nederlands kunnen bijschaven.”

Charlotte Van Hese – Derde plaats korte cross vrouwen (tweede Belgische)

“Ik had dit totaaaaal niet verwacht. Ik wou beter doen dan mijn tiende plaats van vorig jaar. Superstiekem hoopte ik misschien op het podium. Dat dit echt ook lukt, is fantastisch. Jammer genoeg heb ik het niet heel uitbundig kunnen vieren want ik had wat pijntjes en dus oplapwerken nodig aan de finish. Ik ben in de wolken. De laatste twee weken wist ik wel dat de vorm goed zat, al had ik niet verwacht mee te kunnen strijden voor het EK. In het verleden was ik er ooit al eens dichtbij, maar nu is het effectief zo ver. Ik denk niet dat ik mij schuldig moet voelen tegenover op papier sterkere kandidaten. Ondanks een valpartij finish ik niet veel na Elise Vanderelst.”

Ruben Verheyden – Eerste plaats korte cross

“Het is niet dat ik me vooraf echt zorgen maakte over mijn plaats, maar een korte cross is toch altijd tricky. Ik kon het mij op dit parcours niet permitteren om veel risico’s te nemen. Ik heb vandaag wel het wedstrijdverloop afgedwongen dat ik voor ogen had. Het plan was om al van bij de start op kop te lopen en in het slecht beloopbaar stuk het verschil te maken. Op het einde voelde ik me nog steeds heel goed. Het is een eerlijke uitslag. De sterksten eindigen hier voorin. Over de ploeg voor het EK maak ik me dus geen zorgen. Wie hier top twee loopt, is in orde. Alle ploegen zullen wellicht hetzelfde zeggen, maar ik denk dat we kunnen meestrijden om de medailles. Het moet alleszins een doel zijn.”

Foto: Jolien De Bock

Ziad Audah – 2e plaats korte cross senioren mannen

“Ik ben drie weken op hoogte geweest en ben hier met een open blik naartoe gekomen. Ik wist dat het niveau hoog lag, maar wilde mijzelf geen grenzen aanpraten. Geloof in eigen kunnen is de basis van elk succes. Ik heb de tweede ronde afgewacht om te kijken wat de anderen zouden doen. Ruben Verheyden kreeg Isaac Kimeli mee, maar die laatste viel na zijn lange cross begrijpelijk terug. Ik ben kalm gebleven en heb er alles uitgehaald. Behalve één EK bij de junioren heb ik geen internationale ervaring dus het belooft fantastisch te worden. Een medaille winnen zou ongelofelijk zijn.”