Nafi Thiam riep vandaag de pers bijeen in Brussel om haar nieuwe partnership met AXA aan te kondigen. Ze tekent voor vijf jaar bij de verzekeraar, maar beantwoordde ook vragen over haar route naar de Olympische Spelen in Tokio. De zevenkampster trekt komende winter niet naar het WK indoor in China, en overweegt zelfs om geen enkele meerkamp af te werken in aanloop naar de Spelen.

Know you can is de nieuwe slogan waaronder AXA en Nafi Thiam voortaan samen opereren. Komend seizoen betekent die slogan voor Thiam vooral geloven in een topprestatie op de olympische zevenkamp. “De Spelen zijn mijn grootste en eigenlijk enige doel dit seizoen”, vertelt La Thiam. “Ik heb geen enkel tussendoel en ik heb nog 36 weken om klaar te geraken.” Opvallend, dat de atlete die zo vaak probeert geen al te grote verwachtingen te scheppen voor zichzelf en de buitenwereld, dat zo precies weet. Het geeft aan hoe belangrijk de Spelen zijn voor haar.

Na een deugddoende vakantie herneemt de Naamse deze week de trainingen. “Gisteren heb ik een eerste keer getraind. Daardoor heb ik nu overal pijn, maar dat is niet meer dan normaal.” Als Thiam over pijn begint, denken we al snel aan haar elleboog, die in Doha voor problemen zorgde. Maar de persoon die zich het minst zorgen maakt over die veelbesproken elleboog, is Thiam zelf. “Ik heb verschillende dokters geraadpleegd en het blijkt allemaal niet zo erg. Een operatie is niet aan de orde, ik moet hem gewoon wat rust gunnen.”

Thiam heeft ondertussen kunnen nadenken over hoe ze haar road to Tokyo vorm wilt geven. “Over de grote lijnen ben ik akkoord met mijn coach, de details liggen nog niet vast. In januari en april gaan we op stage, maar het is nog niet zeker naar waar. Aan het WK indoor neem ik niet deel. Het is te dicht bij de Spelen en te ver van huis. Die reis zou in de kleren kruipen.” Wie denkt dat Thiam bijgevolg zéker naar Götzis trekt in mei, heeft het mis. “Ik weet niet of ik nog wel een meerkamp afwerk voor Tokio. Alleen als ik voel dat ik het nodig heb om klaar te geraken.”

Haar bachelor in de geografie heeft de meerkampster intussen op zak, waardoor ze in aanloop naar Tokio nog meer als profatlete kan gaan leven. “Ik ga de trainingen nu niet ineens verdubbelen, dat zou dom zijn. Ik zie mij vooral winst boeken door meer te rusten en naar de kinesist te gaan.”

Zich uitsluitend met haar ‘mindere’ disciplines bezighouden, is Thiam deze winter overigens niet van plan. “Ik ga mij niet op één of twee disciplines richten op training, want ik wil ook in hoog- en verspringen nog verbeteren. De loopnummers krijgen deze winter wel weer wat extra aandacht.”