Zondag wacht de eerste individuele manche van de EnergyVision CrossCup. Voor de gewoontedieren wordt het wennen. Niet Mol maar Roeselare is gastheer van deze tweede manche. Ondanks de vernieuwde omloop mogen de atleten zich verwachten aan een zware omloop. Het zijn niet meteen de geliefde omstandigheden van Isaac Kimeli, maar de nummer drie van het EK veldlopen verschijnt na een hoogtestage in Kenia wel aan de start. Bij de dames maken twee opvallende atleten hun opwachting. Wielrenster Julie Van De Velde maakt haar comeback op de lange cross. Op de korte afstand verrast Camille Laus met haar deelname.

De EnergyVision CrossCup in Roeselare is een maand naar voor geschoven op de kalender. Hoewel er dit keer geen EK-tickets op het spel staan, zal de manche als vanouds aanvoelen. De komende dagen wordt er heel wat regen verwacht boven het Schierveldestadion waardoor een zware omloop zich presenteert. Het parcours in Roeselare is echter grotendeels veranderd om het meeste moddergeploeter te kunnen ontlopen. Bijgevolg geen passage meer rond de voetbalvelden. Ook de startstrook krijgt een kleine make-over.

Wellicht is er één iemand die toch hoopt op een stevige modderpartij. Nicolaï Saké komt namelijk altijd goed uit de verf op een zwaar parcours. De rijzige atleet tankte vorige week ook het nodige vertrouwen door de snelste tijd van alle slotlopers neer te zetten op de Relays. De kans is dus zeer reëel dat hij in Roeselare opnieuw voor het podium zal meespelen. Hij moet dan wel voorbij Isaac Kimeli, de bronzenmedaillewinnaar van het EK veldlopen van vorig jaar, en Robin Hendrix. De twee trainingspartners werkten hun voorbereiding af in Kenia en openen pas zondag hun wintercampagne. Hoewel zij zonder wedstrijdritme op het appel verschijnen, is de kans klein dat zij een bijrol zullen vertolken. Met ook Guillaume Grimard, Pieter-Jan Hannes en wellicht Michael Somers aan de start, liggen er kansen voor meer dan een handvol atleten.

Foto: Peter Wagemans

Geen Lisa Rooms, noch Chloé Herbiet bij de vrouwen op de lange cross. De uitblinkers van het vorige seizoen trekken op hoogtestage waardoor we het moeten doen zonder absolute topfavoriete(s) aan de start. Het kan bijgevolg weleens de wedstrijd van Juliette Thomas worden. De 22-jarige atlete liet zich al gelden op de weg en noteerde tijdens de Relays de snelste slotronde, al is dat laatste niet geheel representatief want in Roeselare is de afstand drie keer zo lang. Weerwerk mogen we alleszins verwachten van Victoria WarpySofie Van Accom en thuisloopster Hanna Vandenbussche. De vraag is of Annelies Nijssen en Marie Bilo, twee specialisten van de korte cross, de overstap naar de 9000 meter goed verteren en zich voorin kunnen mengen. Youngster Julie Voet wordt eveneens iemand om in de gaten te houden. Julie Van De Velde zal allicht niet meedingen voor het podium, maar is eveneens een opvallende naam op de startlijst. In 2016 besloot Van De Velde haar spikes in te ruilen voor de fiets, maar in Roeselare keert de wielrenster toch nog eens terug naar haar roots.

Archiefbeeld Julie Van De Velde – Foto: Tomas Sisk

Op de korte cross springt misschien nog een opvallendere naam in het oog. Belgian Cheetah Camille Laus ruilt voorlopig eenmalig de atletiekpiste in voor een 2500 meter door het veld. Ambities heeft Laus niet. “Mijn doel is om mij vooral te amuseren en deze nieuwe discipline te leren kennen”, vertelt de 400- en 800m-specialiste enkele dagen voor haar doop in het veld. “Vroeger nam ik op school eens deel aan een veldloop, maar dat was het. Ik start dus absoluut zonder enige verwachtingen. Ik heb me ook niet specifiek voorbereid op deze wedstrijd en hervatte pas recent opnieuw de trainingen”, voegde ze er nog aan toe. Hoewel Laus vele ogen op haar zal krijgen, wordt Mariska Parewyck ook best in de gaten gehouden. De ervaren rot lijkt in principe moeilijk te kloppen, tenzij Lotte Scheldeman met superbenen aan de start verschijnt.

Bij de mannen steken er twee namen met kop en schouders bovenuit en dat zijn die van Maxime Delvoie en Ruben Verheyden. Delvoie was vorig jaar een vaste klant op het podium en mocht in Berlare opnieuw het hoogste schavotje op. 1500m-specialist Verheyden heeft hem in het verleden toch al meermaals een tik uitgedeeld en zal zich niet snel gewonnen geven. Met Lennert Dewulf en Tibaut Vandelannoote zijn er nog twee atleten die zich mogelijk in de mix gooien.

Foto: Jolien De Bock