Thomas Van der Plaetsen begint als negentiende aan de tweede dag van de tienkamp op het WK in Doha. Niet de plaats waarvoor hij gekomen is. Slaagt hij erin om op de tweede dag nog gevoelig op te schuiven? Bij ons zit u op de eerste rij om dat op de voet te volgen, via live-updates, maar ook met de projectie onderaan dit artikel.

23u40: “Alleeeeeeez Thomaaaaas”, galmde dankzij een enthousiaste supporter door het stadion net voor het startschot van de afsluitende 1500 meter. Van der Plaetsen kon alleszins rekenen op de steun van supporters. Hij nestelde zich halverwege de groep en behield die positie tot een ronde van het einde. In de laatste 250 meter kreeg de sterke Belg het nog even moeilijk en zag hij nog enkele van zijn concurrenten over zich gaan om uiteindelijk te finishen in 4’43″95. Hij wordt daarmee dertiende op deze tiende discipline, maar behoudt wel knap zijn negende plaats in de eindstand. De verhoopte plaats bij de beste acht kwam er dus niet, maar Van der Plaetsen toonde opnieuw een mooi staaltje mentale weerbaarheid door na een mindere eerste dag knap terug te vechten.

De Duister Niklas Kaul kroonde zich tot de verrassende wereldkampioen dankzij een sterke 1500 meter. Hij is nog maar de tweede atleet die erin slaagt om de wereldtitel bij de jeugd, de junioren en nu de senioren te bemachtigen. Marcel Uibo pakte net als zijn vrouw Miller-Uibo het zilver. Het brons is voor Damian Warner.

22u45: De tweede groep is eindelijk klaar met speerwerpen. Van der Plaetsen belandt in het negende onderdeel uiteindelijk op een knappe vierde plaats, zijn achterstand op schema PR is nu 146 punten. In het klassement blijft hij negende. Voorin heeft Uibo de leiding overgenomen, Warner is opgeschoven naar twee, Kaul is derde.

21u30: Van der Plaetsen kan zich met 61m00 niet verbeteren en zal dus alles op alles moeten zetten in de derde poging indien hij nog wat punten wil terugwinnen. De verbetering komt er! Met 63m67 doet hij anderhalve meter beter dan zijn eerste poging.

21u15: Mooi! Van der Plaetsen liet een goede eerste beurt optekenen in het speerwerpen. Hij plantte zijn speer 62m23 ver, een seizoensbeste. De nummer negen in het klassement kon duidelijk ook leven met deze afstand, al lijkt hij op nog iets meer te hopen. Wij hopen mee.

20u35: Het heeft ongelofelijk lang geduurd, maar het polsstokspringen is afgelopen. De Est Maicel Uibo wint met 5m40, VDP is tweede. In het klassement schiet onze landgenoot omhoog naar de negende plaats. Wie de huidige top drie in de stand had voorspeld, is nu rijk. Pierce Lepage leidt, voor Ilya Shkurenyov en Maicel Uibo, die de derde plaats deelt met Damian Warner.

19u55: Drie degelijke sprongen volstaan niet op 5m40. Toch een kleine ontgoocheling voor Van der Plaetsen, die in zijn beste tienkamp wel over 5m40 sprong. Zijn achterstand op schema PR bedraagt nu opnieuw 170 punten.

19u40: Bij zijn eerste beurt klaart VDP 5m30! Zo zien we het graag.

19u25: Oeffffffffff. Hij scheert over de lat, maar die blijft liggen en Van der Plaetsen krijgt 5m20 op zijn naam. Het moet wel nog hoger, want in zijn beste meerkamp lukte hij 5m40.

19u20: VDP neemt een klein risico en past op 5m10. Op de volgende hoogte, 5m20, mist hij bij zijn eerste beurt. En ook bij de tweede poging komt hij niet in de buurt. Hij gaat onder de lat door. Dit ziet er niet al te best uit.

19u10: Het polsstokspringen is goed en wel begonnen, en dat geldt ook voor onze Thomas Van der Plaetsen, die vlotjes over 5m00 wipt. Goed en wel begonnen is wereldrecordhouder Kevin Mayer helaas niet. Hij ondervindt te veel last van zijn hamstring bij het polsstokspringen en staakt zijn tienkamp.

16u55: Derde keer goeie keer voor VDP. Met 46m17 doet hij gevoelig beter dan in zijn recordmeerkamp in Rio. Zijn achterstand op schema PR bedraagt nog 139 punten, die op de Olympische Spelen 157 punten.

16u45: De eerste poging van Van der Plaetsen in het discuswerpen is ongeldig. De tweede is oké, maar uit zijn reactie leiden we af dat hij nog veel meer verwacht dan deze 44m08.

15u55: De seizoensbeste van Thomas levert hem een zeventiende plaats op. In het klassement schuift hij één plaatsje op naar achttien. Wereldrecordhouder Kevin Mayer loopt na de hordenrace te manken. Dat ziet er niet goed uit. Haalt hij het einde van deze tienkamp? We betwijfelen het.

15u40: Een uitstekend begin van dag 2 voor Thomas Van der Plaetsen! Hij klokt op de 110 meter horden 14″80, een beste seizoenstijd maar ook gevoelig sneller dan tijdens zijn allerbeste tienkamp op de Olympische Spelen in Rio. VDP maakt 46 punten goed op zijn PR-schema, waarop de achterstand nu nog 192 punten bedraagt.