Op de Continental Tour Silver meeting in Madrid kwamen heel wat Belgen in actie waaronder Dylan Borlée en Alexander Doom. Zij zorgden allebei voor een mooie verbetering van hun PR naar respectievelijk 45″09 en 45″28. Ze worden zo de twee snelste Tornados van het jaar. Thomas Van Der Plaetsen moest zijn ultieme poging om zich te plaatsen voor het WK vroegtijdig staken.

Dylan Borlée was samen met broer Jonathan in de B-reeks ingedeeld in Madrid en had bloed geroken. Hij deed bijna een tiende af van zijn eigen besttijd en kwam over de finish na 45″09. In de A-reeks deed niemand beter dus streek Borlée de overwinning en bijbehorende rankingpunten op. De limieten voor het WK en de Olympische Spelen staan op 45″00 maar met deze overwinning in een wedstrijd van het zilveren niveau doet onze landgenoot een gouden zaak. In de andere reeks deed ook Alexander Doom het op zijn beurt uitstekend. Hij verbeterde zijn PR met zes honderdsten naar 45″28. Jonathan Borlée kan eveneens tevreden zijn met een seizoensbeste 46″31.

Michael Obasuyi timmert aan zijn terugweg na blessureleed en zet keer op keer mooie stappen. In Heusden was 13″72 al een flink seizoensbeste maar in Madrid ging het met 13″61 nog eens een dik tiende sneller. Merel Maes werd in het hoogspringen derde met 1m87. Sinds haar eerste duik onder 55 seconden liet Hanne Claes een heel seizoen lang niets meer liggen op de lage horden maar deze keer bleef ze toch op een iets minder resultaat steken, ze werd zevende in 56″35. Vanessa Sterckendries kwam in het hamerslingeren niet verder dan 65m97. Op vrijdagavond was er ook al een 4x100m. De Belgian Falcons deden een laatste poging om zich voor het WK te plaatsen maar lukten daar met een DNF en 39″21 niet in.

Foto: Jeroen De Meyer

Elise Vanderelst kwam in het begin van haar 1500m door een trage start helemaal achteraan het pak terecht. Aanvankelijk leek een goede tijd dus moeilijk te worden maar Vanderelst liet zich niet kennen en rukte op naar de vierde positie bij het ingaan van de laatste ronde. Dat had de nodige energie gekost en net dat tikkeltje extra kwam ze in de laatste ronde tekort. Het werd een vijfde plaats in 4’05″86, Vanderelsts tweede tijd van het seizoen. Via de ranking wordt kwalificatie voor het WK een moeilijke zaak dus zal ze op het BK nog een gooi naar de rechtstreekse limiet moeten doen. Vanderelst zal daar met een haas proberen zichzelf nog een laatste kans te verschaffen om het minimum te lopen.

Tienkamp Bydgoscsz loopt af met een sisser voor de Belgen

Om meegenomen te worden op de WK-kwalificatieranking voor de tienkamp worden minstens twee afgeronde meerkampen vereist. Thomas Van Der Plaetsen – pas dit seizoen opnieuw toe aan de volledige tienkamp na zijn blessure op de Olympische Spelen – had slechts één eindscore staan en moest dus nog een wedstrijd voltooien. In Bydgoszcz kreeg hij dit weekend ter elfder ure een kans om op een Gold-niveau competitie een score neer te zetten. Na vier ondermaatse proeven hield Van Der Plaetsen het tijdens de 400m echter voor bekeken. Tijdens de 100m, het verspringen, het kogelstoten en het hoogspringen was hij al onder zijn niveau gebleven met in die volgorde 11″44, 7m27, 13m33 en 2m00. Halverwege de 400m hakte Van Der Plaetsen finaal de knoop door en wierp hij de handdoek, geen WK dus. Het lichtpuntje is dat het niet om een nieuwe blessure zou gaan bij Van Der Plaetsen. Voor de andere Belg in Bydgoscsz, Niels Pittomvils, werd het een al even beroerd verhaal. Hij was in de derde proef, het kogelstoten, nog goed voor een seizoensbeste van 15m04 maar beëindigde daarna zijn competitie.