De afgelopen twee dagen waren de tienkampers niet weg te denken uit het olympisch stadion. Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete kenden hoogtes en laagtes tijdens hun tweedaagse en werden uiteindelijk respectievelijk elfde en achtste. Daarover vertellen ze hieronder meer. Voor de 33-jarige Van der Plaetsen was het bovendien mogelijk zijn laatste meerkamp. Hij houdt het na dit seizoen voor bekeken. 

“Ik vond het belangrijk om na drie jaar nog eens op een groot kampioenschap te staan”, vertelde een zichtbaar teleurgestelde Thomas Van der Plaetsen. “Het is heel pijnlijk dat ik het hier gewoon zelf verpest. Ik spring normaal elke training 5m20 met polsstok en 2m05 bij hoog. Net hier wilde dat niet lukken en laat ik makkelijk 200 punten liggen. Ik had echt het niveau om naar 2m04 te gaan. De omstandigheden waren nochtans goed. Ik had na heel veel jaren eindelijk het volledig pakketje weer in orde. Mijn springnummers waren iets minder, maar mijn zwakke punten waren aangepakt”, reageerde hij nog.

De Europese kampioen van 2016 had vervolgens nog nieuws dat niet geheel onverwacht komt, maar daarom niet minder spijtig is. “Dit is mijn laatste jaar, dat staat zeker vast. Het is jammer, maar het zal zonder extra Olympische Spelen zijn want ik ga mij niet meer kunnen plaatsen.”

De nieuwe regelgeving rond de ranking heeft een heel grote rol in deze beslissing. “Ik kan nog altijd meedraaien en met meer wedstrijdritme ben ik zeker nog 8.400 punten waard. De hele affaire met ranking… ik ben het gewoon beu. Het is een kutsysteem voor de meerkamp. Ik wil niet meer jagen achter punten. Ik wil gewoon een wedstrijd doen en naar een kampioenschap gaan als het goed is. Ik vind het jammer voor de jonge generatie. Vroeger kon je consistenter toewerken naar kampioenschappen. Je moest ook niet 100% zijn om je te plaatsen waardoor je sterker op het kampioenschap zelf was. Nu zijn atleten vaak al uitgeput of geblesseerd eens ze er staan. Het is jammer, want World Athletics en European Athletics reageert op niets van wat ik zeg.”

Of dit Van der Plaetsen zijn laatste tienkamp was? “Misschien dat ik later dit jaar nog een tienkamp afwerk, dat moet nog bekeken worden”, zei hij.

Foto: Erik van Leeuwen

Jente Hauttekeete na achtste plaats en PR op meerkamp: “Eindelijk beter dan mijn PR bij de junioren”

Hauttekeete sloot de tweede dag van de tienkamp af met twee persoonlijke records. Wanneer die twee records mee in de weegschaal worden gelegd, komt er ook op de tien nummers samen een PR uit. “Er werd mij gezegd dat ik sterk moest eindigen, dus dat heb ik gedaan”, zo begon de jonge tienkamper zijn wedstrijdverslag.

“Ik doe hier eindelijk beter dan mijn PR bij de junioren. Ik denk dat ik mezelf dus nu echt senior mag noemen. Ik strand op amper vier punten van het BR bij de beloften van Thomas Van der Plaetsen, maar dat is eerder bijzaak. Het doet vooral deugd dat ik mij heb kunnen bewijzen. Als ik mijn twee mindere disciplines, het verspringen en het discuswerpen, nog op orde krijg, dan zit er iets moois in.”

Foto: Erik van Leeuwen

In de twee net genoemde nummers liet Hauttekeete heel wat punten liggen waardoor hij mentaal wel de knop moest omdraaien. “Ik keek echt uit naar het verspringen, want op training ging dat goed. De veerkracht die ik bij het hoogspringen heb, wilde ik ook hier graag tonen. Dat is niet gelukt en dat zorgde wel voor een dipje. Na het discuswerpen moest ik ook weer mijn moed bij elkaar rapen. Daarom deden de PR’s in de laatste twee nummers extra deugd.”

“Ik ga naar huis met een top acht plaats en extra punten voor de ranking”, voegde hij nog toe. “Ik heb wel moeten sprinten voor die top acht. Ik hoop dat Tim Nowak het mij niet kwalijk neem dat ik hem nog nipt voorbij ga (lacht). Of het voldoende zal zijn voor de Olympische Spelen weet ik niet. Ik heb alles op alles gezet, dus we zien wel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in