Thomas Van Der Plaetsen kan zich eindelijk weer tienkamper noemen, hij voltooide in Ratingen zijn eerste volledige tienkamp sinds de horrorblessure op de Olympische Spelen van Tokio. In april had hij  daartoe al een poging ondernomen maar toen moest hij na vier proeven de handdoek gooien. Onderweg pakte Van Der Plaetsen uit met een straf PR in het speerwerpen. Voor Nafi Thiam kan de geïmproviseerde vijfkamp als bron van vertrouwen dienen. Ze toonde zich sterk en constant op alle nummers en heeft nog voldoende tijd om verder te groeien.

Op dag één presteerden Nafi Thiam en Thomas Van Der Plaetsen allebei op niveau in Ratingen, al vielen er geen nieuwe persoonlijke records te noteren. Thiam kwam op de 200m tot op acht honderdsten van haar PR en Van Der Plaetsen overtrof op de meeste disciplines zijn verwachtingen. Hij sloot de eerste dag af op plaats zes. Het verslag van dag één vindt u hier.

Thomas Van Der Plaetsen begon sterk aan dag twee met 14″53 op de 110mH. Daaraan breidde hij een mooi vervolg door de discus richting 46m80 te slingeren, minder dan een meter verwijderd van zijn PR. Bij het polsstokspringen volgde een jammere valse noot. Van Der Plaetsen paste na zijn aanvangshoogte, 5m, voor 5m10 en faalde drie keer op 5m20. Zijn pogingen toonden nochtans dat 5m20 er zeker in had gezeten. De koning van de weerbaarheid liet het hoofd echter niet hangen en zorgde vervolgens voor een prachtig hoogtepunt bij het speerwerpen. Met 68m94 verpulverde hij zijn vorige PR met meer dan drie meter. Om te bewijzen dat het geen toevalstreffer was deed Van Der Plaetsen zijn kunstje nog eens over bij de tweede poging: 68m93. In de afsluitende 1500m klokte hij 4’45″91.

Van Der Plaetsen eindigde vierde in het eindklassement met 8233 punten. De rechtstreekse limiet voor het WK staat weliswaar op 8460 punten en het kwalificatiesysteem via de wereldranglijst is ongunstig voor atleten die terugkomen uit blessure. Om op de kwalificatieranking te verschijnen moet een meerkamper namelijk minstens twee resultaten kunnen voorleggen. Voor eind juli nog een tienkamp afwerken om in augustus op het WK aan te treden lijkt een zwaarbeladen programma. Desalniettemin rondt Van Der Plaetsen bij deze een belangrijke kaap.

Thomas Van Der Plaetsen, speerwerpen Götzis 2018 – Foto: Jeroen De Meyer

Aangezien Nafi Thiam er dit weekend een vijfkamp van maakte en naast het hoogspringen ook de 800m aan zich voorbij liet gaan, stonden op zondag nog het verspringen en het speerwerpen op het programma. In het verspringen deed Thiam het zeer behoorlijk, al bleef ze wel 27 centimeter onder haar persoonlijk record. Met 6m59 behaalde ze exact hetzelfde resultaat als op het EK indoor in Istanboel waar ze afgelopen winter het wereldrecord vijfkamp veroverde. In het speerwerpen ging Thiam twee keer voorbij 52m, met 52m61 als beste worp. De zevenkamp werd gewonnen door de Duitse Carolin Schäfer, voor landgenote Sophie Weißenberg en de Nederlandse Emma Oosterwegel.

Op twee maanden van het WK zit het basisniveau van Thiam duidelijk heel goed en rest haar nog ruim de tijd om de absolute piekvorm op te zoeken. Ter illustratie: als Thiam aan deze vijf prestaties een evenaring van haar persoonlijke records in het hoogspringen en de 800m had toegevoegd, was ze op één punt van haar beste resultaat ooit uitgekomen.

Foto: Erik van Leeuwen