In onze reeks ‘Vanavond laat in het emiraat’ blikken we elke middag met een atletiekprominent of journalist vooruit op wat er die avond te gebeuren staat op het WK in Doha. Waar kijkt de geïnterviewde naar uit? Durft hij of zij zich aan een gokje te wagen? Vandaag niemand minder Tia Hellebaut, ex-meerkampster en natuurlijk olympisch kampioene hoogspringen.

We gaan naar een ontknoping om duimen en vingers van af te likken in de zevenkamp. Wat verwacht jij. Haalt Thiam het?

“Het gaat heel spannend worden, en dat is leuk voor de meerkamp. KJT is supersterk bezig, en Nafi heeft misschien niet de échte supervorm. Aan de andere kant is Nafi mentaal ijzersterk, dus schrijf ik haar niet af.”

Waar ligt de sleutel?

“Het verspringen wordt heel belangrijk. Beiden beheersen die discipline, maar KJT was nog nooit top in een zevenkamp. Hopelijk is Nafi beter gerecupereerd. Eigenlijk zou ze 20 tot 30 centimeter beter moeten doen. Het speerwerpen wordt niet evident met haar kapotte elleboog, maar in Rio heeft ze ook iedereen verbaasd. Voor de 800m vrees ik een beetje. Op de 200m zag je al dat ze het op einde zwaar kreeg, en dat is conditioneel geen goed teken. Hopelijk heb ik het hier mis. Ik hou echt mijn hart vast voor die 800m. Nogmaals: het wordt héél, héél spannend.”

Wat vond je van Thiam haar hoogspringen? Echt slecht mogen we 1m95 natuurlijk niet noemen.

“Klopt, maar ik had toch op 1m98 gehoopt. Fysiek vond ik het niet de Nafi die we in het verleden al gezien hebben. Ik miste wat explosiviteit en lichtvoetigheid. Het is moeilijk te zeggen in welke mate die strijd met KJT in haar hoofd speelt. Nu, het lijkt alsof Nafi niet in topvorm is, maar ze ligt wel maar veertien punten achter op haar PR. Eigenlijk is dat keigoed, met dank aan een heel sterk kogelstoten. Vandaag ligt er nog marge in het verspringen. Ze kan beter dan de 6m56 die ze sprong in haar recordzevenkamp.”

Vidts en Maudens zijn dertiende en zestiende na de eerste dag. Zie je ze nog opschuiven?

“Hanne zie ik zeker nog opschuiven. Haar ken ik natuurlijk iets beter, omdat Wim haar coach is. Ik krijg veel mee van haar trainingen en vraag vaak aan Wim hoe het met haar gaat. Het hoogspringen was echt niet goed gisteren, maar we wisten dat het moeilijk ging worden. Ze heeft duidelijk wel goed gepiekt, want ze liep PR’s op de horden en de 200m. Op de tweede dag zit ze met het speerwerpen waar haar technisch verhaal nog niet klopt, maar ik verwacht iets van verspringen en de 800m. Technisch is het nog moeilijk om nieuwe dingen toe te passen voor Hanne. Op kampioenschappen wil ze het te goed doen en zet ze zichzelf onder druk.”

“Noor is pas op het laatste nippertje opgevist en doet het in die optiek zeker niet slecht. Dat kan niet makkelijk zijn, met zo’n korte voorbereiding. Veel opschuiven zie ik haar eerlijk gezegd niet meer doen.”

Is het raar dat je man op een WK staat en jij thuis zit?

“Helemaal niet. Dat wisten we toen hij opnieuw trainer werd. Het is zelfs leuk, want hij stuurt mij regelmatig dat hij oude bekenden gezien heeft die vragen hoe het met mij gaat.”

Wat zijn je bedenkingen bij de tienkamp?

“De eerste dag was moeilijk voor Thomas Van der Plaetsen. Misschien betaalt hij nu de prijs voor de verstoorde voorbereiding. Ik vind het jammer om zien, want hij doet er zo veel voor. Voorin staat Kevin Mayer nog niet waar hij moet staan. Ik kan moeilijk inschatten of hij het gaat halen.”

Om af te ronden nog even terugblikken op de straffe hoogspringfinale bij de vrouwen. Vier vrouwen boven de 2m00, niet slecht hè?

“Het niveau is plots weer omhoog gegaan en weer zoals tien jaar geleden. Dat had ik niet zien aankomen. Het is vooral fijn dat er nieuwe namen aankomen, zoals de nog maar 18-jarige Yaroslava Mahuchikh die over 2m04 sprong. Claire Orcel kon niet zo lang meegaan, maar het is ook niet evident om twee wedstrijden op enkele dagen af te werken. Dat is zwaar voor het lichaam, en bovendien begint de competitie veel hoger, waardoor je het gevoel krijgt nooit in de wedstrijd te zitten. Dat is op de toppen van je tenen lopen. Maar goed, ze kan terugkijken op een fantastisch seizoen.”