De tienkampers maken zich op het EK in Rome op voor een pittige tweedaagse. Jente Hauttekeete en Thomas Van der Plaetsen zijn de Belgische afgevaardigden. Hoe hoog kunnen zijn het schoppen in een sterk Europees deelnemersveld? Wij houden het voor u bij met onze live-updates.

23u00: PB-timeeeeee! Op de 400m heeft Hauttekeete zichzelf overtroffen door zijn snelste baanronde ooit af te werken. Hij deed ruim drie tienden van zijn vorige besttijd en komt zo uit op 48″63. Daarmee gaat hij als negende de nacht in. De achterstand op zijn PR-meerkamp is voorlopig maar 88 punten. Speelbaar! Van der Plaetsen kon met een chrono van 50″72 één plaats in de tussenstand winnen. Hij beseft dat een mooi puntentotaal helaas niet meer aan de orde is.

21u05: Geen 2m11, wel heel degelijke pogingen op deze hoogte. Het zat er dus zeker in, maar niet vandaag. Hauttekeete wint vier plaatsen met het hoogspringen en gaat als achtste naar de 400m. Hij ligt wel 104 punten achter op zijn recordschema. Kan hij straks weer wat inlopen? Van der Plaetsen blijft op plaats twintig staan.

Foto: Erik van Leeuwen

20u55: Jaweeel! Van 2m05 naar 2m08. Zijn beste prestatie in een meerkamp is voorlopig 2m09. Gaat hij er 2m11 van maken, een centimeter onder zijn PR?

20u50: Oeeeeeeh, nipt! Maar erover is erover. Next!

20u45: Zonde, Hauttekeete tikt de lat met de voeten aan waardoor die tegen de grond gaat. Hij heeft nog één poging om die 2m05 te overbruggen. Voorlopig zijn er nog maar vier atleten in competitie waardoor hij sowieso in het klassement een goede zaak doet. Op zijn PR-schema zou hij wel heel wat achterstand oplopen mocht het bij 2m02 eindigen.

20u35: Hm, nee. Geen 2m02, wel 1m96 voor Europese kampioen van 2016. Van der Plaetsen voelde in het kogelstoten eveneens zijn adductor. Ligt die opnieuw aan de basis van deze mindere prestatie? Het zal er wellicht iets mee te maken hebben. Hopelijk doorstaat zijn lichaam nog één stevig rondje op de piste en brengt daarna de nacht soelaas.

20u30: Hauttekeete doet het wel in zijn eerste poging. Hij vliegt probleemloos over 2m02. Voor Van der Plaetsen wordt het alles of niets bij zijn laatste poging… 1m96 zou een stevige domper zijn…

Foto: Erik van Leeuwen

20u25: Opnieuw een misser bij Van der Plaetsen. Deze keer raakte hij de lat wel duidelijk.

20u20: Onze Belgen gaan voorlopig nog door want Hauttekeete klaarde de klus bij poging twee, maar voor Kevin Mayer zit het hoogspringen erop. De wereldrecordhouder, die bij sommigen de wind van voren kreeg doordat hij een ticketje voor dit EK cadeau kreeg, geraakte niet over 1m99. De Franse chouchou blijft voorlopig over de hele lijn onder zijn kunnen, al moet hij niet zijn beste versie bovenhalen om redelijk bovenaan de tussenstand te kamperen.

 20u15: Een eerste misser van de KAAG-atleet. Geen paniek, Hauttekeete weet wat hij moet doen om ruim over die twee meter te vliegen. Nog twee kansen.

20u00: Tweede keer, goede keer. De 1m96 staat op het bord. De Belgen lijken spaarzaam te willen omgaan met hun krachten. Hauttekeete besloot 1m96 over te slaan, ‘VdP’ gaat rechtstreeks naar 2m02.

19u55: Hauttekeete heeft zijn eerste barrière overwonnen. Van der Plaetsen zal een milliseconde hetzelfde gedacht hebben. Hij leek over 1m96 te zweven, maar moet de lat toch enigszins geraakt hebben. Straks poging twee!

19u35: De tienkampers staan alweer op de piste. Dit keer nemen ze het hoogspringen voor hun rekening. Het Belgische duo behoort zeker bij de betere hoogspringers van het veld. Hauttekeete begint eraan op 1m93, Van der Plaetsen wacht tot de lat nog drie centimeter hoger ligt.

14u15: Na het kogelstoten staat Hauttekeete weer wat hoger in de tussenstand. Zijn mooie kogelprestatie hijst hem naar positie twaalf. De 22-jarige atleet ligt nog steeds op koers voor een nieuwe score boven de 8.000 punten. Van der Plaetsen is voor het eerst de top 20 binnengestapt na drie disciplines. Hij heeft momenteel nog uitzicht op een totaal van ruim 8.200 punten. De olympische limiet lijkt niet aan de orde.

Foto: Erik van Leeuwen

13u30: Ja, die worp mag er zijn. ‘VdP’ schudt 14m10 uit zijn arm. Dat is nog een eindje onder zijn PR, maar hij is op de goede weg.

13u20: Hauttekeete krijgt wel een geldige worp op het scorebord bij zijn eerste poging. Met 13m93 zal hij wellicht wat op zijn honger blijven zitten. In het verleden stootte de Gentenaar al ruim voorbij de veertien meter.

13u15: De mannen zijn ondertussen aan het derde nummer, het kogelstoten bezig. Van der Plaetsen opende zijn concours met een nulworp. Hauttekeete is zo dadelijk aan zet.

12u05: 7m01, 7m03, 7m04, je moet het maar kunnen! Het zet hem helaas wel op achterstand op zijn recordschema. Ook in het klassement doet hij daar niet de beste zaak mee. Hij valt terug naar plaats negentien. Van der Plaetsen staat twee plaatsjes lager.

Foto: Erik van Leeuwen

12u00: Hauttekeete heeft nog één poging voor de boeg. Voorlopig zette hij een héél constant reeksje neer met sprongen van 7m01 en 7m04, zo’n 40 centimeter onder zijn PR. Een risicootje nemen en dan richting die 7m40? We will see!

‘VdP’ heeft het inmiddels voor bekeken gehouden. Na zijn mooie openingssprong liet hij nog een nul optekenen. Van zijn laatste poging maakte hij geen gebruik meer door last in de adductor.

11u20: Ondertussen is het verspringen aan de gang. Het wordt een lastig spelletje met de wind, want die laat zich voelen en is behoorlijk wispelturig. De Noor Sander Skotheim vloog met +4m/s al naar 7m93. Van der Plaetsen kon ook op meewind rekenen, weliswaar iets minder stevig, en landde na 7m47. Proper!

10u30: Van der Plaetsen heeft via zijn eigen sociale media al voor een beknopt wedstrijdverslag gezorgd: “Het was geen goede wedstrijd, maar ik voel me zeker goed. Ik heb dit jaar gewoon veel moeite om het juiste ritme te vinden op die 100m.”

Van der Plaetsen bengelt momenteel in de onderste gelederen van het klassement. Hij zal zich normaal zo dadelijk na het verspringen wel een weg banen naar een hogere notering. Hauttekeete vindt zich recht in het midden op plaats twaalf.

10u15: Hauttekeete stond bij zijn eerste discipline al meer onder stoom. De youngster was goed weg en kon het tot op de streep uitvechten met zijn kompanen links en rechts van hem. Zijn eindtijd van 10″91 mag er wezen. Het is slechts elf honderdsten boven zijn PR en een zucht boven zijn beste chrono ooit op de tienkamp.

10u10: Het startschot van de 100m, het eerste nummer van de tienkamp, heeft geklonken. Thomas Van der Plaetsen kende echter geen wervelende start. Hij kwam pas na 11″52 als zevende over de streep, een heel eind boven zijn PR van 11″04. Zo dadelijk is het aan Jente Hauttekeete.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in