De Décastar in Talence, een klassieker onder de meerkampers, kon rekenen op de aanwezigheid van drie Belgen. Thomas Van der Plaetsen, Niels Pittomvils en Jente Hauttekeete bleven laat op het seizoen alle drie een stukje verwijderd van hun beste niveau. Niemand van het trio wist de kaap van de 8.000 punten te ronden. “Mijn slechtste prestatie ooit” reflecteerde Van der Plaetsen zelf op sociale media.

Het jaar zit er voor de meeste pisteatleten op, maar voor de Décastar in Talence wilden Thomas Van der PlaetsenNiels Pittomvils en Jente Hauttekeete nog een verlengstuk breien aan hun seizoen. Van der Plaetsen had in 2023 nog maar één afgewerkte tienkamp achter zijn naam staan waardoor het bijna een kwestie van ‘moeten’ was, wil hij zijn kansen op de Olympische Spelen gaaf houden. Een gelijkaardig verhaal bij Pittomvils die dit jaar de tien disciplines nog niet in één weekend kon afwerken. Hauttekeete was wat dat betreft de vreemde eend in de bijt met al drie scores achter zijn naam.

De eerste dag werd geopend met de 100m. Hauttekeete trapte goed af met 11”08. Hij liet zijn kompanen vier tienden achter zich. In het verspringen was ‘VdP’ de betere van het trio met 7m30, al liet hij daar nog 30cm liggen ten opzichte van zijn seizoensbeste. Pittomvils ging in het kogelstoten als enige Belg voorbij 14m. Een magere troost gezien zijn PR van meer dan 15m. In het hoogspringen zette Hauttekeete zichzelf wel weer helemaal op de kaart. Dankzij een sprong van 2m08 bleef hij iedereen voor. Van der Plaetsen moet het normaal ook hebben van de springnummers. Dit keer bleef het echter bij 1m99, net als Pittomvils. Hauttekeete trok de positieve lijn door naar de 400m. Met 49”23 bleef hij niet ver boven zijn PR. Met 4.120 punten trok de jongste telg als vijfde de nacht in. Ruim beter dan de dertiende en veertiende plaats van zijn oudere leermeesters.

Niels Pittomvils – Foto: Jeroen De Meyer

Ondanks 15”09 op de 110m horden en 42m99 in het discuswerpen aan het begin van dag twee slaagde Van der Plaetsen erin om in het laatste kwart het tij te keren. Hij wipte met zijn polsstok over 5m27 en kegelde zijn speer 66m36 ver weg. Met nog een afsluitende 1500m in 4’53”99 totaliseerde de Europese kampioen van 2016 7.865 punten. Het is van de Universiade in 2015, ruim een half jaar nadat er teelbalkanker werd vastgesteld, geleden dat Van der Plaetsen geen 8.000 punten bij elkaar wist te krijgen. De Deinzenaar wond er op sociale media dan ook geen doekjes om. “Ondanks enkele flarden van degelijke prestaties, kon ik de eerste dag niet rechttrekken en is het een verschrikkelijk resultaat. Ik hoop dat je ervan genoten hebt om mijn slechtste prestatie ooit te volgen.” De 32-jarige atleet hekelde ook nog de huidige selectieprocedure en met name de World Ranking.

Één plaats verderop in het klassement eindigde Hauttekeete als zevende. Hij liet punten liggen op de hoge horden en het speerwerpen. Zijn 39m04 in het discuswerpen was dan weer wel op niveau, net als het polsstokspringen en vooral de 1500m waar de KAAG-atleet met 4’29”67 nog een PR wist te slopen. Zijn totaalpakket bedroeg 7.796 punten, slechts drie keer deed hij beter. Eerder dit jaar ging Hauttekeete voor het eerst in zijn jonge carrière wel al voorbij de 8.000 punten. Pittomvils klom op dag twee nog wat omhoog in het klassement en kwam met een totaalscore van 7.720 punten bij de negende plaats uit. Op de hoge horden en in de twee resterende werpnummers bleef hij enigszins in de buurt van zijn PR’s. In het polsstokspringen en de 1500m liet Pittomvils meer liggen. De positieve kant van het verhaal is dat hij dit jaar toch nog een score heeft kunnen neerzetten.