In Ratingen doet Thomas Van Der Plaetsen dit weekend een nieuwe poging om opnieuw een volledige tienkamp af te werken. Nafi Thiam neemt er deel aan vijf losse proeven. Op dag één waren ze allebei op niveau maar konden ze geen persoonlijke records in verlegenheid brengen.

Nafi Thiam opent op de meerkampmeeting in Ratingen haar zomerseizoen, niet met één losse wedstrijd of een zevenkamp maar wel met een vijfkamp. Op dag één liet ze het hoogspringen passeren en op dag twee zal ze de 800m links laten liggen. Daarmee restte Thiam vandaag de 100mH, het kogelstoten en de 200m. Thomas Van Der Plaetsen moest eerder dit seizoen een vlot verlopende tienkamp staken na het hoogspringen door irritatie aan de achillespees. In Ratingen is hij na dag één wel nog in wedstrijd, al kwam hij niet op elke proef bij zijn prestaties van Desenzano in de buurt.

Foto: Erik van Leeuwen

Thiam begon aan haar vijfkamp door de hoge horden te klaren in 13″38. Daarna verbeterde de dubbele olympische kampioene zich in het kogelstoten bij elke poging om uiteindelijk bij 15m20 uit te komen. Vergelijkbare verhalen in feite, want hoewel Thiam respectievelijk 17 honderdsten en 21 centimeter verwijderd bleef van haar PR was ze twee keer goed voor een zesde carrièreprestatie outdoor. Op de 200m strandde Thiam op acht honderdsten van haar persoonlijke besttijd door 24″45 te lopen.

Van Der Plaetsen deelde aan de vooravond van de wedstrijd  een interessant overzichtje via zijn Instagram story. Daarin stond een voorspeld resultaat weergegeven voor elk nummer, gebaseerd op de voorbije trainingsmaand. We leren dat Van Der Plaetsen alleen op de 100m zijn voorspelling niet kon waarmaken, al zaten de omstandigheden tegen en gooide een flinke tegenwind (-1.8) roet in het eten. Na die 11″53 was de Deinzenaar in het verspringen goed voor 7m61. Het kogelstoten leverde vervolgens 14m08 op, meer dan een halve meter verwijderd van het PR dat hij in Desenzano gooide maar wel beter dan het voorspelde resultaat. Van Der Plaetsen sloot dag één af door over 2m04 te wippen en de 400m in 50″01 af te leggen. Hij staat zo met 4095 punten op plaats zes in de tussenstand.

Foto: Instagram Thomas Van Der Plaetsen