Wereldrecordhouder en titelverdediger Kevin Mayer heeft het einde van de tienkamp op het WK in Doha niet gehaald. De Fransman sukkelde gisteren al duidelijk met de linkerhamstring en maakte na zijn best degelijke passage op de hoge horden een letterlijk kruisteken. Nu moet hij ook figuurlijk een kruis maken over een tweede wereldtitel, aangezien hij na twee nulpogingen in het polsstokspringen opgaf. Na het discuswerpen stond Mayer aan de leiding. Hij had tot dan nog uitzicht op een eindtotaal in de buurt van 8.900 punten.

Gisteren kende Kevin Mayer de nodige problemen tijdens het hoogspringen. Hij zou ondanks een pijnlijke hamstring toch nog 1m99 noteren, waardoor hij nog steeds uitzicht had op een score boven 9.000 punten.Zijn eigen WR behoorde niet meer tot de mogelijkheden, tenzij hij op de horden in de buurt van zijn PR kwam van 13″55. Dat kon de wereldrecordhouder echter niet. Hij finishte in 13″87, maar die chrono ging gepaard met een duidelijke grimas toen de Fransman zich over de finish gooide. Voor het discuswerpen kreeg hij nog een stevige behandeling, waardoor hij op karakter nog 48m34 noteerde.

Daardoor was Mayer opnieuw leider, maar dat sprookje duurde niet lang. Hij opende zijn polsstokcompetitie op 4m60, een meter onder zijn PR. Na twee foutpogingen gaf hij er de brui aan. Het feit dat Mayer tijdens zijn meerkamp meerdere keren erg emotioneel reageerde, onder meer na zijn sterke prestatie in het kogelstoten en zijn gelukte poging op 1m99, maakte duidelijk dat hij niet 100% aan de start was gekomen in Doha. In tranen verliet hij de piste, nadat hij het publiek bedankte voor de steun. Voor zijn afreis was de wereldrecordhouder erg kritisch over het feit dat het WK in de oliestaat Qatar plaatsvindt, maar hij besloot om er toch het beste van te maken. Dat is tot de zevende proef aardig gelukt.

Vorig jaar verliet Mayer het EK in Berlijn vroegtijdig door drie foutpogingen in het verspringen. Daarna zette hij in zijn Talence echter het WR in de tienkamp scherper. Sindsdien zette de meerkamper echter geen zevenkamp in zaal of tienkamp neer. Daardoor is de Fransman ook nog niet zeker van de Olympische Spelen in Tokio.

De Canadezen Damian Warner en Pierce Lepage zijn daardoor dé mannen die om het goud kunnen strijden door het uitvallen van de topfavoriet.