Vandaag volgt de ontknoping van de tienkamp op het EK in Rome. Jente Hauttekeete en Thomas Van der Plaetsen zullen daarin geen hoofdrol vertolken. Voor die eerst genoemde zit er wel nog een mooie score en bijhorende notering in op zijn eerste EK bij de senioren. Van der Plaetsen kreeg op dag één de puzzelstukjes niet samen. Hopelijk vergaat het hem op de slotdag beter.

22u45: Save the best for last. Hauttekeete heeft zijn eerste EK heel mooie afgerond door in het laatste nummer nog een PR neer te zetten. Als we alle disciplines bij elkaar optellen, verschijnt er een totaal van 8.156 punten. Ook dat is een nieuw PR en doet hem één plaats opschuiven op de Belgische ranking aller tijden. Op dit EK vinden we hem op plaats acht terug. Van der Plaetsen vocht in de afsluitende 1500m nog voor een score boven de 8.000 punten. Zo gezegd, zo gedaan en hij ging er nog eens 84 punten boven, goed voor een elfde plaats. Het goud ging naar Johannes Erm met een beste wereldjaarprestatie van 8.764 punten. Sander Skotheim en Makenson Gletty volgde op ruime afstand voor het zilver en brons.

20u35: Geen verbetering meer, maar wel wederom een mooie afstand om mee te eindigen: 53m43. En zo staan Van der Plaetsen en Hauttekeete plots op een respectievelijke achtste en negende plaats in de stand. Die laatste is momenteel zelfs op weg om nog een PR neer te zetten. Heeeeeerlijk hoe de meerkamp zo onvoorspelbaar kan zijn.

20u30: Net geen PR voor Van der Plaetsen dus, net wel voor Hauttekeete! In de tweede groep kegelde de Gentenaar zijn speer naar een afstand van 56m52, een kleine halve meter boven zijn PR en veruit de beste worp die hij ooit al in een meerkamp liet zien. Nog één poging te gaan! Knap, knap, knap! En zo zie je maar waarom atleten pas bij het laatste nummer over plaatsen en scores beginnen te praten. Er kan zoveel veranderen op al die disciplines!

19u55: Van der Plaetsen heeft zich fraai herpakt. In het speerwerpen kwam hij tot 68m45, maar een zucht onder zijn PR en ruim(!) boven zijn beste prestatie ooit in een meerkamp. De hoop op een ruime 8.000+ score is levendig. Straks is de groep van Hauttekeete aan de beurt.

14u35: Ook Van der Plaetsen heeft geen hoogtes meer kunnen toevoegen aan zijn scoreblad. Daardoor blijft hij op 5m00 steken en laat hij heel wat punten liggen. Van der Plaetsen zal zijn best nog moeten doen om op het einde van de dag aan 8.000 punten te geraken.

14u20: Jammer, geen 5m10 voor Hauttekeete. Bij zijn eerste poging was hij er nochtans heel dicht bij. Het goede nieuws: in zijn beste meerkamp ooit sprong hij ‘maar’ 4m80 waardoor hij weer uitzicht heeft op een 8.000+ puntentotaal. Van der Plaetsen liet 5m10 aan zich voorbijgaan.

Foto: Erik van Leeuwen

14u00: Oef! 5m00 in the pocket, zowel voor Hauttekeete als voor Van der Plaetsen.

13u40: Tussen alle drukte door van de aflossingen, zouden we bijna vergeten dat ook de tienkamp bezig is. Bijna, maar zeker niet helemaal. In het polsstokspringen is Van der Plaetsen net aan zijn competitie begonnen. Hij wachtte tot de lat op vijf meter lag, al lijkt dat toch enigszins een risico in te houden. De Deinzenaar miste al een eerste keer. Hopelijk krijgt hij het in één van de twee volgende pogingen toch voor mekaar. Hauttekeete begon op 4m70 en klaarde de klus bij zijn tweede sprong. 4m80 en 4m90 kwam hij vervolgens goed over, dus nu komt de kaap van de 5m op hem af.

11u30: In de laatste beurt kon geen van de twee Belgen zich nog verbeteren. Van der Plaetsen zette wel knap de derde beste prestatie van het veld neer. Hij blijft daarmee op de zeventiende plaats. Hauttekeete zette de op twee na minste prestatie neer en gaat als elfde naar het polsstokspringen.

11u00: 46m53, opnieuw mooi van Van der Plaetsen. Kan er straks nog iets bij in die laatste worp? Zijn PR van 47m66 lijkt op losse schroeven te staan.

10u55: Ongeldige tweede worp voor Hauttekeete. Nog één kans om voorbij die 40m te gaan. Komaan Jente!

10u45: De puzzel begint samen te vallen bij Van der Plaetsen! In zijn eerste poging wierp hij zijn schijf naar 47m37, zijn tweede prestatie ooit. Dit moet ongetwijfeld een serieuze opsteker zijn na die moeilijke eerste dag. Hauttekeete begon er degelijk aan met 39m87.

9u55: Ook Hauttekeete is goed over zijn tien hindernissen gekomen. Hij kwam heel goed uit de startblokken, maar kende daarna wel een iets minder tweede deel. Met 14″41 tekende hij voor een degelijke tijd, de achtste van alle deelnemers. Hij blijft in de tussenstand netjes in de top tien, al zal hij zichzelf nog moeten overtreffen om over de 8.000 punten te gaan. Van der Plaetsen heeft nog nooit zo hoog gestaan dit kampioenschap als de zeventiende plaats die hij nu te pakken heeft. Bovenaan is het Scandinavië boven. Sander Skotheim en Johannes Erm zullen strijden om het goud.

Foto: Erik van Leeuwen

9u50: Van der Plaetsen is goed uit de nacht gekomen. Op de 110m horden knokte hij zich naar een tijd van 14″75.

9u00: Over een half uur begint de tweede dag van de tienkamp met de 110m horden. Alvorens Jente Hauttekeete en Thomas Van der Plaetsen daaraan beginnen, blikken we hieronder met hen nog eens terug op de eerste vijf disciplines.

Hauttekeete na dag 1: “Zeker tevreden”

“Over het algemeen ben ik tevreden van mijn eerste dag. Jammer van het verspringen. De aanloop voelde niet zoals het moest. Op het verhoogd platform stuitert het enorm waardoor ik rare dingen deed en mijn aanloop niet uitkwam. Over mijn 100m ben ik tevreden, een mooi seizoensbeste. Bij kogel had ik een goede laatste poging, nipt onder mijn PR. Hetzelfde bij hoog. Op de 400m kwam er nog een PR. Ik ben dus zeker tevreden.”

“De tweede dag is altijd een risicodag, zeker om te starten met de horden”, blikte hij vooruit. “Stress heb ik niet. Ik ga doen waarvoor ik getraind heb. Ik ga mij nog niet bezighouden met plaatsen of scores. Uit ervaring weet ik dat het toch altijd anders uitdraait.”

Van der Plaetsen na dag 1: “Had het potentieel om richting mijn beste eerste dag ooit te gaan”

“Het was allemaal ‘net niet’ vandaag”, concludeerde de tienkamper. “Mijn 100m was niet super, maar dat is van mijn gewoonte. Daar zat ik niet mee in. In het verspringen had ik heel veel goesting, want ik wist dat ik daarvoor super zat. Op training groeide ik naar mijn beste niveau ooit toe. Bij mijn eerste sprong maak ik een rare landing en schiet er toch iets licht in mijn adductor. Daardoor voelde ik last toen ik mijn klaarmaakte voor mijn tweede poging. Mentaal heb ik het daar lastig mee. En vanaf dan werd alles ‘net niet’.”

“Ik speelde door die adductor op safe bij kogel en mijn hoogspringen was te slordig. Ik laat zo’n 200 punten liggen terwijl ik het potentieel had om richting mijn beste eerste dag ooit te gaan. Het is heel frustrerend om constant op net niet te stuiten. Zeker omdat het mijn eerste kampioenschap in een paar jaar is. Voor de 400m wist ik al dat het nergens naartoe ging maar ergens hoop je toch om iets te laten zien dat toont dat je hard gewerkt hebt. Daarom ga ik morgen zeker van start.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in