Heel wat Belgen trokken gisteren naar de Nederlandse stad Nijmegen om er de Next Generation Athletics te betwisten. De meeting, georganiseerd door de gerenommeerde haas Bram Som, stond naar jaarlijkse gewoonte in het teken van het afstandslopen. Onder meer Renée Eykens, Nina Lauwaert, Pieter Claus en Pieter-Jan Hannes trokken kwamen in actie bij onze noorderburen. Er kwamen geen limieten uit de bus voor de Belgen.

Renée Eykens liep donderdagavond nog een 800m op de Diamond League-meeting in Oslo, maar stond te popelen om in Nijmegen, de thuisbasis van haar coach Theo Joosten, aan de start te verschijnen. Eykens had net zoals in Oslo duidelijk zin in een pittige wedstrijd, aangezien ze zich in het spoor van de haas nestelde. Aan de bel passeerde de haas in 59 seconden, gevolgd door Eykens, die licht werd aangetikt door een concurrente. Een kleine 50 meter later moest onze landgenote zelf aan de bak door het wegvallen van de haas. In de laatste rechte lijn kreeg Eykens het knap lastig. De Australische juniore Carley Thomas wist zo net voorbij haar te gaan. Thomas haalde het in 2’02″85, 15 honderdsten voor Eykens. Op de WK-limiet van 2’00″60 blijft het voorlopig wachten, maar het belooft nog een lang seizoen te worden.

Voor junior Ward Leunckens was Nijmegen één van de laatste kansen om een gooi te doen naar de EK-limiet van 1’49″29. De atleet van ABES zou de B-reeks winnen in 1’51″53, dankzij een sterk eindschot. Al was het tempo halfweg te traag om onder 1’50 te duiken. Tony Van Diepen won de snelste reeks in een PR van 1’46″90. De Nederlander was afgelopen winter goed voor brons op het EK in zaal op de 400m. Mathilde Deswaef waagde zich opnieuw aan een 1500m in haar zoektocht naar de beloftelimiet van 4’17″76. Tot en met de laatste ronde leek die chrono mogelijk voor de atlete van WS, maar in die slotronde verloor ze net iets te veel tijd. Deswaef klokte af na 4’19″49.

Pieter Claus – Foto: Jimmy Cailly

Dries De Smet had een gelijkaardig doel voor ogen bij de mannen. De belofte van LEBB had echter geen superdag en moest vrede nemen met 3’47″23. Voor het EK heeft De Smet 3’41″30 nodig. In dezelfde race bleef Pieter-Jan Hannes net voor De Smet met 3’47″10. Hannes sukkelde de afgelopen weken met zijn achillespees en is daardoor nog op zoek naar de juiste vorm. Op de KBC Nacht in Heusden-Zolder wil Hannes voor het eerst echt knallen. Ali Hamdi was de beste Belg in de B-reeks met 3’44″77. In de snellere A-reeks kwam Pieter Claus aan de start. Claus had moeite met het snelle aanvangstempo, aangezien er voorin gemikt werd op 3’34. De atleet van EA zou nooit volledig in de wedstrijd zitten en finishte na 3’43″18.

De Oegandees Ronald Musagala was de beste in 3’35″81. De Nederlanders hadden overigens meer geluk op de 1500m met de broers Rick en Robin Van Riel. Die eerste snelde naar een Nederlands scholierenrecord én een ticket naar het EK voor junioren met 3’45″99. Zijn twee jaar oudere broer verbeterde zijn PR naar 3’42″99. Bram Anderiessen verzekerde zich met 3’41″62 van het EK voor beloften en Mike Foppen dook met 3’39″27 voor het eerst onder 3’40.

Nina Lauwaert en Sofie Van Accom namen de 5.000m voor hun rekening. Oorspronkelijk zou het een wedstrijd worden die in het teken stond van de Nederlandse ster Susan Krumins, maar Krumins kende geen vlotte voorbereiding op haar zomer en is nog niet wedstrijdfit. Daardoor ontstond er een strijd op vele fronten met ook enkele Oost-Afrikaanse atletes, die richting 15 minuten liepen. Dat tempo was uiteraard te snel voor onze landgenotes. Lauwaert en Van Accom kozen voor een eerder gezapig aanvangstempo. Iets na halfweg zou Lauwaert de gaskraan opendraaien. Ze zou daardoor voor het eerst onder 16 minuten duiken met 15’48″61. De Ethiopische Tsehay Gemechu dook met 14’59″79 als enige onder 15 minuten.

Nina Lauwaert – Foto: Peter Wagemans

De komende weken komt de marathonspecialiste nog twee keer in actie op de piste, om vervolgens te beginnen werken richting de marathon van Berlijn. Van Accom kon in het tweede wedstrijddeel geen vuist maken en finishte na 16’22″61. Wesley De Kerpel en Thomas Vanoppen tekenden ook voor twaalf en een halve ronde op de piste. Beide heren handhaafden zich voorin en zouden als derde en vijfde finishen na respectievelijk 14’07″30 en 14’13″25.

Op de 3.000m steeple maakte Eline Dalemans het mooie weer. Dalemans verbeterde haar PR met meer dan acht seconden naar 10’13″69, ondanks een val op de waterbak in de slotronde. Geen Belgen op de 10.000m bij de mannen, maar met maar liefst tien atleten onder de 28 minuten werd het een race om duimen en vingers af te likken. Tesfahun Akalnew en zijn Ethiopische landgenoot Haftu Teklu vochten het uit om de winst. Akalnew haalde het uiteindelijk in 27’30″24. Teklu finishte in dezelfde seconde met 27’30″88.

De uitslagen van de Next Generation Athletics kan u hier raadplegen.