Genzebe Dibaba en Sifan Hassan hebben voor het hoogtepunt van de Diamond League in Rabat gezorgd. In de Marokkaanse stad snelde het duo naar respectievelijk de beste wereldjaarprestatie en een Nederlands record. Ook op de 3.000m steeple sneuvelde de beste jaartijd. In het discuswerpen zorgde Fredrick Dacres voor een Diamond League record. Onze landgenoot Ismael Debjani verscheen aan de start van de 1500m, maar stapte iets na halfweg uit.

Genzebe Dibaba is terug van weggeweest. Dat bewees de Ethiopische wereldrecordhoudster op de 1500m al op de Diamond League in Rome. Vandaag herhaalde ze dat kunstje. Al was het nog net dat tikkeltje straffer. Dibaba nam namelijk na 800m het heft in handen, aangezien de haas het niet meer kon volhouden. Twee dames, Sifan Hassan en Gudaf Tsegay konden een hun wagonnetje aanhangen bij een ontketende Dibaba. In de slotronde leek alleen Hassan opgewassen tegen de Ethiopische.

Sifan Hassan – Foto: Jeroen De Meyer

De Nederlandse recordhoudster leek even over Dibaba te gaan, maar die laatste kon nog een versnelling hoger schakelen. Met 3’55″47 deed ze bijna één seconde beter dan haar eigen beste wereldjaarprestatie. Hassan kon met 3’55″93 wel tevreden zijn, aangezien ze zo nipt beter deed dan haar nationaal record van 3’56″05. Maar liefst zeven dames doken in Rabat onder vier minuten. Rababe Arafi, die in Shanghai nog verrassend won, verbeterde haar Marokkaans record tot 3’58″84. In de 1500m bij de mannen vielen geen punten voor de Diamond League te rapen. Ismael Debjani kwam aan de start, maar zou na een goede 800m de wedstrijd verlaten. In de aanloop naar de Diamond League in Oslo van afgelopen donderdag en vandaag kreeg de Belgische recordhouder af te rekenen met een kleine blessure.

McLeod valt én lanceert Shubenkov

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1140344410967875585

Omar McLeod leek tot en met de voorlaatste horde op weg naar een vlotte overwinning op de hoge horden. De Jamaicaan schatte zijn laatste horde echter verkeerd in, kwam slecht neer én viel zwaar. Hij sleurde zijn naaste belager Sergey Shubenkov mee. Shubenkov vloog letterlijk over de finish in 13″12, een evenaring van het meetingrecord. McLeod zou alsnog vijfde worden in 13″48 en zich meteen excuseren bij zijn concurrent, die er al bij al om kon lachen. Al was zijn brandwonde ter hoogte van zijn schouder niet geschikt voor een knuffel achteraf. Andrew Pozzi liep een degelijke race en werd tweede in 13″30.

Dacres imponeert, tot Stahl hem overvleugelt

UPDATE: Dacres met Diamond League record op groene tafel

In het discuswerpen lijkt Daniel Stahl de afgelopen weken onklopbaar. Toch werd de Zweed onder druk gezet door zijn Jamaicaanse concurrent, Fredrick Dacres. Dacres zette in zijn tweede poging de toon door 68m71 te noteren. De Oostenrijker Lukas Weisshaidinger deed het met 68m14 ook voortreffelijk. Stahl was voorlopig op achtervolgen aangewezen met 67m84. Alles zou echter veranderen in de vierde poging. Dacres wierp 69m50, maar Stahl deed er met 69m94 een schepje bovenop. De top drie lag na die vierde poging vast. Tot rond middernacht de derde poging van Dacres toch geldig werd. Met 70m78 is hij de nieuwe heerser in het discuswerpen. Die worp is goed voor de beste wereldjaarprestatie én de beste worp ooit in de Diamond League.

Bij de vrouwen waren de Cubaanse dames aan het feest met Yaimé Perez op één en Denia Caballero op twee met respectievelijk 68m28 en 65m94. Sandra Perkovic moest vrede nemen met de derde stek.

Echevarria voor het eerst (geldig) voorbij acht meter in 2019

https://twitter.com/Diamond_League/status/1140350346033803269

De Cubaanse verspringsensatie Juan Miguel Echevarria kon de afgelopen weken verre van overtuigen. Daar kwam in Rabat verandering in. Al had de Cubaan er wel vijf pogingen voor nodig. Tot dan was Luvo Manyonga aan zet met 8m21. De Zuid-Afrikaan verslikte zich in zijn vierde poging en moest daardoor op een brancard afgevoerd worden. Echevarria sprong vervolgens in zijn vijfde poging naar 8m34, nog ruim onder zijn PR van 8m68, maar alvast zijn eerste geldige sprong voorbij acht meter in 2019. De derde plaats ging met de 8m16 van Ruswahl Samaai ook naar Zuid-Afrika.

Morris herpakt zich

Sandi Morris kon in 2019 nog niet laten zien wat we van de Amerikaanse polsstokspringster gewoon zijn. In Rabat greep Morris haar kans. Ze ging in het gezelschap van Anzhelika Sidorova over 4m77, een verbetering van het meetingrecord. Sidorova had daarvoor echter één poging minder nodig, waardoor Morris sowieso hoger zou moeten gaan om de overwinning binnen te halen. Dat deed de Amerikaanse ook door in haar eerste poging over 4m82 te vliegen. Sidorova had geen antwoord klaar en werd tweede. Katie Nageotte, een landgenote van de winnares, vervolledigde het podium met 4m67.

El Bakkali faalt voor eigen volk

De 3.000m steeple bij de mannen had met Soufiane El Bakkali een lokale held aan de start. De Marokkaanse recordhouder zou echter halfweg al voorin moeten afhaken en beschamend laatste worden. De Ethiopiërs Getnet Wale en Chala Beyo roken hun kans en maakten er een pittig duel van. Wale zou het halen in 8’06″01, goed voor een Ethiopisch record én de beste wereldjaarprestatie.

Schippers kan niet bevestigen

Dafne Schippers kon vorige week voor eigen volk in Hengelo overtuigen met een tijd van 11″06 op de 100m. In Rabat verging het de Nederlandse spurtbom minder. Met een eerder matige 11″32 werd ze pas vijfde. Blessing Okagbare haalde het eerder verrassend in 11″05 van Marie-Josée Ta Lou. In de 800m bij de mannen zegevierde de Botswaan Nijel Amos. Hij haalde het in een relatief trage 1’45″57 met amper drie honderdsten van de eindwinnaar van vorig jaar, de Keniaan Emmanuel Korir. Voor Korir was het zijn rentree in de Diamond League. De 200m bij de mannen ging tot ieders verbazing naar Andre De Grasse in 20″19. De Canadees komt van héél ver, maar lijkt stilaan terug de oude te gaan worden. Hij bleef onder meer wereldkampioen Ramil Guliyev voor.

De uitslagen van Rabat kan u hier raadplegen.