Op de European Team Championships in het Poolse Silesia zit de eerste dag erop voor onze landgenoten. België, dat samen met nog vijftien andere landen uitkomt in de eerste van drie divisies, kende geen spectaculaire aftrap. Na twaalf disciplines kamperen we op plaats dertien in de landencompetitie. Rani Rosius en Cynthia Bolingo zorgden voor de twee voornaamste lichtpunten. Rosius evenaarde op de 100m haar persoonlijk record. Bolingo dook in haar tweede race van het seizoen onder de 51”. Over de landsgrenzen heen stal Femke Bol wederom de show. De Nederlandse sprokkelde de volle buit door haar vierde chrono ooit neer te zetten op 400m.

De European Team Championships in Silesia kan je zien als de gemoderniseerde versie van de Europabeker. In dit vernieuwde format zijn alle Europese landen onderverdeeld in drie divisies. België kreeg een plaats toegewezen in de hoogste divisie, waar het uitkomt tegen Europese grootmachten als Polen, Groot-Brittanië en Duitsland.

De voorbije twee dagen werkten de eerste en tweede divisie hun competitie af in datzelfde Silesia. Hongarije, Oekraïne en Lithouwen bekroonden hun driedaagse met promotie naar de hoogste afdeling. Dat houdt uiteraard ook in dat drie landen de omgekeerde beweging maken naar de tweede divisie. Door het verstek van enkele sterkhouders staan onze landgenoten voor een pittige opdracht.

Wie alleszins niets verweten kan worden is Rani Rosius en Cynthia Bolingo. Rosius pakte op de 100m uit met een stevige remonte in de laatste 50m en moest zo enkel Ewa Swoboda voor zich dulden. Niet geheel onlogisch want de Poolse zette met 11”09 een nieuw kampioenschapsrecord neer. Rosius was met 11”20 eveneens dik in orde. Zij evenaarde haar PR van 11”20.

Foto: Jeroen De Meyer

In haar tweede wedstrijd van dit seizoen vloog ook Bolingo over de piste. De nationale recordhoudster dook op de 400m meteen onder de 51 seconden. Aan haar 50”95 konden slechts twee atleten tippen: de Poolse Natalia Kaczmarek en Femke Bol. Die laatste was met 49”82 goed voor een nieuw kampioenschapsrecord en de tweede Europese chrono van dit jaar.

Hun mannelijke tegenhangers verging het minder. Kobe Vleminckx kwam niet verder dan de 14e plaats in een zwakke 10”51. Op de baanronde bleef Dylan Borlée slechts een fractie boven zijn seizoensbeste. Toch bleef hij met 45”84 steken op een 11e plaats. Havard Bentdal Ingvaldsen zorgde voor het maximaal van de punten voor Noorwegen. Met 44”88 liep hij het veertien jaar oude kampioenschapsrecord van Jonathan Borlée uit de boeken.

Foto: Jeroen De Meyer

Jolien Boumkwo, Vanessa Sterckendries en Clément Deflandre waren de enige landgenoten die zich op dag 1 nog in de eerste helft van het uitslagenblad konden knokken. Met 16m58 werd Boumkwo, die vorige week weliswaar nog een halve meter verder stootte en zo haar eigen Belgische record verbeterde, 7e. Sterckendries sprokkelde met 67m95 in het hamerslingeren exact evenveel punten als haar trainingspartner.  Op de steeple bleef Deflandre slechts vier seconden boven zijn PR. Het leverde hem een 8e plaats op.

Een 10e plaats was er voor Lisa Rooms op de 5.000m en Ben Broeders in het polsstokspringen. Vooral van die laatst genoemde werd er op een pak meer punten gerekend. Broeders bleef met 5m45 dan ook ver onder zijn kunnen. Rooms kan met 15’44”24 weinig verweten worden. Tot voor dit jaar liep de AVLO-atlete nooit sneller.

Foto: Jeroen De Meyer

In het discuswerpen vertegenwoordigde Katelijne Lyssens voor het eerst de driekleur. Met 48m04, goed voor een 14e plaats, bleef ze exact twee meter onder haar seizoensbeste. Ook Björn De Decker bleef in het hinkstapspringen een eind onder zijn seizoensbeste. Met 14m08 kwam hij niet verder dan de 15e plaats. Pieter Claus kon op de 800m de voorlaatste plaats evenmin vermijden. De eerste ronde hield hij nog stand in het midden van het pak, maar nadien viel hij terug. Claus finishte uiteindelijk in 1’50”03.

En zo bezet België na twaalf disciplines de 13e plaats in de tussenstand. Daarmee is België voorlopig 2,5 punten verwijderd van degradatie naar divisie twee. Italië is op dit moment lijstaanvoerder met 141 punten. De Azzurri hebben na dag 1 tien punten bonus op Groot-Brittanië. Polen en Nederland volgen hen op de voet.

Opvallend: Anne Zagré moet door een blessure last minute verstek geven voor de 100m horden. Daardoor springt Boumkwo in de bres. Zij zal zo minimaal één punt aan de eindbalans proberen toevoegen. Ook atlete in vorm, Hanne Claes moet op de nipper verstek geven door vochtophoping in de hamstring. Het is nog niet duidelijk wie haar vervangt. Maar dat het twee keer duur puntenverlies is, is ontegensprekelijk een feit…

1 REACTIE

  1. Zal moeilijk worden om er in te blijven. Ben B presteert zelden goed op kampioenschappen of als er wat van afhangt. Niveau is ook bijzonder hoog, als je ziet dat Borlee laatste wordt onder 46”. En als dan nog niet overal beste atleet mee is… hopelijk beter nog morgen

Reacties zijn gesloten.