Donavan Brazier is sinds de Millrose Games in New York de houder van het Amerikaans record op de 800m in zaal. Gisteren zorgde de nog altijd maar 21-jarige Amerikaan voor een nieuw hoogtepunt door op de Amerikaanse indoorkampioenschappen in New York naar de beste prestatie ooit op 600m in zaal te snellen. Met 1’13″77 verpulverde Brazier de voormalige recordtijd van de Keniaan Michael Saruni, die in 2018 tot 1’14″79 kwam. Bij de vrouwen liet zijn landgenote Athing Mu van zich horen. De Keniaan Edward Cheserek liep dan weer naar de snelste 5.000m van het jaar.

Donavan Brazier wordt al jaren aanzien als hét Amerikaanse toptalent op de 800m. In 2016 stoomde de toenmalige 18-jarige atleet naar een fabelachtige chrono van 1’43″55 op 800m. Sindsdien is het algemeen geweten dat Brazier, samen met zijn teamgenoot bij het Nike Oregon Project, Clayton Murphy, de toekomst is voor de Verenigde Staten. Althans wanneer het over 800m en 1500m gaat.

Van een officieel wereldrecord is overigens geen sprake, aangezien de 600m geen officiële afstand is. Net zoals pakweg de 300m outdoor geen wereldrecord kan opleveren. Gelukkig bestaat de Amerikaanse term “world (indoor) best” om de stevige prestaties toch wat glans te geven.

Landgenote Athing Mu met al even straffe stoot

Nog op de 600m, maar dan bij de vrouwen zorgde de amper 16-jarige Athing Mu voor een prestatie van formaat. Mu snelde met 1’23″57 naar de tweede prestatie aller tijden op de 600m (slechts 13″ boven de beste prestatie ooit) én dat op haar leeftijd. De jonge Amerikaanse kon zich na afloop alvast de nieuwe Amerikaanse recordhouder op de afstand noemen. Bovendien hield ze grote namen zoals Raevyn Rogers en Georganne Moline achter zich.

Cheserek loopt naar snelste 5.000m van het jaar

Edward Cheserek botste de afgelopen weken op zichzelf, of op pakweg Yomif Kejelcha die op weg leek naar een WR op de mijl. Cheserek, een geboren Keniaan, die al jaren de Amerikaanse nationaliteit hoopt te verkrijgen kreeg in Boston een herkansing over 5.000m. Cheserek zou aan de finish met 13’08″05 meer dan tien seconden beter doen dan zijn eigen PR én ruimschoots de snelste 5.000m van het seizoen neerzetten.