Ryan Crouser heeft het opnieuw geflikt. Tijdens de Simplot Games in Idaho stootte de wereldkampioen zijn kogel voor het eerst in zaal voorbij de 23m. Met zijn monsterworp van 23m38 deed hij ruim beter dan zijn eigen wereldrecord in zaal én dat in openlucht. Op de Amerikaanse kampioenschappen in zaal in Albuquerque stoomde Aleia Hobbs naar een nationaal record van 6″94, amper twee honderdsten boven het WR van Irina Privalova.

De wedstrijd in Idaho was pas de tweede wedstrijd van het seizoen voor Ryan Crouser. Meer had de kogelstoter ook niet nodig om zijn eigen wereldrecord aan flarden te gooien.

Crouser, die de afgelopen maanden aan een nieuwe techniek sleutelde maar vandaag nog zijn vertrouwde beweging verkoos, pakte in de Amerikaanse staat uit met een monsterachtige 23m38. Crouser had met 22m82 al het wereldrecord in zaal in handen, maar daar doet hij dus nu een flink stuk bij. Van de tien beste worpen in zaal, heeft de wereldrecordhouder er nu maar liefst zeven op zijn naam staan. De 30-jarige atleet stootte nog nooit verder dan deze monsterworp. Zijn eigen wereldrecord in openlucht bedraagt namelijk 23m37, exact één centimeter minder dan zijn worp van vandaag.

Twee WR’s op minder dan één week tijd dus, aangezien Lamecha Girma afgelopen woensdag onder het WR van Daniel Komen dook op de prestigieuze World Indoor Tour-meeting in het Franse Lievin.

Hobbs stoomt naar tweede plaats op ranking aller tijden

Aleia Hobbs is aan een buitengewoon indoorseizoen bezig. De Amerikaanse spurtbom dook al onder zeven seconden eerder dit jaar en die lijn trok ze door op de nationale indoorkampioenschappen in Albuquerque. In de finale stoomde de 26-jarige atlete naar 6″94, amper twee honderdsten boven het WR van Irina Privalova. Hobbs verbeterde zo het Amerikaanse record van Gail Devers én is de tweede performer aller tijden op de kortste spurtafstand. Ze behoudt ook haar ongeslagen status in 2023.

Donderdag bewees Anna Hall tijdens de vijfkamp dat ze samen met de Poolse Adrianna Sulek de Belgische meerkampsters het vuur aan de schenen willen leggen. Hall totaliseerde na vijf proeven maar liefst 5.004 punten en strandde zo op amper negen punten van het WR. Het Amerikaanse supertalent is zo de tweede performer aller tijden en pas de derde vrouw ooit die meer dan 5.000 punten scoort. Bovendien won ze twee dagen later ook de 400m in 51″03, van een stevige week gesproken dus! Sulek scherpte op de Poolse indoorkampioenschappen dan weer haar Pools record aan tot 4.860 punten. Zij mikt op een score boven 5.000 punten op het EK in Istanboel. Noor Vidts was op het WK indoor in Belgrado vorig jaar goed voor 4.929 punten.