De Ethiopiër Yomif Kejelcha heeft tijdens de 112de Millrose Games in New York voor een absoluut hoogtepunt gezorgd. Kejelcha, lid van het Nike Oregon Project van Alberto Salazar, stak zijn ambities de afgelopen weken niet onder stoelen of banken. Het net geen 22 jaar oude record dat Hicham El Geurrouj in 1997 in Gent liep (3’48″45) moest en zou voor de bijl gaan. De Ethiopiër zou na 1609m slechts één honderdste trager lopen. Ook op de 800m vielen uitzonderlijke resultaten te noteren.

Kejelcha liet met het oog op de Millrose Games niks aan het toeval over. Ondanks twee indoor wereldtitels op de 3.000m ondervindt Kejelcha nog steeds erg veel moeilijkheden op de rondjes van 200m. Daar zit zijn gestalte ook voor iets tussen. De rijzige Ethiopiër torent met zijn 1m86 boven het merendeel van de afstandslopers uit. Kejelcha ging de voorbije weken speciaal op de piste in New York trainen om zo voorbereid mogelijk aan de start te komen.

Tot en met halfweg liep alles perfect voor Kejelcha, tot Rob Napolitano zich net dan al aan de kant moest zetten. Napolitano zou oorspronkelijk tot 1000m doortrekken, maar daar slaagde de haas niet in. De eerste 800m werd afgehaspeld in 1’52″99. Moederziel alleen stoomde de Ethiopiër door en ondanks een lage 28 als slotronde mocht het niet zijn voor Kejelcha. Slechts één honderdste kwam hij tekort om Hicham El Geurrouj op één afstand te onttronen. De doorkomst na 1500m bedroeg 3’33″17, waardoor hij meteen de snelste man van het seizoen is.

Yomif Kejelcha op het WK indoor in 2016 – Foto: Filip Bossuyt

Het record op de mijl blijft echter voorlopig in handen van de levende Marokkaanse legende. Kejelcha, die jonger is dan het record aangezien hij pas op één augustus 1997 ter wereld kwam, heeft geen verdere plannen komende winter om het record aan te vallen. Outdoor wil hij een gooi doen naar het WR van Kenenisa Bekele op de 5.000m. De Keniaan Edward Cheserek en de Amerikaan Clayton Murphy vervolledigden het podium met respectievelijk 3’53″29 en 3’53″30. Onze landgenoot Peter Callahan liep in een andere reeks eveneens de mijl. Callahan kon met 4’02″26 niet onder 4 minuten blijven. De winst op de mijl bij de vrouwen ging naar de Duitse Konstanze Klosterhalfen. De 21-jarige atlete haspelde de 1609m in een chrono van 4’19″98.

Amerikaans record voor Brazier op 800m, Saruni tweede atleet ooit onder 1’44

Nog zo’n talentvolle 21-jarige atleet liet van zich horen in New York. Donavan Brazier snelde (‘eindelijk’, aangezien het al enkele winters in de lucht hing) naar het Amerikaans indoorrecord op de 800m. Het record van zijn landgenoot Johnny Gray werd op indrukwekkend wijze van de tabellen geveegd. Brazier deed met 1’44″41 ruim beter dan de 1’45″00 die Gray in 1992 neerzette. Brazier won de 800m echter niet. De Keniaan Michael Saruni bleef hem voor en deed dat in ongelooflijke stijl. Saruni dook als tweede man ooit onder 1’44. Alleen wereldrecordhouder Wilson Kipketer deed het hem twee keer voor.

Ook bij de vrouwen was er op de 800m vuurwerk én opnieuw ging een Amerikaans record voor de bijl. Ajee Wilson knalde weg van alles en iedereen naar een chrono van 1’58″60. De Jamaicaanse Natoye Goula liet van zich horen door onder 2′ te duiken en zo het Jamaicaans record scherper te stellen naar 1’59″13. In het hinkstapspringen zorgde Tori Franklin voor het derde Amerikaanse record van de avond. Franklin liet 14m75 optekenen en neemt zo de fakkel over van Keturah Orji’s.

De volledige resultaten van de Millrose Games kan u hier raadplegen.