Eliud Kipchoge heeft de wereld alweer verbaasd. Op 37-jarige leeftijd wervelde de marathonloper aan een razend tempo door de straten van Berlijn. Even leek er zelfs een tijd onder de twee uur in de maak, maar daarvoor moest Kipchoge al te vroeg in de race zelf het vuile werk opknappen. Met 2u01:09 dook de olympische kampioen maar liefst een halve minuut onder zijn eigen WR. Tigist Assefa zorgde voor de verrassing bij de vrouwen door naar de derde chrono aller tijden én een parcoursrecord te snellen.

Hij stak het niet onder stoelen of banken. Eliud Kipchoge gaf duidelijk aan dat hij naar Berlijn was afgezakt om zijn persoonlijk record op de marathon scherper te stellen. In zijn geval betekende dat dus een aanval op zijn eigen wereldrecord van 2u01:39, de tijd die hij in 2018 in Berlijn neerzette. Kipchoge koesterde dus op zijn zachtst gezegd positieve herinneringen aan die stadsmarathon.

De doorkomsttijden die de hazen vooraf meekregen , waren duizelingwekkend. Zij zouden Kipchoge halfweg moeten laten doorkomen in 60’49. Uiteindelijk ging het nog een pak sneller. Na vijf kilometer passeerde de kopgroep van zes in een snelle 14’14, vijf kilometer later kwam hetzelfde zestal door in 28’23 en halfweg verscheen er 59’51 op de klok. Nooit eerder was Kipchoge in een gewone stadsmarathon in zo’n tempo geopend, maar ging het – zelfs voor de ongenaakbare Keniaan – te snel?

Er werd even gedroomd van een duik onder de twee uur in een officiële marathon, maar na 25 kilometer kon deze droom alweer opgeborgen worden. De laatste haas verliet het toneel en Andamlak Belihu, de enige die ondanks zijn PR van 2u09:43 nog de tred van Kipchoge kon volgen, moest stilaan de rol lossen. Het werden dus nog 17 eenzame kilometers voor de marathonkoning. Het tempo stokte logischerwijs een beetje, maar Kipchoge moest al een serieuze terugval kennen om niet onder zijn eigen wereldrecord te finishen.

Met de kenmerkende grimas op het gezicht knokte Kipchoge zich voort richting Brandenburger Tor. Ondanks een versnelling op het einde miste hij nipt een eerste duik ooit onder de 2u01, maar met 2u01:09 schreef Kipchoge alweer geschiedenis. Hij verbeterde zijn vier jaar oude wereldrecord met maar liefst een halve minuut. Ruim achter Kipchoge finishte Mark Korir als tweede in 2u05:58, de Ethiopiër Tadu Abate mag als derde het podium op met 2u06:28. De vraag rijst alvast of Kipchoge volgend jaar een nieuwe recordpoging waagt in Berlijn. Normaal gezien neemt hij in het voorjaar de Boston Marathon voor zijn rekening. De komende jaren zal hij in principe ook nog in New York aan de start verschijnen om alle ‘Marathon Majors’ op zijn naam te schrijven.

Het palmares van de Keniaanse marathontitaan oogt na vandaag nog indrukwekkender. Van zijn 17 officiële marathons won hij er 15. Slechts één keer stond hij niet op het podium, namelijk tijdens de London Marathon van 2020, toen hij in de slotfase af te rekenen kreeg met duizeligheid. Laat het nieuwe WR alvast de nodige inspiratie opleveren voor onder meer onze landgenoot Bashir Abdi, maar ook Kenenisa Bekele, Birhanu Legese en vele andere toppers.

Tigist Assefa loopt naar derde chrono aller tijden

De meeste aandacht ging naar de mannen, maar ook bij de vrouwen ging het er hard aan toe. Met een doorkomsttijd van 68’13 halfweg lagen er nog zes dames op schema om onder de 2u17 te duiken. En dat terwijl in het verleden slechts twee dames in deze opdracht slaagden.

Na 30 kilometer was de groep al uitgedund tot een gezelschap van drie. De opvallendste naam in het gezelschap was Tigist Assefa, zij nam in 2016 nog deel aan de Olympische Spelen in Rio op de 800m en had tot gisteren een persoonlijk record op de marathon van 2u34 achter haar naam staan. Toch was Assefa duidelijk de betere van het trio. In het slot van de wedstrijd snelde ze weg van Tigist Abayechew en Sisay Gola. De Ethiopische liep nog een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar om uiteindelijk te finishen in een tijd van 2u15:37, de derde snelste tijd ooit én de snelste tijd ooit in Berlijn gelopen.

Uiteindelijk was het de Keniaanse Wanjiru Rosemary die nog als tweede finishte in 2u18:00, voor Abayechew in 2u18:03.