Beatrice Chebet heeft het wereldrecord op de 10.000m verbeterd. De Keniaanse kwam in de Prefontaine Classic uit op 28:54”14, zeven seconden sneller dan het oude wereldrecord van Letesenbet Gidey.

Voor de 24-jarige Chebet, de afgelopen jaren succesvol op de 5000m met WK-zilver en -brons, was het haar eerste 10.000m sinds 2020. In maart kroonde Chebet zich voor het tweede jaar op rij wereldkampioene op de cross.

Achter Chebet finishte de Ethiopische Gudaf Tsegay als tweede in een eveneens razendsnelle 29:05″92. Daarmee beschikt Tsegay nu over de derde snelste tijd ooit op de 10.000m, vlak boven het vorige wereldrecord van Gidey uit 2021.

De Prefontaine Classic gold voor de Keniaanse vrouwen en mannen als kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen. Met haar optreden in Eugene lijkt Chebet een zekerheidje voor de Keniaanse selectie voor Parijs. Lilian Rengeruk en Margaret Kipkemboi eindigden als tweede en derde Keniaanse.

Bij de mannen ging de winst naar de Keniaan Daniel Mateiko in 26:50″81. Niemand liep dit jaar al sneller. Mateiko finisthe nipt voor zijn landgenoten Nicholas Kipkorir en Bernard Kibet. De zilveren man van Boedapest, Daniel Ebenyo, kon door visumproblemen pas in laatste instantie afreizen en eindigde anoniem als achtste.

De Prefontaine Classic in Eugene is de vijfde stop van het seizoen van de Diamond League.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in