Het figuurlijke hoogtepunt van de Diamond League in Parijs kwam onder andere van de hand van Yaroslava Mahuchikh. De Oekraïense atlete stuntte eerst door haar persoonlijk record op 2m07 te zetten. Nadien zette ze de kroon helemaal op het werk door in haar eerste(!) poging over 2m10 te vliegen. Mahuchikh tilde het wereldrecord zo met één centimeter omhoog. Nafi Thiam kwam in diezelfde competitie tot 1m88.

Vorig jaar zorgde de Diamond League in Parijs voor drie wereldrecords op één avond. Deze editie heeft het publiek opnieuw tweemaal een buitenaardse prestatie mogen aanschouwen. Dank u Yaroslava Mahuchikh en Faith Kipyegon.

De kersverse Europese kampioene begon eraan op 1m92, een hoogte die geen enkel probleem vormde voor de veelwinnaar. Hoewel Mahuchikh vervolgens af en toe kleine steken liet vallen en gebruik moest maken van haar tweede poging, mocht de lat wel naar 2m03. Ook daar zweefde ze zonder al te veel problemen over.

2m05 zou een nieuwe beste wereldjaarprestatie betekend hebben, maar die hoogte liet de 22-jarige atlete links liggen. De horizontale barrière mocht meteen naar 2m07, een centimeter boven haar PR. In de tweede poging klaarde de sympathieke atlete de klus waardoor ze zich voortaan nummer vijf aller tijden mocht noemen. Mahuchikh was nog niet uitgespeeld. Haar palmares is al dik bezaaid met titels, maar records waren er vooralsnog niet terug te vinden. En dus mocht de lat naar wereldrecordhoogte.

De atlete raakte de lat licht in haar eerste poging, maar die streling was niet voldoende om de barrière naar beneden te halen: het nieuwe wereldrecord van 2m10 was een feit. 37 jaar na Stefka Kostadinova is er een nieuwe koningin van het hoogspringen.

Nafi Thiam kwam voor het eerst sinds het EK in Rome weer in actie. De Europese zevenkamp-kampioene koos op de Parijse Diamond League voor het hoogspringen. Meteen haar enige en laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen, waar ze begin augustus een unieke drie op een rij zal proberen waarmaken in het Stade de France, enkele kilometers verderop. Thiam opende foutloos op op 1m84 en ging daarna in drie pogingen over 1m88. De lat ging daarna naar 1m92, maar daar kwam Thiam driemaal niet overheen. In Rome slaagde ze erin 1m95 te klaren

Hauttekeete wint driekamp, Obasuyi pijlsnel

Voor Jente Hauttekeete stond er een driekamp op het programma. Onze landgenoot greep met het kleinste verschil naast een plaats op de Spelen, maar verkeert in topvorm. Na seizoensbestes van 14m78 in het kogelstoten en 7m32 in het verspringen pakte Hauttekeete uit met een persoonlijk record. Met 13”99 over de hoge horden was Hauttekeete meteen ook goed voor eindwinst. Benjamin Hougardy kwam in het kogelstoten tot 12m78, in het verspringen tot 6m76 en over de horden tot 15”93. Kevin Mayer, die zich ten koste van onder andere Hauttekeete voor de Spelen plaatste, viel geblesseerd uit.

Eén week na zijn Belgische titel toonde Michael Obasuyi zich wederom vlijmscherp op de 110m horden. In de reeksen zette de nationale recordhouder met 13”22 zijn derde chrono ooit neer. De finale werd een prooi voor thuisloper Sasha Zhoya. Obasuyi finishte als zesde in 13”29.

In het polsstokspringen zweefde Ben Broeders over 5m65, maar daarna liet hij de lat drie keer vallen op 5m75. Mondo Duplantis kwam weinig verrassend als winnaar uit de bus. 6m00 volstond en hoewel Mondo de lat op wereldrecordhoogte liet leggen, bleek 6m25 voor nu nog iets te hoog gegrepen. Internationaal heerste Alison Dos Santos op de lage horden, de Braziliaan won in 47”78. Op de baanronde zonder horden was Marileidy Paulino de snelste in 49”20 voor Natalia Kaczmarek. Olympisch discuskampioene Valarie Allman troefde haar concurrentes af door 68m07 te werpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in