U kon tot vandaag nog twijfelen aan de capaciteiten van Sir Mo Farah als marathonloper. Na vandaag hoeft u dat niet meer te doen. Tijdens de marathon van Chicago liep de Brit namelijk naar zijn eerste Marathon Major. Farah zou dankzij een sterk slotakkoord als winnaar finishen in 2u05:11. Het Europees record van Sondre Nordstad Moen, die vorig jaar in december tot 2u05:48 kwam, ging zo voor de bijl. Bij de vrouwen ging de winst naar de Keniaanse Brigid Kosgei in een tijd van 2u18:35.

De marathon van Chicago beloofde op voorhand een duel te worden tussen twee voormalige trainingsmakkers, zijnde Mo Farah en Galen Rupp. Farah verliet het geplaagde Oregon Project eind vorig jaar en trok naar Gary Lough, de trainer die Bashir Abdi zal bijstaan in de toekomst. In april liep Farah, tijdens zijn eerste marathon na zijn afscheid van de piste, naar de derde plaats op de marathon van Londen in een Brits record van 2u06:22. Op die manier werd hij de eerste Brit ooit onder 2u07. Galen Rupp was één week eerder uitgestapt tijdens de marathon van Boston door de extreme weersomstandigheden. Rupp zou zich op 6 mei tijdens de marathon van Praag revancheren door naar 2u06:07 te snellen.

Een duel tussen twee ex-trainingsmakkers hing in de lucht, aangezien geen van beide heren aan de pijlsnelle marathon van Berlijn zou deelnemen, waar Eliud Kipchoge drie weken geleden het WR aan flarden liep. Rupp richtte zijn pijlen in Chicago op het verdedigen van zijn titel. Bovendien mikte hij op het Amerikaans record van Khalid Khnnouchi, die in 2002 tot 2u05:38 kwam. Farah streefde dan weer naar een verbetering van zijn eigen Brits record, waardoor hij in de buurt van het Europees record van de Noor Sondre Nordstad Moen zou uitkomen (2u05:48).

Naast bovenstaande heren waren er uiteraard kapers op de kust. Zo kwam de Keniaanse wereldkampioen Geoffrey Kirui aan de start. Bovendien stonden er met Mosinet Geremew, Birhanu Legese en Dickson Chumba drie heren aan de start die het afgelopen jaar al onder 2u05 liepen. Geremew won de marathon van Dubai in 2u04:00. Chumba haalde het in Tokio met 2u04:32. De Japanner Suguru Osako, een trainingsmakker van Rupp bij het Oregon Project van Alberto Salazar, kon zichzelf een groot financieel cadeau geven indien hij in Chicago onder het nationaal record van 2u06:11 zou lopen.

De omstandigheden zouden de lopers alvast niet aan een toptijd helpen. Het regende in de Amerikaanse wereldstad. Ook de wind blies vooral tijdens het eerste deel fel in het nadeel. Hierdoor kwam de kopgroep, onder aanvoering van de tempomakers, halfweg trager door dan voorzien. Met 1u03:02 ging het ongeveer een minuut trager dan de vooropgestelde 1u02. Een negatieve split leek in de maak. Het was overigens voor het eerst in jaren dat er opnieuw tempomakers werden voorzien in Chicago, vooral op vraag van Farah en Rupp.

De Afrikanen zouden vervolgens het heft in handen nemen. Geoffrey Kirui stak de lont aan het vuur na ongeveer 30km. Hij kreeg een kleine voorgift, maar de achtkoppige achtervolgende groep hield hem binnen handbereik. De Keniaan Kenneth Kipkemoi, in april nog winnaar van de marathon van Rotterdam, was de tweede die het probeerde. De niet-Afrikanen, zijnde Farah, Rupp en Osako moesten de koplopers even laten gaan. Farah en Osako keerden terug. Rupp zou zijn titel niet verlengen en als vijfde finishen in 2u06:21, zijn tweede chrono ooit.

Farah tijdens de marathon van Londen – Foto: Marco Verch

Farah, Osako, Kipkemoi en Geremew zouden uitmaken wie de marathon van Chicago zou winnen, aangezien wereldkampioen Kirui ook de rol moest lossen. Farah en Geremew toonden zich voorin de sterkste. Zij maakten er een pittig duel van. De pistesnelheid van Farah kwam goed van pas. In de laatste kilometers kwam de wind opnieuw in het nadeel te zitten. Farah had een kloofje op Geremew. Het werd voornamelijk nog een race tegen de klok. Voor de winnaar zou die na 2u05:11 stoppen, maar liefst 37 seconden beter dan het Europees record. De Brit werkte zijn tweede halve marathon maar liefst een volle minuut sneller af dan zijn eerste met 1u02:05. Geremew volgde kort na Farah met 2u05:25. De grootste geldprijs ging naar de derde stek. Suguru Osako dook met 2u05:50 als eerste Japanner onder 2u06. Daardoor is Osako een slordige 750.000 euro rijker.

“Het was ongelooflijk om als eerste over de streep te komen. Dit is niet zomaar een marathon. Dit is een Major. Het was een zalige ervaring om aan de start te komen met zo’n deelnemersveld. Bovendien kennen Galen (Rupp; red.) en ik elkaar al lang dankzij de piste. Het was mooi om nu ook samen aan de start van een marathon te staan”, vertelde Farah aan de verzamelde pers in Chicago.

De Britse “Sir” heeft met de marathon zijn vijfde Europees record op de weg, of op de piste te pakken (indoor buiten beschouwing gelaten; red.). Hij heeft namelijk ook op 1500m, 10.000m, 15km en de halve marathon de Europese besttijden op zijn naam staan.

Kosgei boekt eerste grote zege

De Keniaanse Brigid Kosgei botste de afgelopen twee jaar steeds op grote namen tijdens haar marathons. Vorig jaar werd ze in Chicago tweede na Tirunesh Dibaba. Tijdens de marathon van London moest ze dan weer Vivian Cheruiyot voor zich dulden. In Chicago zou Florence Kiplagat de voornaamste concurrente moeten worden voor Kosgei.

In tegenstelling tot de race bij de mannen werden er bij de vrouwen geen hazen voorzien. Een groepje van vijf vrouwen, met Kosgei aan het commando, kwam halfweg door na 1u10:09. Birhane Dibaba, Roza Dereje en Shure Demise maakten naast Kosgei en Kiplagat deel uit van de kopgroep.

Dereje, die eerder dit jaar de marathon van Dubai won, zou een ongenaakbare Kosgei het langst kunnen volgen. Kosgei versnelde stevig tijdens het tweede deel van haar race. Een impressionante negatieve split zou haar na 2u18:35 over de finish brengen. Daardoor is de 24-jarige Keniaanse momenteel de zevende vrouw ooit op de marathon. Haar PR van 2u20:13 verwees ze op die manier naar de vuilbak. De nummers twee en drie volgende op geruime achterstand. De Ethiopische Dereje liep naar 2u21:18. Shure Demise had aan 2u22:15 genoeg om de derde plaats in de wacht te slepen. Tweevoudig winnares van de marathon van Chicago, Florence Kiplagat, moest vrede nemen met de vierde stek in 2u26:08.