Opnieuw verdwijnt een grote marathon van de kalender in 2020. Eerder werden al de Marathon Majors van Berlijn en Boston geannuleerd, maar nu volgt ook de annulatie van de Marathon Major van Chicago vanwege de verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten. De Bank of America Chicago Marathon stond gepland op 11 oktober. Met de marathon in Londen blijft voorlopig nog één monument overeind.

In de Verenigde Staten krijgen ze maar geen greep op het coronavirus waardoor het niet uit de lucht komt gevallen dat na de Marathon Majors van Berlijn en Boston nu ook die van Chicago sneuvelt. Vorig jaar tekende de organisatie voor een bijzonder succesvolle editie aangezien Brigid Kosgei met 2u14:04 meer dan een minuut onder het straffe wereldrecord van Paula Radcliffe (2u15:25) bleef. Onze eigen Bashir Abdi stond er tevens aan de start en liet zich eveneens gelden. Abdi liep een geweldige tweede wedstrijdhelft waarin hij zijn trainingsmakker Mo Farah, die één jaar eerder nog de beste was, het nakijken gaf én zijn eigen BR aanscherpte naar 2u06:14. Op 1 maart in Tokio verbeterde onze landgenoot weliswaar zijn recordtijd tot 2u04:49. In Chicago leverde zijn voormalige BR hem een knappe vijfde plaats op. Bovendien moest hij slechts een halve minuut toegeven op Lawrence Cherono, die met 2u05:45 nipt het laken naar zich toetrok in een spannende slotfase.

“Hoop drijft ons als lopers en als mensen. Mijn hoop was om iedereen aan de start te zien op zondag 11 oktober, maar onze hoogste prioriteit is altijd de veiligheid van onze deelnemers en onze vrijwilligers geweest. We begrijpen de teleurstelling, maar als we terugkeren naar de straten van Chicago, zal het een feestelijk moment zijn”, reageerde Carey Pinkowksi, de race director van de Chicago Marathon.

Bashir Abdi – Foto: NN Running Team

Ondertussen steekt de organisatie de koppen bij elkaar om een virtueel evenement te organiseren. Het is slechts de tweede keer in de de geschiedenis van de wedstrijd, die in 1977 het levenslicht zag en de afgelopen jaren gemiddeld 45.000 lopers lokt, dat er sprake is van een annulatie. In 1987 trok ‘Beatrice Foods’ zich namelijk terug als sponsor. De organisatie opteerde toen voor een halve marathon met een kleiner budget en slechts 3.000 lopers. Het aantal coronabesmettingen stijgt in de Verenigde Staten nog altijd aan een sneltempo. De kaap van de 3,5 miljoen bevestigde besmettingen is er bijna gerond.

“Chicago is een fantastische stad. De hotels en straten leven volledig op door de wedstrijd. Het is een prachtige marathon waar ik mooie herinneringen aan overhoud. Het is bijzonder jammer dat het er dit jaar geen marathon gepland staat. Het zijn bijzonder moeilijke tijden voor atleten en organisatoren. Ik hoop dat we snel opnieuw terug kunnen naar de tijd voor het coronavirus”, aldus Belgisch recordhouder Bashir Abdi.

Het blijft voorlopig wachten op meer nieuws over de marathon van Londen. Die had normaal op 26 april uitgevochten moeten worden, maar werd al snel verschoven naar 4 oktober. Abdi gaf al te kennen dat hij graag van de partij wil zijn, net zoals zijn teamgenoten bij het NN Running Team Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele, de nummers één en twee op de marathon. Dé grote man achter de marathon in Londen, Hugh Brasher, gaf al meermaals te kennen dat een marathon puur voor elites tot de mogelijkheden behoort. Het Verenigd Koninkrijk is met voorsprong echter de slechtste leerling van de klas in Europa als het op coronacijfers aankomt met meer dan 290.000 bevestigde gevallen. Daardoor staat ook een groot vraagteken achter 4 oktober.