Eliud Kipchoge was al de beste marathonloper ooit qua overwinningen. Vandaag doopte hij zichzelf om tot de beste aller tijden. De 33-jarige Keniaan liep tijdens de marathon van Berlijn naar een nieuw wereldrecord van 2u01:39, maar liefst 1’18 beter dan Dennis Kimetto in 2014. Kipchoge liep vanaf 25km solo, aangezien de hazen het vroeg lieten afweten. De eerste Belg in Berlijn werd Nick Van Peborgh met 2u15:04. Thomas De Bock volgde een handvol seconden later.

Eliud Kipchoge had al de snelste marathon ooit op zijn naam staan met 2u00:25. Die prestatie werd echter neergezet tijdens Breaking2 van Nike, waar de omstandigheden gemanipuleerd werden. Het officële WR bleef in handen van Dennis Kimetto, die in 2014 naar 2u02:57 liep.

Vandaag stond er in Berlijn geen maat op Kipchoge, die het haast volledig zelf moest doen na het wegvallen van de hazen. Na halfweg werd het duidelijk dat het WR in gevaar was, aangezien de doorkomsttijd 1u01:06 bedroeg. Alleen zijn landgenoot Boit kon hem tot en met 25km ondersteunen. Het signaal voor Kipchoge om de gaskraan volledig open te draaien.

Kipchoge kende geen zwak moment, geen man met de hamer. Hij stoomde de geschiedenisboeken in door als eerste man ooit onder 2u02 te duiken. Zijn tweede halve marathon werkte hij af in 1u00:34, wij worden er stil van. Het werd zijn derde overwinning in Berlijn. Kipchoge liep in zijn carrière 11 marathons. Hij werd één keer tweede in Berlijn in 2013. De overige tien marathons schreef hij telkens op zijn naam

“Ik ben dankbaar en ongelooflijk gelukkig dat ik het WR mag overnemen. Heel erg bedankt aan de organisatie en mijn hele omkadering om me hierin te steunen. Het was heel erg zwaar om die laatste 17km alleen af te werken, maar ik was erop voorbereid”, aldus Kipchoge.

Bij de vrouwen werd het een enorm spannende race, met maar liefst drie vrouwen die onder 2u19 zouden duiken. Gladys Cherono toonde zich de sterkste naar het einde toe. Cherono finishte na 2u18:11, waardoor ze de vierde snelste vrouw uit de geschiedenis wordt. Ruti Aga en Tirunesh Dibaba liepen naar respectievelijk 2u18:34 en 2u18:55. Meteen goed voor de eerste marathon ooit waarin drie vrouwen onder 2u19 duiken. Het was dus een uitzonderlijke dag in Berlijn.

Van Peborgh en De Bock lopen PR 

Nick Van Peborgh kennen we van het stratenlopen. In Berlijn waagde de 34-jarige atleet zich aan de marathon, mét succes. Met 2u15:04 debuteerde Van Peborgh op een knappe wijze. Hij bleef daarmee de tweede Belg in de wedstrijd, Thomas De Bock, een handvol seconden voor.

Thomas De Bock kwam in Berlijn voor de tweede keer aan de start van een marathon. Na zijn degelijk debuut in Antwerpen, waarin hij 2u17:56 noteerde, trok hij naar Berlijn om in de buurt van 2u15 te komen. Dat deed de atleet met glans door een heel vlakke koers te lopen en te finishen in 2u15:19.

De jonge Nederlander Bart Van Nunen debuteerde in Berlijn op de marathon. Van Nunen liep een heel sterk slot en finishte na 2u13:09. Een zeer knappe prestatie van de Nederlander die op 24 september 23 jaar moet worden.

View this post on Instagram

2:01:39 World Record!

A post shared by NN Running Team (@nnrunningteam) on

1 REACTIE

  1. Zeer knap van Thomas de Bock, proficiat aan hem.
    Maar correcte berichtgeving aub : Nick van Peborgh eerste Belg (in 2u15’04”, plaats 14, en dat voor zijn eerste marathon)
    Beresterk Nick, ook een dikke proficiat!

Reacties zijn gesloten.