Sifan Hassan heeft in Chicago een wereldtijd op de marathon neergezet. De koningin van de veelzijdigheid knalde in de Amerikaanse metropool naar een tijd van 2u13:44. Twee weken geleden had dit nog een nieuw wereldrecord betekend, want enkel kersvers wereldrecordhoudster Tigist Assefa liep ooit sneller. Het Europees record van Paula Radcliffe moest er wel aan geloven, en dat amper zes weken na Hassans triple op het WK in Boedapest waar ze nog een medaille veroverde op de 1500 en 5.000m.

Enkele dagen voor de marathon van Chicago werd er tijdens de persconferenties gepolst naar het raceplan van Sifan Hassan. Hassan gaf toen doodleuk aan ‘gewoon’ de koplopers te willen volgen. Dat er wel eens op wereldrecordtempo weggegaan kon worden en de Nederlandse nog maar voor haar tweede marathon stond, kon haar niet deren. Zo gezegd, zo gedaan. Hassan nestelde zich in het spoor van Ruth Chepngetich en drie mannelijke hazen.

Na tien kilometer had het leidende duo alle concurrentie afgeschud. De splittijd van 31’05, wat overeenkomt met het schema voor 2u11:09 als eindtijd, sprak dan ook boekdelen. De tweestrijd ging nog even door, al deelde Chepngetich wel enkele zachte speldenprikken uit. Met 1u05:42, een halve minuut sneller dan Tigist Assefa tijdens haar wereldrecordkoers in Berlijn, had Chepngetich halfweg een handvol seconden bonus op Hassan.

Een kleine tien kilometer later waren de rollen omgedraaid en was het Hassan die een gaatje wist te forceren. En dat terwijl de winnares van de London Marathon nog een kort oponthoud had aan de bevoorradingspost. Een mogelijk wereldrecord was op dat moment echter van tafel, want de verwachtte eindtijd lag al boven de 2u12. Hassan kon nog wel azen op het Europees record (2u15:25) dat sinds 2003 op naam stond van voormalig wereldrecordhoudster Paula Radcliffe. Met 2u13:44 liep Hassan zowel naar winst als het Europese record. Het is al het achtste Europese record dat ze op haar naam zet en dat in haar tweede marathon ooit. Hassan is bovendien voorlopig ongeslagen op haar nieuwe discipline.

Het zilver ging in Chicago naar Chepngetich in 2u15:37. Megertu Alemu palmde de derde plaats in met 2u17:09.