De Memorial Rasschaert kan op zaterdag uitpakken met een stevig deelnemersveld. De Flanders Cup-meeting in Ninove is namelijk de laatste kans voor onze landgenoten om zich te verzekeren van een ticket naar het EK in Berlijn. Wij schotelen u alvast een voorbeschouwing voor.

Sprintnummers: Tornados en Cheetahs testen, Vleminckx heeft niks te verliezen

Kobe Vleminckx beproeft zijn geluk in Ninove op maar liefst twee afstanden. De atleet van ACHL loopt zowel de 100m als de 200m. Op die 200m heeft Vleminckx genoeg aan een verbetering van zijn PR met zes honderdsten, aangezien 20”90 wordt gevraagd om alsnog naar het EK in Berlijn te mogen. De eerstejaarsbelofte heeft echter niks te verliezen, aangezien hij met zijn PR van 20”96 al erg tevreden kan terugblikken op zijn zomerseizoen. Uit Belgische hoek mag hij concurrentie verwachten van Robin Vanderbemden en Jonathan Sacoor. Vanderbemden is al een tijdje zeker van zijn deelname aan het EK in Berlijn op die afstand. Sacoor, die exact twee weken geleden wereldkampioen bij de junioren werd op de baanronde, hoopt dan weer een hap uit zijn PR van 21”35 te nemen.

Kobe Vleminckx – Foto: Jeroen De Meyer

Op de 100m is de Amerikaan Ameer Webb de grootste naam. Webb liep in het verleden al naar 9”94. De beste Belg op de 100m dit seizoen, Andreas Vranken, waagt zich opnieuw aan de kortste afstand.  Vorige week was Vranken op de Nacht van de Atletiek nog goed voor een PR op de 200m. Hij zal moeten opletten voor de snelle starters Guelord Kola Biasu en Jean-Marie Louis als hij zich wil verzekeren van de beste Belgische prestatie.

De baanronde bij de mannen dient als laatste kans voor Alexander Doom en Julien Watrin om te bewijzen wie al dan niet naar het EK mag als reserve bij de Belgian Tornados. Doom doet met 46”46 voorlopig nog beter dan de 46”56 van Watrin. Kevin én Jonathan Borlée komen eveneens aan de start van de 400m. Beide heren zijn zeker van een individuele deelname aan het EK. De Amerikaan Aldrich Bailey, dit jaar al goed voor 45”59, zal voor het nodige weerwerk zorgen. Dylan Borlée, ook al zeker van het EK, komt niet aan de start. De vierde broer, Rayane Borlée, hoopt dan weer beter te doen dan zijn PR van 48”86.

Lisanne De Witte (rechts) – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen komt Lisanne De Witte aan de start. De Nederlandse atlete liep de afgelopen weken de pannen van het dak met onder meer een nationaal record van 50”96. In Ninove test ze haar benen met het oog op het EK, waar ze zeker tot de medaillekandidates mag gerekend worden. Cynthia Bolingo vertegenwoordigt ons land in Berlijn op de baanronde. Bolingo neemt het in Ninove ook op tegen haar ploeggenote bij de Belgian Cheetahs, Justien Grillet. Grillet verkeert in de vorm van haar leven, waardoor haar drie jaar oude PR van 53”31 op sterven na dood lijkt.

Horden: laatste kans voor Zagré, Missinne, Dauwens, Obasuyi en Owusu

De 100m horden krijgt met Nadine Visser een wereldtopper aan de start. Visser was op het afgelopen WK indoor in Birmingham nog goed voor het brons op de 60m horden. In Berlijn zal ze het zeker opnemen tegen Eline Berings. We hopen natuurlijk dat naast Berings nog minstens één hordeloopster haar kan vergezellen in Berlijn. Anne Zagré kan daarvoor zorgen, aangezien ze met 13”15 slechts drie honderdsten tekort komt. Sarah Missinne moet niet onderdoen met haar persoonlijk record van 13”19.

Obasuyi, De Boger en Hanjoul – Foto: Golazo

Michael Obasuyi doet op de hoge horden een gooi naar de EK-limiet van 13”85. De atleet van OEH werd twee weken terug nog vierde op het WK voor junioren, maar Obasuyi wil absoluut een poging ondernemen op de hogere seniorenhorden. Op de Nacht van de Atletiek liep hij gecontroleerd naar 13”97. Denis Hanjoul zal hem het dichtst benaderen uit Belgische hoek. Ludovic Payen uit Frankrijk en de Brit Jake Porter zullen onze landgenoten naar snelle tijden moeten stuwen. Dario De Borger komt dit seizoen niet meer in actie. Hij sukkelt met een ontsteking van de achillespees.

De lage horden zijn voor Axelle Dauwens bij de vrouwen en Dylan Owusu bij de mannen de ultieme kans om alsnog naar Berlijn af te zakken. Dauwens zal daarvoor niet alleen de limiet van 56”68 moeten lopen. Ze moet namelijk sneller gaan dan de tijd van Justien Grillet, die momenteel de derde Belgische is op de 400m horden met 56”31. Owusu moet 50”70 klokken om naar Berlijn te mogen. Hij dook dit seizoen nog niet onder 51”. Maar liefst vijf heren op de inschrijvingslijst liepen al onder 50”. Aan de concurrentie kan het duidelijk niet liggen. Romain Nicodeme blijft zeker nog tot zaterdag de beste performer in ons land met 51”39.

Halve fond: Botterman, Hannes, Moukrime en Van Accom met ultieme limietpogingen

Aaron Botterman was de afgelopen weken erg bedrijvig. De atleet uit De Pinte kwam sinds begin juli maar liefst vijf keer in actie. Zijn beste chrono van 1’46”89 volstaat echter niet voor het EK in Berlijn, daarvoor is 1’46”70 nodig. Twee uiterst snelle mannen voeren de eerste reeks in Ninove aan. Brandon McBride verbeterde vorige week nog het Canadees record in Monaco naar 1’43”20. Boris Berian was in het verleden al goed voor 1’43”34. De Amerikaan won in 2016 de wereldtitel in zaal. Hopelijk kan Botterman zich optrekken aan de knaltijden van zijn concurrenten. Ook de Amerikaan Harun Abda en de Zweed Johan Rogestedt kunnen stevige chrono’s voorleggen.

Renée Eykens maakt haar wederoptreden in Ninove. De atlete van KAPE kampte de afgelopen weken met een opspelende voet, waardoor ze even geen wedstrijden liep. Eykens krijgt een ideaal deelnemersveld voorgeschoteld. De Amerikaanse Kaela Edwards en de Franse Justine Fedronic doken in het verleden al onder 2’. Zij kunnen het leven van onze landgenote zeker zuur maken dus. Er staan maar liefst 13 atletes op de inschrijvingslijst die in het verleden al sneller liepen dan 2’02.

Pieter-Jan Hannes – Foto: Jeroen De Meyer

De 1500m bij de mannen belooft opnieuw een “Battle of the Belgians” te gaan worden. Vorige week was Pieter-Jan Hannes nog de snelste in Heusden. Zijn 3’38”28 volstond echter net niet voor Berlijn, daar is namelijk 3’38”10 voor nodig. Ismael Debjani en Peter Callahan lijken momenteel zeker van hun plaatsje richting Berlijn. Debjani gaat zeker niet van start zaterdag. De strijd om het derde ticket kan echter opnieuw losbarsten. Ook Tarik Moukrime, Ali Hamdi, Pieter Claus en Robin Hendrix doen nog een gooi naar Berlijn. Alle Belgen gaan van start in de A-reeks die richting 3’35 gaat. Die A-reeks zal opgevuld worden met enkele buitenlanders. Craig Engels en Eric Avila lijken geknipte heren om onze Belgen aan één, of meerdere limieten te helpen. De tweede reeks zal even snel lopen, maar volledig uit buitenlandse atleten bestaan. Een opvallende naam is die van Corey Bellemore. De Canadees is namelijk de wereldrecordhouder op de Beer Mile (4’33”6). Komende zaterdag waagt hij zich echter aan een “gewone” 1500m. Al kan de Canadees met een PR van 3’40”10 achteraf ongetwijfeld genieten van wat lokaal gerstenat.

Bij de vrouwen kan Sofie Van Accom nog één keer jagen op de limiet van 4’08”54. Vorige week kwam de atlete van ACHL tot 4’11”31. Kan Van Accom zich in extremis verzekeren van haar eerste internationale kampioenschap? De Canadese Gabriela Stafford voert een mooi deelnemersveld aan. Hopelijk kan zij onze landgenoten naar een toptijd stuwen. In de B-reeks wordt er richting 4’18 gelopen. Voor Lisa Rooms zou dat een verbetering van haar PR van 4’19”19 betekenen.

5000m mannen: Tijtgat op zoek naar eerste chrono

Lander Tijtgat ging op de Nacht van de Atletiek van start in de A-reeks op de 5.000m. Het ging echter meteen te snel voor de atleet van VAC. Iets na halfweg hield Tijtgat het voor bekeken, waardoor hij nog altijd geen prestatie heeft staan op de 5.000m. In Ninove hoopt hij de EK-limiet van 13’39”19 te behalen. Al gaat dat meer om een mentale limiet, aangezien hij sneller moet gaan dan de 13’21”09 van Isaac Kimeli om het “traagste” ticket richting Berlijn te pakken. De Europese veldloopkampioen bij de beloften, de Fransman Jimmy Gressier, liep dit seizoen al 13’38”26 en zal Tijtgat hopelijk kunnen bijstaan doorheen zijn 12,5 ronde op de piste.

Kampnummers: EK-gangers testen met oog op Berlijn

Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk

Philip Milanov maakt zijn opwachting in Ninove. De discuswerper kruist er de degens met de Nederlander Erik Cadee en de Zuid-Afrikaan Victor Hogan. Milanov zijn seizoensbeste van 66m51 is voorlopig goed voor de zevende plaats in Europa. Kan onze landgenoot nog een paar plaatsjes opschuiven richting het EK? Het hamerslingeren bij de vrouwen wordt eveneens een duel tussen atleten die Nederlands, of althans een variant van de taal spreken. Vanessa Sterckendries neemt het op tegen haar noorderbuur Wendy Koolhaas.

In het hoogspringen komen Hanne Van Hessche en Hanne Maudens in actie. Van Hessche heeft 1m90 nodig om van start te mogen gaan op het EK. Dit seizoen kwam ze tot 1m82. Bij de mannen is Bram Ghuys al zeker van het EK. Hij kan op weinig concurrentie rekenen zaterdag, maar zal wél op de steun van het publiek kunnen rekenen. Bij de mannen in het verspringen prijken de Nederlander Ignisious Gaisah, die voor het eerst in jaren niet naar het EK mag, en onze Belg Corentin Campener, die gisteren nog goed was voor de EK-limiet in Frankrijk, op de inschrijvingslijst. De kans dat Campener van start gaat na die limiet lijkt eerder klein. Al weet je maar nooit. In het polsstokspringen bij de vrouwen mikt Aurélie De Ryck op een verbetering van haar PR dat amper een week oud is. Tijdens de Nacht van de Atletiek kwam De Ryck tot 4m28. In zaal deed de atlete afgelopen winter nog twee centimeter beter.

De deelnemerslijst kan u hier raadplegen.