Dat het EK atletiek voor de deur staat hoeft wellicht niet meer vermeld te worden. Wel zijn we enorm benieuwd naar hoe de Belgische atleten zelf tegenover dat internationaal kampioenschap staan. Bram Ghuys gaat na zijn recordsprong in Nieuwpoort voor de eerste keer bij de senioren aan de slag op een Europees kampioenschap outdoor.

EK-ganger Bram Ghuys koos net zoals heel wat andere Belgische atleten voor een laatste wedstrijdprikkel in Ninove vorige week. Daar kwam hij met 2m18 niet in de buurt van zijn persoonlijk record (2m26). “Toch ben ik tevreden, gezien ik hiervoor geen doel voor ogen had en het moest stellen zonder specifieke opbouw”, vertelde hij achteraf. “Ik heb enkele goede sprongen laten zien, voor de hogere hoogtes waren de benen en de focus geen 100%. In de laatste week heb ik nog wat technische details opgepikt die mij zeker zullen helpen in Berlijn.”

Bram Ghuys – Foto: Atletieknieuws

Die deelname heeft de hoogspringer vooral te danken aan zijn recordsprong op een kleinschalige meeting in Nieuwpoort. Een opmerkelijk gegeven. “Er was daar niet veel tegenstand, maar hoogspringen blijft uiteindelijk een strijd tussen jezelf en de lat. Nieuwpoort heeft daarnaast een snelle Mondo-piste, wat mij als snelheidsspringer beter uitkomt. Ik heb daar bewezen dat als het meezit, ik tot veel in staat ben. Die 2m30 was namelijk niet veraf meer, maar dat spaar ik beter voor Berlijn (knipoogt).”

Bram Ghuys – Foto: Tomas Sisk

Op het EK wordt het vooral een zaak om de kwalificaties te overleven. Een finale is geen evidentie. “De automatische kwalificatiehoogte moet bijna nooit gehaald worden. De vorige EK’s was een sprong van 2m19 (Zürich 2014) en 2m25 (Amsterdam 2016) altijd genoeg voor de finale. Een foutloos parcours is altijd beter, en dat zal vooral op de laatst nodige hoogte een groot verschil kunnen maken. Gelukkig ben ik een competitiebeest en heb ik die druk nodig om mezelf te overstijgen. In de finale is dan alles mogelijk. We zitten met veel springers waarvan het persoonlijk record dicht bij elkaar ligt. Gaan voor een nieuwe beste, en dan zien waar dat uitkomt qua plaats.”