Deze morgen vloog het grootste deel van de Belgische delegatie naar Berlijn voor het Europees kampioenschap. In de Duitse hoofdstad is al aardig wat atletiekgeschiedenis geschreven, maar zeker in het Belgische hoofdstuk kunnen zeker nog enkele regels bij. Wat mogen we vanaf maandagnamiddag van onze landgenoten verwachten? In drie delen blikken we vooruit, vandaag mogen de kampnummers en meerkampers afsluiten.

Negen Belgen wagen zich in Berlijn aan kampnummers en de meerkamp. Onder hen twee ex-medaillewinnaars op een EK met titelverdediger Thomas Van der Plaetsen in de tienkamp en Nafi Thiam met een bronzen plak op de zevenkamp in 2014. Philip Milanov, twee jaar geleden nog goed voor zilver, is er helaas niet bij, daarover leest u hier meer. Een nieuwe medaille lijkt alvast in de maak op de zevenkamp, maar daarover bestaan genoeg spreekwoorden.

Corentin Campener mag op maandagmiddag het EK voor onze Belgen op gang springen. De verspringer van RESC kon zich in extremis plaatsen voor het EK, waardoor hij geen al te grote verwachtingen koestert. Vorig jaar kon hij al ervaring opdoen op internationaal niveau. De Universiade in Taipei was een goede voorproever met het oog op wat zal volgen. Voor een finaleplaats in het verspringen zal een sprong van ongeveer 8m nodig zijn. Campener zijn PR bedraagt sinds kort 7m98. Onmogelijk is het dus niet, maar onze Belg zal wel wat geluk nodig hebben om bij de laatste twaalf in actie te komen. In het verspringen is het overigens zoeken naar een uitgesproken favoriet. De Tjsech Radek Juska topt de ranglijsten met 8m27. De Brit Greg Rutherford is er helaas niet bij. De voormalig olympisch, wereld- en Europees kampioen haakt af door blessures. De finale staat gepland op woensdagavond.

Thomas Van der Plaetsen – Foto: Jeroen De Meyer

Dinsdagochtend begint Thomas Van der Plaetsen aan zijn tweedaagse in Berlijn. De titelverdediger op de tienkamp maakt weinig of geen kans tegen de Franse topfavoriet Kevin Mayer. De plaatsen na Mayer lijken echter niet vast te liggen, waardoor er zowel een medaille als een plaats bij de beste acht mogelijk is. De ervaring die Van der Plaetsen doorheen de jaren opdeed, zal van pas komen tijdens de zenuwslopende tien proeven. De voorbereiding van onze landgenoot was verre van vlekkeloos door een voetblessure, maar toch hoopt hij in Berlijn in de buurt van 8.400 punten te komen. Woensdagavond mogen de helden van de  tienkamp de avondsessie afsluiten tijdens hun 1500m.

Claire Orcel komt net voor die 1500m van de tienkamp in actie. Orcel maakt voor het eerst haar opwachting op een kampioenschap bij de senioren. Haar PR van 1m91 lijkt op papier onvoldoende om mee te dingen naar een ticket voor de hoogspringfinale, die vrijdagavond plaatsvindt. Al is een mirakel altijd mogelijk. Mariya Lasitskene zal weinig moeite ondervinden om zich voor die finale te plaatsen. Onaantastbaar is de atlete die onder een neutrale vlag uitkomt echter niet langer, aangezien ze tijdens de Diamond League in Rabat een einde zag komen aan haar zegereeks. De Bulgaarse Mirela Demireva zal de grootste belager worden in de strijd om het goud.

De zevenkamp bij de vrouwen wordt een drukke aangelegenheid voor onze Belgen met maar liefst drie dames aan de start. Nafi Thiam is onze eerste olympische -en wereldkampioene ooit. Een Europese titel outdoor ontbreekt echter op haar palmares. In zaal was ze al goed voor een Europese titel in 2017. De Nederlandse Anouk Vetter, de Britse Katarina Johnson-Thompson en de Duitse Carolin Schäfer kwamen in het verleden al het dichtst in de buurt van de Thiam. De vraag blijft natuurlijk in welke mate onze landgenote beter kan doen dan haar seizoensbeste van 6.806 punten. Haar waanzinnig PR van 7013 houdt voorlopig stand. Mits goede omstandigheden kan Thiam ongetwijfeld weer iets magisch uit haar hoed toveren.

Hanne Maudens – Foto: Jeroen De Meyer

We mogen echter niet vergeten dat we naast Thiam ook twee beloftevolle zevenkampsters in actie zullen zien uit eigen land. Hanne Maudens en Noor Vidts hebben al de nodige ervaring opgedaan bij de jeugd. Maudens kon vorige zomer proeven van haar eerste WK bij de senioren. Nu trekt ze met iets meer ambitie naar Berlijn. Een plaats in de top tien ligt zeker binnen de mogelijkheden van Maudens. Ook een top acht is zeker niet uitgesloten voor de tweede zevenkampster aller tijden in België. Voor Vidts wordt het de eerste keer dat ze op dit niveau bij de senioren aan de start kwam. Vorig jaar trok Vidts met succes naar de Universiade. Al ligt het niveau op het EK een stuk hoger. Een top 15 en een score boven 6.000 punten moet mogelijk zijn. De zevenkamp bij de vrouwen vangt aan op donderdagvoormiddag om 10u00. Vrijdagavond omstreeks 20u20 zullen we weten of er een medaille volgt.

Bram Ghuys mag donderdagavond aan de bak tijdens de kwalificaties van het hoogspringen. De atleet van OEH zal zijn beste beentje moeten voorzetten om in de buurt van een finaleplaats te komen. Het is het eerste kampioenschap bij de senioren voor Ghuys, nadat hij in het verleden al naar onder meer naar het EK voor beloften ging. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid beter moeten doen dan zijn PR van 2m26 om zeker te zijn van de finale. De topfavoriet in deze discipline is vooraf al uitgeschakeld. Danil Lysenko mag niet onder de neutrale vlag uitkomen en zodanig dus ook niet deelnemen aan het EK. De 21-jarige Lysenko kwam eerder deze zomer al tot 2m40. De finale van het hoogspringen begint op zaterdag om 20u00.

Arnaud Art – Foto: Golazo

De polsstokspringers proberen zich vrijdag te verzekeren van een finaleplaats. Indien Ben Broeders en Arnaud Art in de finale geraken, dan zullen zij de laatste Belgen op een kampnummer zijn in Berlijn. Op papier liggen de kaarten beter geschud voor Art, die dit seizoen nog het BR naar 5m72 bracht. Als Art op niveau springt, dan zit er minstens één Belg in de finale. Broeders zal beter moeten dan wat hij de afgelopen maanden liet zien. De vierde van het EK in Amsterdam zal zeker in de buurt van zijn PR van 5m61 moeten komen om ook maar een kans te maken op de finale. Die finale zal op buitelands vlak ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen met onder meer Renaud Lavillenie, Armand Duplantis, Piotr Lisek en Timur Morgnunov.

3 REACTIES

Reacties zijn gesloten.