Zaterdag vond in Ninove de zevende Flanders Cup van dit jaar plaats. De Memorial Rasschaert kon beroep doen op heel wat sterke Belgen, maar ook de belangstelling uit internationale tegenstand hoek was niet mis. Jonathan Sacoor zorgde op de baanronde voor één van de sterkste prestaties. Hij lijkt stilaan klaar om de WK-limiet aan te vallen. Voor heel wat andere landgenoten werd het een laatste test alvorens ze dit weekend onze driekleur zullen verdedigen op de Europabeker in Noorwegen. Een verslag.

Het was sinds mei geleden dat Jonathan Sacoor zich nog eens mocht opmaken voor een individuele 400 meter. Het was afwachten wat de Belgian Tornado uit zijn benen zou kunnen schudden aangezien hij nog maar net terugkeerde van een stage in het Franse Valbonne. Na een eerder langzaam wedstrijdbegin, kwam Sacoor in de laatste rechte lijn helemaal onder stoom. Zijn sterke remonte leverde hem naast de winst ook een knappe tijd van 46″09 op. Daarmee is hij voorlopig de beste landgenoot van het seizoen. Voor de WK-limiet van 45″30 moet het echter wel nog een stuk sneller, maar Sacoor liet achteraf verstaan dat hij zeker nog niet aan het einde van zijn Latijn zit. Camille Laus testte eveneens de benen op de 400 meter. Zij was ook van de partij in Valbonne en kon met de stage in de benen nog een degelijke 52″93 afklokken. De Jamaicaanse Candice McLeod was echter een maatje te groot voor Laus en stak de overwinning op zak.

Camille Laus – Foto: Peter Wagemans

Sacoor en Laus komen volgende week aan de start op de Europabeker. Wie daar ook zal zijn is Imke Vervaet. Vervaet, die op de KBC Nacht nog naar een nieuwe besttijd op de 200 meter knalde, bleef met 23″58 een tiende verwijderd van deze tijd. De Franse Carolle Zahi was met 22″85 de snelste. Door de afwezigheid van Hanne Claes viel de grootste blikvanger op de 400 meter horden uit. De Canadese Kelsey Balkwill zal daar niet rouwig om zijn geweest en snelde naar de winst in 57″89. Bij de mannen liep Cameron French naar een nieuw seizoensbeste van 49″80. Thuisloper Jori Stroobants mocht zich snelste Belg noemen dankzij zijn 53″80.

Op de hoge horden ging Michael Obasuyi op zoek naar de WK-limiet van 13″46. Na een stage in Valencia klokte hij meteen een degelijke 13″67 in de reeksen. In de finale ging het door een misstap tussen de eerste horden een tikkeltje langzamer (13″69). Bij de vrouwen kroop Sarah Missinne in de startblokken. Ook zij zal met 13″73 in de reeksen en 13″80 in de finale enigszins op haar honger zijn blijven zitten. Het Australische duo Michelle Jenneke en Nicolas Hough wonnen elk hun finale met respectievelijk 13″15 en 13″64.

Foto: Peter Wagemans

Op de 1500 meter volgde hun landgenoot James Hensen het goede voorbeeld door naar de winst te snellen in 3’38″20. Daarmee was hij onder meer de Fransman Jimmy Gressier te snel af. Ook onze landgenoten Pieter Claus en Ali Hamdi waren niet tegen Hensen opgewassen. Zij moesten genoegen nemen met respectievelijk 3’41″80 en 3’42″28. Verrassend genoeg deed nog één Belg beter in één van de daaropvolgende reeksen. Jochem Vermeulen kampte de laatste jaren met heel wat blessureleed, maar lijkt weer helemaal terug van weggeweest. Hij knalde naar een nieuwe besttijd van 3’41″24.

De Portugese Mara Freitas won bij de vrouwen in 4’10″20. Achter haar vochten Jenna Wyns en Lindsey De Grande een wedstrijd in de wedstrijd uit. Het was Wyns die het uiteindelijk haalde in 4’16″29 tegenover de 4’17″40 van De Grande. De Grande, bij wie in 2011 chronische leukemie werd vastgesteld, had vooraf op een duik onder de 4’20 gehoopt en slaagde ruimschoots in deze opzet. Een opsteker voor de OEH-atlete die op de Europabeker de 3.000 meter voor haar rekening neemt.

Foto: Jimmy Cailly

Op de dubbele baanronde mocht de Marrokaanse Khadija Benkassem zegevieren met 2’02″44. Mirte Fannes mocht een reeks later eveneens juichen dankzij haar nieuw PR van 2’07″54. Bij de mannen haalde Mohammed Ladan Abdulaziz uit Saoedi Arabië het nipt met 1’46″37.

Tenslotte nog de kampnummers waar Vanessa Sterckendries haar hamer 63m33 wierp, ruim goed voor de winst. In het polsstokspringen waren alle ogen gericht op Arnaud Art. Art kende geen gedroomd wedstrijdverloop en had al heel wat moeilijkheden op 5m31. Op 5m51 was het over en uit. De WK-limiet van 5m71 blijft voorlopig dus nog even op zich wachten. De Nederlandse Melissa Boekelman stond er in het kogelstoten helemaal alleen voor. Dat belette haar niet om nog een knappe 17m49 uit de arm te schudden.

De overige uitslagen kan u hier terugvinden.