Wie morgen na het BK tien kilometer op de weg nog niet voldaan is, kan naar Ninove trekken voor de Memorial Rasschaert. De meeting maakt naar jaarlijkse gewoonte deel uit van het Flanders Cup-circuit en kan daardoor op heel wat sterke Belgen rekenen. Onder meer Camille Laus, Vanessa Sterckendries, Arnaud Art en Jonathan Sacoor maken hun opwachting in Ninove.

Sprint: Waartoe zijn geselecteerden voor Europabeker in staat?

Elise Mehuys en Imke Vervaet mogen zich opmaken voor een individuele deelname aan de Europabeker in Sandnes. Dat heeft het duo te danken aan een sterk seizoen. In Ninove nemen ze zowel de 100m als 200m voor hun rekening. Manon Depuydt verschijnt aan de start van de 100m. Depuydt loopt tijdens de Europabeker niet individueel. Carolle Zahi en Orphée Neola voeren met PR’s van respectievelijk 11″01 en 11″15 de inschrijvingen aan op de 100m. De Britse Finette Agyapong was ooit al goed voor 22″86 en is daarmee de favoriete op de 200m.

Bij de mannen is het vooral uitkijken naar wat Robin Vanderbemden kan verwezenlijken op de halve baanronde. De sprinter blijft voorlopig op zijn honger zitten met een seizoensbeste van 20″78. Voor het WK in Doha wordt 20″36 gevraagd, wat zeven honderdsten sneller is dan zijn PR. Ook hier komt de concurrentie uit Frankrijk met Jeffrey John, die in het verleden al 20″30 noteerde.

Robin Vanderbemden – Foto: Jeroen De Meyer

Camille Laus topt de deelnemerslijst op de baanronde bij de vrouwen. Laus moet haar PR van 51″49 benaderen indien ze kans wil maken op het WK, waarvoor 51″80 nodig is. In 2019 was de kapitein van de Belgian Cheetahs tot nu toe goed voor 52″65. Jonathan Sacoor loopt op de Memorial Rasschaert opnieuw een 400m, nadat hij eind mei de NCAA-finales niet haalde. Voor Doha wordt in het geval van Sacoor 45″30 gevraagd. Dat lijkt na maanden zonder een baanronde te hoog gegrepen, maar kan de wereldkampioen bij de junioren voor het eerst dit jaar onder 46 seconden duiken?

Horden: Knalt Obasuyi naar Doha?

Michael Obasuyi werd midden juli nog vijfde op het EK voor beloften. Obasuyi kende echter verre van een vlekkeloze aanloop naar dat EK door een opspelende heup. Dat probleem is nu definitief van de baan en de hordeloper heeft zijn zinnen gezet op het WK in Doha. Daarvoor moet hij nog acht honderdsten sneller gaan ten opzichte van zijn huidige 13″54. De talentrijke specialist op de hoge horden heeft overigens goede herinneringen aan Ninove, aangezien hij er vorig jaar nog de EK-limiet op de 110m horden behaalde. Onder meer de de Jamicaan Deuce Carter en de Fransman Ludovic Payen zullen Obasuyi naar een sterke tijd loodsen. Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar Sarah Missinne, die volgende week de Belgische kleuren verdedigt op de Europabeker. Rikenette Steenkamp en Michelle Jenneke zullen onze landgenote naar een sterke tijd moeten stuwen. Eline Berings was aanvankelijk aangekondigd, maar komt pas eind augustus opnieuw in actie.

Michael Obasuyi – Foto: Maxime Delobel

Op de lage horden bij de vrouwen kon Hanne Claes rekenen op een stevige concurrente. De Jamaicaanse Nikita Tracey snelde dit jaar namelijk naar 54″90. Claes moet het voorlopig doen met 56″37, maar kreeg last minute een aanbod om te lopen in Bern en verkiest de meeting in Zwitersland. Bij de mannen is lokale held Jori Stroobants op papier de beste Belg. Er prijken wel maar liefst zeven heren op de deelnemerslijst die in het verleden al onder 50 seconden doken.

Afstand: Wie kan schitteren bij gebrek aan Battle of the Belgians?

Vorig jaar was de Flanders Cup in Ninove nog goed voor de officieuze “Battle of the Belgians” op de 1500m. Men ging toen op zoek naar een snelle tijd om alsnog naar het EK in Berlijn te mogen. Tarik Moukrime leek tijdens die strijd op weg naar het EK, tot hij zich blesseerde. Moukrime waagt zich morgen aan een dubbele baanronde. Ladan Mohammed Abdulaziz topt de inschrijvingen met 1’44″36. Bij de vrouwen komen maar liefst tien vrouwen aan de start die ooit sneller gingen dan 2’03 op 800m. Onder hen helaas geen enkele Belgische atlete. Onze noorderbuur Sanne Verstegen is met haar PR van 1’59″55 de aanvoerder van die tien atletes.

Pieter Claus – Foto: Peter Wagemans

Op de 1500m bij de mannen lijkt een chrono onder 3’40 absoluut mogelijk. Uit Belgische hoek mag het nodige verwacht worden van Ali Hamdi en Pieter Claus. Ook de Europese beloftekampioen op de 5.000m en 10.000m, de Fransman Jimmy Gressier, maakt zijn opwachting. Mathilde Deswaef en Lindsey De Grande ontvingen gisteren goed nieuws, aangezien ze volgende week mogen aantreden op de Europabeker. Deswaef mag er van start gaan in haar geliefkoosde 1500m, waarop ze heel nipt het EK voor beloften miste. De Grande opteert morgen ook voor de 1500m, maar moet in Sandnes aan de bak tijdens de 3.000m. De Ijslandse Anita Hinriksdottir is de grootste buitenlandse naam aan de start. Ook Britt Ummels staat aangekondigd. Ummels verraste afgelopen weekend nog door Maureen Koster te verslaan in de strijd om de Nederlandse titel.

Kampnummers: Art op zoek naar één extra centimeter

Arnaud Art – Foto: Golazo

Arnaud Art kende een moeizaam begin van zijn seizoen door klierkoorts, maar lijkt stilaan klaar om zich te verzekeren van het WK in Doha. Vorige week sprong hij in Leverkusen nog naar 5m70, exact één centimeter lager dan de limiet voor Doha. Kan Art zich morgen optrekken aan die goede prestatie in de jacht op zijn WK-ticket? Bij de vrouwen is het uitkijken naar wat de Nederlandse Kiliana Heymans uit haar hoed kan toveren. Heymans wil maar al te graag een gooi doen naar de gevraagde 4m56 om naar Doha te mogen. De Nederlandse belofte kwam dit seizoen al tot 4m51.

Vanessa Sterckendries benaderde deze atletiekzomer al haar BR in het hamerslingeren met 67m49. De vraag rijst of Sterckendries zich ook kan verbeteren, of het zoals vorig jaar moet hebben van haar sterk seizoenseinde. In het discuswerpen bij de mannen komt de Jamaicaan Chad Wright in actie. In het verleden was Wright goed voor 65m24. Hij komt ook in het kogelstoten in actie, maar daarin lijkt zijn landgenoot Ashinia Miller op papier de betere. Miller is de enige in het veld die al voorbij 20 meter stootte. De Nederlandse Melissa Boekelman maakt opnieuw haar opwachting, nadat ze vorige week Nederlands kampioen werd met haar kogel.

De volledige deelnemerslijst kan u hier terugvinden.

Het programma van de Memorial Rasschaert kan u hier raadplegen.