Naast het EK voor junioren in Tallinn stond er gisterenavond in eigen land topatletiek op het menu. De Flanders Cup in Ninove zorgde naar jaarlijkse gewoonte voor enkele mooie Belgische prestaties. Simon Debognies verpulverde zijn PR op de 5.000m met maar liefst tien seconden tot 13’23″58. Pieter Sisk knalde nog geen week na de EK-finale in Tallinn naar een PR van 1’46″24 op de 800m.

Het EK voor junioren loopt op z’n einde, waardoor het stilaan tijd wordt om de focus te verleggen naar de Olympische Spelen in Tokio. In afwachting van de Spelen stond gisterenavond de Flanders Cup in Ninove gepland. De Memorial Rasschaert stelde zoals gewoonlijk niet teleur. In de 5.000m bij de mannen voerden Isaac Kimeli en Robin Hendrix een doorgedreven test door met het oog op Tokio. Het was echter hun trainingsmakker Simon Debognies die voor de verrassing zorgde. Debognies volgde namelijk op slechts twee seconden van Kimeli en Hendrix in een tijd van 13’23″58. De atleet van OEH verpulverde zo zijn PR met maar liefst tien seconden. Soufiane Bouchikhi probeerde zijn niet-selectie voor de Olympische Spelen door te spoelen met een sterke prestatie. Bouchikhi kende geen geluk en stapte in de slotkilometer uit. Lisa Rooms was bij de vrouwen goed voor een degelijke 15’45″35.

Op de 800m bij de mannen bewees man in vorm Pieter Sisk dat zijn zevende stek op het EK voor beloften geen toevalstreffer was. Sisk was in Ninove namelijk goed voor een nieuw PR van 1’46″24, ondanks dat hij in de laatste rechte lijn licht opgehouden werd. Sisk krijgt de top tien aller tijden in het vizier en lijkt komende zomer nog onder 1’46 te kunnen duiken. De zege op de dubbele baanronde ging naar de Marokkaan Moad Zahafi in 1’45″85. Bij de vrouwen snelde de Duitse Majtie Kolberg naar een waanzinnig PR met 1’59″24. In diezelfde race verbeterde Mariska Parewyck haar PR tot 2’04″22. Voor Parewyck was het een deugddoende prestatie nadat pech haar zowel op het BK AC, als de KBC Nacht achtervolgde.

Stijn Baeten liet zich gelden in de 1500m. De atleet van DCLA scherpte zijn PR aan tot 3’37″01. Die chrono volstond niet voor de zege, aangezien de Keniaan Brimin Kiprotich net onder 3’37 dook. Tarik Moukrime werd een knappe derde in 3’37″36. Die chrono levert een indrukwekkende statistiek op voor de Belgen op de 1500m in 2021. Maar liefst tien Belgen doken dit zomerseizoen al onder 3’40. Bij de vrouwen klokte Sofie Van Accom af na een degelijke 4’13″28. Philip Milanov en Vanessa Sterckendries fleurden de kampnummers op. Milanov wierp zijn discus 62m98 ver. Sterckendries maakte haar terugkeer na een korte rustpauze en slingerde haar hamer naar een afstand van 65m91.