Één week na de eerste Diamond League meeting in Doha trok het hele circus richting Shanghai in China. In wisselende, maar vooral regenachtige omstandigheden leverden wereldtoppers wederom maatwerk af. Het regende wereldjaarprestaties en meetingrecords in de Chinese havenstad. Een overzicht.

Geen verrassingen tijdens springnummers

Mariya Lasitskene was vorig jaar ongenaakbaar in het hoogspringen bij de vrouwen. Tijdens de aanvang van de hoogspringcompetitie wou het echter niet vlotten voor de atlete, die nog altijd onder een neutrale vlag uitkomt. Het was de Bulgaarse Mirela Demireva die voorlopig het meest vlekkeloze parcours aflegde, tot zij op 1m97 drie keer faalde. Lasitskene etaleerde haar klasse in de lastige omstandigheden en ging wél over die hoogte, waarmee ze de beste wereldjaarprestatie noteerde. In het hinkstapspringen bij de vrouwen stond er geen maat op de Colombiaanse Caterine Ibarguen. Ze ging zes keer ruim voorbij 14m, met als uitschieter een sprong van 14m80. Ze haalde het op die manier met de beste wereldjaarprestatie van de Jamaicaanse tandem Ricketts-Williams.

Bij de mannen werd het uitkijken naar het verspringen en het polsstokspringen. In het verspringen zagen we de terugkeer van de Zuid-Afrikaanse springsensatie Luvo Manyonga. Hij zou vooral concurrentie mogen verwachten van de Amerikaan Jeff Henderson en de Chinees Shi Yuhao. Manyonga begon twijfelachtig aan zijn competitie, terwijl Yuhao een sprong van 8m43 liet noteren. De Zuid-Afrikaan was op achtervolgen aangewezen tot hij in zijn vierde poging die afstand evenaarde. De leiding was even in zijn handen, tot Yuhao een betere tweede poging neerzette. Manyonga was genoodzaakt om beter te doen. In zijn laatste sprong kwam hij tot maar liefst 8m56, opnieuw een beste wereldjaarprestatie. Yuhao zette alle zeilen bij, maar kwam daardoor lelijk ten val en blesseerde zich ernstig aan de voet. Een einde in mineur voor de Chinees, aangezien hij op een draagberrie de piste verliet.

In het polsstokspringen leek het een tweedstrijd te gaan worden tussen de Amerikaanse wereldkampioen Sam Kendricks en de ondertussen “ouwe rot” Renaud Lavillenie. Kendricks stelde echter vroeg teleur en werd pas negende met 5m46. Lavillenie begon zoals gewoonlijk zijn competitie pas later. Hij zou uiteindelijk slechts vier sprongen nodig hebben om Piotr Lisek af te houden. Beide heren kwamen tot 5m81, maar Lisek had op 5m71 meer pogingen nodig.

Horden zorgen voor spektakel

De 400m horden bij de vrouwen werd een knappe strijd tussen olympisch kampioene Dalilah Muhammad en de kampioene van de Commonwealth Games Janieve Russel. Muhammad zou slechts één honderdste overhouden op haar Jamaicaanse collega. De atlete uit de VS finishte na een gezien de omstandigheden stevige 53”77. Haar landgenotes op de hoge horden konden onmogelijk onderdoen. Brianna McNeal trok deze keer aan het langste eind in een meetingrecord van 12”50. Sharika Nelvis en Kendra Harrison vervolledigden het volledige Amerikaanse podium met respectievelijk 12”52 en 12”56. De Nederlandse Nadine Visser klokte af na een meer dan degelijke 12”81.

Bij de mannen op de hoge horden werd het de eerste clash van het jaar. Omar Mcleod, Sergey Shubenkov, Aries Merritt en Orlando Ortega tekenden alle vier present. Mcleod en Ortega waren van bij de start een klasse apart. De olympische en wereldkampioen haalde het in een evenaring van de beste wereldjaaprestatie met 13”16 van Ortega, die één honderdste later volgde. Shubenkov werd derde in 13”27.

Logische winnaars op vlakke sprint

Op de vlakke sprintnummers wonnen de verwachte namen, op uitzondering van de kletsnatte 100m waarin de Brit Reece Prescod het nipt haalde van lokale held Bingtian Su in 10”03. Wereldkampioen Justin Gatlin werd slechts zevende. Op de 400m dook Steven Gardiner opnieuw onder 44” met een meetingrecord van 43”99. Isaac Makwala kon alvast meer weerwerk bieden dan in Doha en werd tweede in 44”23. Hinkstapspringer Christian Taylor sloeg absoluut geen mal figuur en werd vijfde met 45”24.

Foto: Wikimedia
Shaunae-Miller-Uibo – Foto: Wikemedia Commons

De 200m bij de vrouwen werd een opportuniteit voor Dafne Schippers om te tonen dat haar “matige seizoensstart” (althans volgens vele kranten) een éénmalig feit was. In Shanghai moest de Nederlandse wel aan de bak tegen Shaunae Miller-Uibo. De atlete uit de Bahama’s toonde dat er met haar rekening moet gehouden worden op de voor haar “korte” afstand, aangezien ze gespecialiseerd is in de baanronde. Tijdens haar race was daar weinig van te merken. Ze startte veruit het snelste en trok daarna door. Haar chrono én meetingrecord van 22”06 sprak boekdelen. Ondertussen liep Schippers aardig mee, met een tweede plaats in 22”34 als gevolg. Marie-Josée Ta Lou, in Doha oppermachtig op de 100m, stelde ietwat teleur met een vierde stek in 22”58.

“Dit was mijn eerste 200 meter van het seizoen, en die is altijd moeilijk voor mij. Je voelt je een beetje ziek, maar ik ben tevreden met deze race. Ik heb niet gewonnen, maar dat maakt niet uit. Ik weet dat mijn volgende races op de 200m beter zullen zijn. Het gevoel zal na elke race omhoog gaan”, aldus Schippers.

China boven bij werpnummers

Chinezen kunnen op eigen bodem net dat tikkeltje meer. Dat bewezen Gong Lijao en Lyu Huihui vandaag nogmaals in respectievelijk het kogelstoten en het speerwerpen. Lijao stootte haar kogel naar de beste wereldjaarprestatie van 19m99. Huihui haar worp van 66m85 was dan weer goed voor een nieuw meetingrecord.

Wie anders dan de Kenianen en Ethiopiërs op de afstandsnummers

De 1500m bij de heren werd een race zonder wereldkampioen Elijah Managoi, maar met zijn landgenoot Timothy Cheruiyot en het Ethiopische supertalent Samuel Tefera. Het duo vocht een verbeten strijd uit, die uiteindelijk in het voordeel van de Keniaan beslecht werd. Door een verschroeiende slotronde liep het duo allebei naar topchrono’s met 3’31”48 voor de winnaar en 3’31”63 voor Tefera, waarmee ze ruim beter deden dan de beste wereldjaarprestatie. Op de 800m een gelijkaardig wedstrijdverloop met weliswaar niet één, maar twee Kenianen in een hoofdrol. Wycliffe Kinyamal, op de Commonwealth Games nog goed voor het goud en zijn landgenoot Jonathan Kitilit sloegen een enorme bres bij het ingaan van de laatste 200m. Ze doken allebei onder 1’44 met 1’43”91 én een meetingrecord voor winnaar Kinyamal en 1’43”95 voor Kitilit. Marcin Lewandowski volgde op geruime afstand als derde in 1’45”41.

De 5.000m bij de mannen en de 3.000m steeple bij de vrouwen behoorden in Shanghai niet tot de Diamond Race, maar het deelnemersveld oogde wel indrukwekkend. Tijdens de 5.000m gingen de mannen op zoek naar een chrono onder 13’, maar na het wegvallen van de hazen vertraagde het iets te veel. In de pittige slotronde toonde Birhanu Balew uit Bahrein zich sterker dan de Amerikaan Paul Chelimo. Balew zijn 13’09”64 was goed voor de beste wereldjaarprestatie. Chelimo, die over de finish viel, moest twee honderdsten toegeven op de winnaar. Bij de vrouwen op de steeple was de Keniaanse Beatrice Chepkoech aan het feest. Zij liep naar een chrono van 9’07”27. Haar landgenote Norah Jeruto ging samen met haar over de laatste balk, maar viel ongelukkig en gaf op die manier twee seconden prijs.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.