Onze noorderburen hebben een goede beurt gemaakt op de Gouden Spike in Ostrava. Femke Bol knalde op de eerder ongebruikelijke 300m horden naar de tweede prestatie aller tijden. Dafne Schippers lijkt dan weer helemaal back in business met de beste Europese chrono ooit op 150m. Werelduurrecordhoudster Sifan Hassan haalde haar gram tijdens de 5.000m. Op de 400m horden toonde Karsten Warholm zich van zijn meest menselijke kant door ‘slechts’ onder 48 seconden te duiken. In het Duitse Dessau kwam een handvol Belgen in actie.

Tijdens de 300m horden bij de vrouwen werd het uitkijken naar wat Femke Bol waard zou zijn tegen onder meer Zuzana Hejnova, die in het verleden goed was voor de ‘world best’ van 38″18. Hejnova bleek uiteindelijk geen concurrente voor onze noorderbuur, die wel een vette kluif had aan de Slovaakse Emma Zapletalova. Het duo kwam samen de laatste rechte lijn in, maar daar haalde Bol haar geheime wapen opnieuw boven. De Nederlandse haalde het zo in 38″55, goed voor de tweede chrono ooit op de ongewone afstand. Nog op de lage horden, weliswaar bij de mannen op de baanronde bij de hindernissen toonde Karsten Warholm dat ook hij maar een mens is. Warholm tikte in tegenstelling tot in Stockholm, waar hij zijn eigen ER en tweede prestatie aller tijden aanscherpte, geen hordes aan. De Noor trippelde echter bij het nemen van zijn voorlaatste horde. De tweevoudige wereldkampioen moest het stellen met ‘slechts’ 47″62, goed voor een meetingrecord. Nog zo’n record viel te noteren in het kogelstoten bij de mannen, waar dé man in vorm Ryan Crouser zijn kogel na 22m43 liet landen. De Amerikaan stootte in totaal maar liefst vier keer voorbij 22 meter.

Dafne Schippers – Foto: Jasper Jacobs

Geen 100m bij de mannen, noch bij de vrouwen in Ostrava, maar wel een 150m. Dafne Schippers bewees op die afstand dat ze terug van weggeweest is. De Nederlandse snelde namelijk naar 16″56, de beste Europese chrono aller tijden. Ze hield zo de Zwitserse Alja Del Ponte en haar landgenotes Nadine Visser en Lieke Klaver achter zich, waardoor de top vier wekelijks op Papendal traint. Schippers duikt ook de top tien aller tijden binnen op de ongebruikelijke discipline. Bij de mannen was de Ivoriaan Arthur Cissé duidelijk de sterkste in 15″15. Laura Muir trok het laken naar zich toe op de 800m in een stevige 1’58″84. Haar landgenoot Jake Wightman toonde zich de beste in de mannenrace met 1’44″18. Al is de vierde plaats van Tony Van Diepen in een PR van 1’44″82 absoluut vernoemenswaardig. Jakob Ingebrigtsen won een eerder ‘rustige’ 1500m in 3’33″92. Ook hier mocht opnieuw een Nederlander tevreden zijn, aangezien Mike Foppen zijn PR verbeterde tot 3’36″01. Faith Kipyegon, op de Memorial nog de beste tijdens de 1000m, haalde het bij de vrouwen in een meetingrecord van 3’59″05.

Christian Taylor – Foto: Golazo

Selemon Barega kwam wel met heel straffe ambities aan de start van de 5.000m. De Ethiopiër had namelijk zijn zinnen op het WR gezet. Nog geen twee kilometer in de race bleek dat al een onhaalbare kaart, zeker toen de Oegandees Jacob Kiplimo iets na halfweg terugkeerde. Die laatste zou het in een pittig sprintje halen van Barega in een meetingrecord van 12’48″63, een slordige 13 seconden boven het WR van zijn landgenoot Joshua CheptegeiSifan Hassan kende weinig tegenstand in Ostrava en liep vlot naar winst in 14’37″85. In het hinkstapspringen leek Fabrice Hugues Zango op weg naar de overwinning, tot Christian Taylor met een ultieme poging voorbij de Burundees ging. De 17m46 van de Amerikaan staat ook gelijk aan een beste wereldjaarprestatie.

Obasuyi goed voor winst in Dessau

Foto: Peter Wagemans

Ook in het Duitse Dessau werd er topatletiek voorzien. Hier verschenen in tegenstelling tot in Ostrava wél landgenoten aan de start. Michael Obasuyi evenaarde er zijn seizoensbeste van 13″68 op de hoge horden en was zo goed voor winst. Renée Eykens moest slechts twee dames voor zich dulden op de 800m dankzij 2’03″30. Al had de voormalige Europese beloftekampioene haar seizoen graag met een snellere chrono afgesloten. In het speerwerpen moest Johannes Vetter alles uit de kast halen om de overwinning te behalen, aangezien de Moldaviër Andrian Mardare tot de zesde ging de competitie leidde met 84m41. Hij had echter niet op een worp van 86m17 gerekend van Vetter. Timothy Herman werd vierde dankzij een beste worp van 75m25. Belgisch recordhouder in het polsstokspringen Ben Broeders moest vrede nemen met een derde stek en 5m60. De Pool Piotr Lisek vloog over 5m80 in Dessau. Malaika Mihambo kroonde zich opnieuw tot koningin van de verspringbak door in het slot van de wedstrijd naar 7m03 te springen, de verste afstand die dit jaar in de wereld al werd opgemeten.