Hoogspringster Claire Orcel verbaasde afgelopen weekend zichzelf en zowel de Belgische als Franse atletiekwereld door een persoonlijk record van 1m90 te springen. Daarmee verzekerde ze zich namelijk voor het EK in Berlijn. Het wordt haar eerste kampioenschap bij de senioren.

Claire Orcel kon zich geen mooier seizoensbegin voorstellen. De 20-jarige atlete sprong zich op de interclub in Frankrijk meteen in de kijker. Haar EK-kwalificatie deed meteen enkele vragen rijzen over haar dubbele nationaliteit. Dit jaar heeft ze zich namelijk bij een Franse club ingeschreven met de Franse nationaliteit. “Ik hoor van veel mensen dat ze niet begrijpen waarom ik voor België spring terwijl er de Franse nationaliteit achter mijn naam staat. Ik wil dezelfde vraag niet steeds aanhoren”, benadrukt Claire Orcel, “dus heb ik een duidelijke boodschap op mijn Facebook geplaatst: Ik ben Frans-Belgische maar ik spring voor België op het EK.”

Claire Orcel – Foto: Tomas Sisk

Op de Franse interclub verbeterde ze zich bij haar seizoensopener met twee centimeter. “Ik dacht vooraf aan 1m85, maar zeker niet aan 1m90. Het is een mooie verrassing voor mij. Dit debuut doet me wel dromen van nog hogere sprongen dit seizoen, maar ik wil mijzelf geen druk opleggen. Ik train zoals het moet en de resultaten volgen vanzelf.”

Dit weekend doet Claire Orcel mee aan de Belgische interclub voor haar club CSF. Ze neemt er deel aan het hoogspringen, verspringen en de 4x100m. “Ik spring alleen om te winnen, aangezien het nu normaal een rustweek is. Daarna staan er de Franse of de Belgische kampioenschappen op mijn wedstrijdplanning, dat moet nog beslist worden. Het EK in Berlijn wordt in augustus mijn eerste kampioenschap bij de senioren! Ik kijk ernaar uit om te springen met atleten die ik bekijk op de televisie.”