Het mag niet verbazen: Excelsior mag zich na vandaag ook bij de vrouwen de sterkste nationale club noemen. De afgelopen twee jaar bleef het steken op plaats twee, dit jaar deed het in Saint-Mard slechts één puntje beter dan uittredend kampioen CABW en OEH.

Het Brusselse Excelsior heeft zich de voorbije jaren aanzienlijk versterkt en dat heeft ontegensprekelijk geloond. In de afsluitende 4×400 meter werd hun voorsprong op de piste van AC Dampicourt teruggebracht tot één punt, maar hun gedeelde zesde plaats in het slotonderdeel volstond voor de zege.

Chloé Henry – Foto: Tomas Sisk

Het was kersvers teamlid Jolien Boumkwo die RESC op gang wierp met 55m39 in het hamerslingeren, goed voor een tweede positie na OEH-kapitein Vanessa Sterckendries (60m83). Boumkwo zou ondanks een geringe voorbereiding even later ook de kogelcompetitie naar haar hand zetten, haar 14m84 volstond voor de maximale 13 punten. Langs Vlaamse zijde droeg ook Hanne Claes al vroeg haar steentje bij aan het Brusselse succes, met 58″63 was ze met voorsprong de sterkste op de 400m horden. Chloë Henry was de derde RESC-atlete die de volle buit pakte, met 4m15 ging ze 35 centimeter hoger dan Aurélie De Ryck. In het hinkstapspringen tekende Saliyya Guisse niet zo verrassend voor de overwinning, met 12m82 sprong ook zij er bovenuit. Anne Zagré zagen we door een lichte blessure niet op de horden aan het werk, maar met een tweede plaats op de 100 meter zonder hekjes en als slotloopster op de 4×100 meter heeft ook zij een groot aandeel in eindoverwinning. CABW trok op hun beurt vier keer aan het langste eind, maar de zeges van Cynthia Bolingo (400m, 53″83), Vanessa Scaunet (800m, 2’10″63), Imana Truyers (3.000m, 9’33″96) en de 4x400m-ploeg (3’44″26) volstonden net niet. RESC telde bij de slotsom 159 punten, titelverdediger CABW moest het stellen met 158 punten en OEH volgde op brespectabele afstand met 134 punten.

Nafi Thiam – Foto: Peter Wagemans

RFCL sprokkelde net als KAAG niet voldoende punten en verdwijnt uit de hoogste afdeling. De Luikse club kon nochtans rekenen op wereldkampioene Nafi Thiam, individueel goed voor een tweede en een derde plaats. Met 14m54 in het kogelstoten en 13″77 in de 100m horden toonde ze zich achteraf tevreden, temeer omdat ze in dat laatste nummer moest opboksen tegen 2,3m/s tegenwind. Eline Berings liet het niet aan haar hart komen en zoefde namens RCG naar 13″27, voor het Europees kampioenschap begin augustus in Berlijn heeft ze 13″12 nodig.

De uitslagen van de interclubwedstrijd in de hoogste nationale afdeling vindt u hier.

Het eindklassement van de clubteams vindt u hier.