Naast de sterke prestaties van onze landgenoten op de World Relays viel ook het perfecte rapport van onze noorderburen op tijdens de eerste dag in Chorzow. De vijf Nederlandse teams verzekerden zich stuk voor stuk van de finale. Op die manier kwalificeerden ook de teams op de 4x100m bij de vrouwen, 4x400m bij de mannen en 4x400m op de gemengde aflossing zich van de Olympische Spelen. De twee overige Nederlandse teams waren al zeker van hun deelname aan de Spelen.

Als wij Belgen tevreden waren met de eerste dag van de World Relays, dan was er nog méér vreugde in het Nederlandse kamp. De vijf teams die onze noorderburen naar Polen afvaardigden, plaatsten zich namelijk probleemloos voor de finales van vanavond. Voor drie teams betekende dat meteen ook een ticket naar de Olympische Spelen van Tokio. Op de 4x100m bij de vrouwen toonden Jamile SamuelDafne SchippersNadine Visser en Marije van Hunenstijn dat ze vanavond kunnen meestrijden voor het goud. Het team zette met 43″28 afgetekend de snelste tijd neer in de reeksen én dat zonder risico’s te nemen. “Vanavond gaan we echt knallen, we gaan voor goud. Die mogelijkheid is er, maar dan moeten de wissels nog beter, want het lopen ging bij iedereen prima”, aldus Schippers aan de Nederlandse pers in Chorzow.

Femke Bol – Foto: Dan Vernon for World Athletics

Ondanks een trosje reservelopers binnen het Nederlandse team moesten Femke Bol en Tony van Diepen gisteren twee keer aan de bak. Bol imponeerde zowel tijdens de 4x400m bij de vrouwen, als tijdens de mixed relay waarin de Nederlanders zich plaatsen voor de finales met respectievelijk 3’28″40 en 3’18″04. Als slotloper bij de vrouwen dook ze zelfs onder 50 seconden. Van Diepen dook net zoals Kevin Borlée onder 45 seconden tijdens de 4x400m bij de mannen. In de mixed relay kon de Nederlander uitbollen, al kreeg hij vervolgens af te rekenen met krampen. De inspanningen van Van Diepen leverden het mannelijke en gemengde kwartet wél een ticket naar Tokio op. Op de 4x100m bij de mannen waren Joris Van GoolTaymir BurnetChristopher Garia en oude rot Churandy Martina goed voor de winst in de eerste van drie reeksen. De tijd van 38″79 betekent dat er werk aan de winkel is, willen ze aanspraak maken op een medaille vanavond.