Rani Rosius heeft zich in Dessau verzekerd van het EK voor beloften op de 100m. Rosius gaf in de reeksen een sterke indruk, ondanks een tegenwind van -2,1m/s. In de finale besloot de organisatie letterlijk van richting te veranderen. Met een meewind van 1,7m/s stoomde Rosius naar een nieuw PR van 11″33, een verbetering van haar voormalige besttijd met zes hondersten. De atlete van AVT bleef zo ruim onder de EK-limiet van 11″47. Cynthia Bolingo zorgde voor eveneens voor een hoogvlieger door op de baanronde haar drie jaar oude PR van 51″69 te benaderen. Claire Orcel strandde in het hoogspringen op 1m84. Eline Berings noteerde 13″31 op de hoge horden. Timothy Herman wierp zijn speer 77m73 ver.

Rani Rosius heeft zich in het Duitse Dessau verzekerd van deelname aan het EK voor beloften. Rosius bewees in de reeksen dat ze over een stel snelle benen beschikte door 11″63 te noteren ondanks een tegenwind van -2,1m/s. De Duitsers besloten wijselijk om de start en finish om te wisselen, waardoor het de sprinters in de finale letterlijk voor de wind ging. Onze landgenote profiteerde mee en dook met 11″33 ruim onder de EK-limiet van 11″47. Rosius verstevigt zo ook haar tweede positie op de ranking aller tijden in eigen land na Kim Gevaert. Komende maandag treedt Rosius ook aan in Tilburg tijdens de T-Meeting. De zege ging in Dessau naar de Duitse Jennifer Montag in een chrono van 11″29.

Op de 400 meter maakte Cynthia Bolingo een fraaie indruk. De Belgian Cheetah begon stevig aan haar eerste individuele baanronde van dit seizoen. Na een snelle start leek ze in de tweede bocht even het gaspedaal te lossen, om vervolgens in de laatste rechte lijn weer een versnelling hoger te schakelen. Bolingo kon iedereen ver achter zich laten en klokte een snelle 51″75, haar tweede snelste tijd ooit in openlucht. Het meetingrecord moest er vervolgens ook aan geloven. Die tijd levert Bolingo een vierde plaats op op de Europese jaarranglijst op. Het PR van de CABW-atlete staat sinds 2018 op 51″69, goed voor de derde prestatie ooit in ons land.

Cynthia Bolingo – Foto: Lucien Lambotte

In het hoogspringen maakte Claire Orcel haar terugkeer na een moeilijke winter. Orcel, die duidelijk ingetapet was aan de enkeles en knie, moest vrede nemen met 1m84. Onze landgenote maakt op basis van haar positie op de wereldranking kans op deelname aan de Olympische Spelen. Opvallend: regerend wereldkampioene Mariya Lasitskene kwam niet verder dan 1m80 na drie kansloze pogingen op 1m87. Ook Yaroslava Mahuchikh kon niet overtuigen met 1m92. Eline Berings klokte tijdens haar seizoensopener af na 13″44 op de 100m horden. In de finale verbeterde de atlete van RCG zich nog naar 13″31. In het speerwerpen mocht Timothy Herman vertoeven in het gezelschap van Johannes Vetter. Vetter imponeerde opnieuw met een beste worp van 93m20, exact een meter minder dan twee dagen geleden in Ostrava. Herman kon de Duitse klasbak logischerwijs niet bedreigen, maar presteerde met 77m73 wel op niveau. Zondag komt de Belgische kampioen voor de derde keer deze week in actie. In Lebbeke zal hij jagen op zijn elfde Vlaamse titel.