Het BK indoor in de atletiekhal van Louvain-la-Neuve werd het toneel van een Belgisch record op de hoge horden. Behalve de nationale titels waren er ook vertrouwensboosts te rapen voor een aantal atleten die binnen twee weken op het WK in Glasgow willen schitteren. Eliott Crestan toonde nog eens hoe goed zijn conditie is en de leden van de 400m-aflossingsploegen namen het tegen elkaar op om hun vorm te meten.

Hoe Michael Obasuyi het 26 jaar oude Belgisch record op de hoge horden van de tabellen liep, kon u hier al lezen. Bij de dames was het meerkampster Noor Vidts die zich helemaal klaar toonde voor Glasgow. Na een 8”31 in de reeksen won ze de finale door nog eens vier honderdsten sneller te gaan. Noor Koekelkoren en Laures Bauwens mochten mee het podium op. Koekelkoren wordt met 8″35 de vierde juniore aller tijden, ze deelt die plaats met Eline Berings.

De fel geanticipeerde driestrijd op de 800m was al voor de start onthoofd. Tibo De Smet bleef door ziekte thuis, maar er was nog steeds heel wat spektakel dankzij Eliott Crestan en Pieter Sisk. Die tweede moest sneller dan 1’45”10 gaan om de eerste zijn ticket voor het WK in Glasgow af te snoepen. Sisk wist wat hem te doen stond en ging er pijlsnel vandoor. Crestan bleef kalm en kon in het slot nog orde op zaken stellen. Hij finishte in een sterke 1’45”20 en heeft zo na zijn beste wereldjaarprestatie van in Liévin ook wereldwijd de tweede tijd van 2024 op zijn naam staan. 1500m-specialiste Elise Vanderelst zat na één ronde achteraan het pak op de 800m en gebruikte het eerste wedstrijddeel om op te schuiven. Vanessa Scaunet plaatste een versnelling in de derde ronde en zag Vanderelst er nog een schepje bovenop doen. In een spannende slotfase slaagde de CABW-atlete erin Rani Baillievier en Liselot Smolders af te houden.

Foto: Jolien De Bock

Op de kortste sprints lieten topfavorieten Rani Rosius en Kobe Vleminckx zich niet verrassen. Rosius klokte in zowel de reeksen als de finale een knappe chrono: 7”22 en 7”20. Belofte Marine Jehaes maakte indruk door het zilver te pakken dankzij een nieuw PR van 7”29. Vleminckx leverde twee identieke tijden af. Zijn 6”66 volstond om Ward Merckx af te houden.

Kogelstoter Kwinten Cools had een stevig PR van een halve meter in huis op pad naar de nationale titel. Hij stootte zijn kogel 18m27 ver het veld in. Jolien Boumkwo bracht haar kogel tot aan de Belgische titel, maar net niet voorbij de 17m-grens. De kogelstootster van VAC was goed voor 16m97. Het diepe slot van de hinkstapspring-competitie zorgde voor dolle vreugde. Désiré Kingunza katapulteerde zich bij zijn laatste poging naar de eerste plaats met een sprong van 15m01. Voor de Forestoise-atleet is dat een eerste oversteek van de 15m-grens. Saliyya Guisse beklom het hoogste trapje van het vrouwenpodium na een hink, stap en sprong richting 12m62.

Christian Iguacel maakte het erg spannend bij de mannen op de 400m. Jonathan Sacoor ging als leider de laatste 50m in, maar moest zijn collega-Tornado op het laatste nippertje nog laten passeren. Het verschil met de 47”24 van Iguacel bedroeg slechts één honderdste. Helena Ponette kwam op het Belgisch kampioenschap voor de tweede keer dit seizoen in actie op de 400m. Ze triomfeerde in een seizoensbeste 52”63 met een ruime voorgift op Kylie Lambert. Ook op de 200m konden Cheetahs gespot worden. Imke Vervaet kwam als winnares uit een duel met Naomi Van den Broeck. Vervaet zat met 23”56 drie tienden boven haar eigen BR, voor Van den Broeck was 23”63 een nieuw indoorrecord. Belofte Rendel Vermeulen haalde het bij de mannen in een PR van 21”32.

Foto: Jolien De Bock

Geen Thomas Carmoy aan de hoogspringstand. De pupil van Tia Hellebaut moest zich ziek afmelden. In zijn afwezigheid was de Belgische titel voor Jef Vermeiren die 2m10 sprong. Langs vrouwelijke kant dook een oude bekende op. Claire Orcel had het profbestaan naast zich neergelegd, maar trainde opnieuw recreatief voor dit winterseizoen. Tot nu toe leverde dat twee keer een bescheiden 1m71 op, maar in Louvain-la-Neuve liet Orcel weer een glimp van haar oude zelf zien. Ze zweefde over 1m81 en pakte zo de Belgische titel. Merel Maes moest zich tevreden stellen met 1m74 en een bronzen plak.

Een licht geblesseerde Elien Vekemans begon in het polsstokspringen aan haar competitie toen die van alle andere atleten er al op zat. Ze zweefde over 4m15 en 4m30 waarna haar drie pogingen op 4m45 mislukten. De revelatie van het BK meerkampen, Robin Bodart, werd Belgisch kampioen bij de heren. Ben Broeders geraakte niet over zijn aanvangshoogte. Yanni Sampson had aan een sprong van 7m42 genoeg om het verspringen te winnen. Meerkamper en WKi-ganger Jente Hauttekeete werd derde met 7m14 als beste poging. Hij moest Jeroen Gonissen laten voorgaan die naar 7m27 zweefde. Het verspringen bij de vrouwen viel ten prooi aan Maité Beernaert. Zij kwam met 6m05 tot op een twintigtal centimeter van haar record.

Op de 1500 meterwedstrijden waren de grootste Belgische namen er niet bij waardoor er kansen lagen voor enkele atleten uit de tweede lijn. Lucie Grandjean was Nel Vanopstal te snel af. Bij de mannen troefde Pieter Claus Maxime Delvoie en Oussama Lonneux af. De afsluitende 3.000m werd gewonnen door Antoine Senard. Daarachter werd Simon Jeukenne tweede nadat hij de vijftien rondjes in 8’11”71 afwerkte, een nieuw Belgisch juniorenrecord.