Yaroslava Mahuchikh blijft verbazen. De Oekraïense hoogspringster zorgde in het Slovaakse Banská Bystrica voor een onwaarschijnlijke reeks. De vice-wereldkampioene vloog over 2m01 en 2m03 in haar eerste poging over de lat. Vervolgens was 2m06 aan de beurt en ook daar klaarde het 19-jarige rastalent de klus. Mahuchikh scherpte haar PR in zaal aan met vier centimeter en is daardoor de derde performer aller tijden. Claire Orcel opende haar seizoen met een sprong over 1m90.

Yaroslava Mahuchikh heeft nog maar eens bewezen wat voor een absoluut toptalent ze is. Nadat de 19-jarige Oekraïense haar seizoen met 2m02 had gestart midden januari, zorgde de atlete vandaag in het Slovaakse Banská Bystrica voor een heuse knalprestatie. Mahuchikh vloog namelijk in haar eerste poging over 2m01, 2m03 én vooral 2m06. Daardoor mag de wereldrecordhoudster bij de junioren zich nu ook de de derde performer aller tijden noemen. De derde plaats op die ranking aller tijden in zaal deelt de atlete met Blanka VlasicStefka Kostadinova en Anna Chicherova. Alleen de Duitse Heike Henkel en de Zweedse Kasja Bergqvist gingen ooit hoger in zaal met respectievelijk 2m07 en 2m08. Het was de hoogste sprong sinds 2006 en uiteraard ook de hoogste sprong ooit door een tiener. Outdoor was Mahuchikh op het WK in Doha goed voor een sprong over 2m04. De gelukte poging op 2m06 kan u hieronder bekijken vanaf 1:54:16.

Claire Orcel trad ook aan in Slovakije en sprong in haar derde poging over 1m90, goed voor een zevende plaats. Vervolgens ging ze drie keer de mist in op 1m93, al was de atlete zichtbaar tevreden met haar gelukte poging op 1m90. Vorig jaar opende Orcel haar winterseizoen met een eerder bescheiden 1m80. De EK-limiet bedraagt 1m96, wat vijf centimeter hoger is dan het PR in zaal van onze landgenote. Outdoor was de atlete al goed voor een sprong over 1m94. Behaalt ze de EK-limiet, dan is ze meteen ook zeker van de olympische limiet, aangezien daarvoor eveneens 1m96 gevraagd wordt.