Cynthia Bolingo strandde tijdens de Meeting de l’Eure op een zucht van de limiet op de 400m voor het EK-indoor. De Belgian Cheetah deed welgeteld twee honderdsten te lang over haar dubbele baanronde en bleef bijgevolg steken op 52″75. Nafi Thiam en Claire Orcel kwam eveneens in actie in het Franse Val-de-Reuil. Ze opteerden beiden voor het hoogspringen waarbij vooral Orcel niet kon overtuigen.

Quasi alle Belgian Cheethas verzamelden gisteren in de Topsporthal voor een onderling duel. Van Cynthia Bolingo was echter geen spoor. De vice-Europese kampioene in zaal op de 400m opteerde vandaag namelijk voor een meeting in Normandië. Met een seizoensbeste van 52″89 was de 28-jarige atlete nog steeds op zoek naar de EK-limiet van 52″73 en die hoopte ze vandaag op zak te steken.

Het was Floria Gueï die onze landgenote van bij de start meteen onder druk zette en na 100m al voorbij Bolingo snelde. Bolingo kon niet meteen antwoorden op de snelle openingsronde van de Franse atlete. De Belgian Cheetah moest dan ook een klein gaatje laten, maar verdapperde bij het ingaan van de tweede ronde. Daardoor zat ze al snel opnieuw in het spoor van Gueï. De 400m-specialiste had duidelijk nog voldoende in de tank om een extra versnelling te plaatsen waardoor ze net voor het ingaan van de laatste rechte lijn op en over Gueï ging. Ze smeet zich over de finish, maar de klok kende geen genade en stopte na 52″75. Weliswaar een seizoensbeste en de snelste Belgische jaarprestatie, maar helaas voor Bolingo twee honderdsten boven de limiet voor het EK in zaal. Volgende week krijgt de CABW-atlete op het BK een nieuwe kans in het gezelschap van de overige Cheetahs. Voor aanvang van het winterseizoen gaf Bolingo aan geen doel te maken van een individuele deelname aan het EK indoor. Of ze daar na een mogelijke limiet ook zo over denkt, is maar zozeer de vraag.

Thiam met degelijke opener, Orcel blijft ver onder seizoensbeste

Bolingo was niet de enige Belgische atlete die naar Frankrijk afreisde. In het hoogspringen keken Nafi Thiam en Claire Orcel elkaar in de ogen. Voor Orcel zat de competitie er snel op. De finaliste van het WK in Doha kwam niet verder dan 1m82 en reageerde vervolgens heel ontgoocheld op sociale media. Eerder deze winter kwam Orcel al tot 1m90. Thiam kon iets langer genieten van haar wedstrijd. De meerkampster bleef lang foutloos met sprongen over 1m78, 1m82 en 1m86. Vervolgens ging de lat naar 1m90, maar daar ging het drie keer mis voor Thiam. De laatste keer dat Thiam aan een Europees kampioenschap in zaal deelnam, sprong ze in haar voorbereiding over 1m90. Volgende week neemt de olympische kampioene nog deel aan het verspringen tijdens het BK Indoor en dan beslist ze of ze al dan niet deelneemt aan het EK indoor.

Grant Holloway snelde op de 60m horden naar 7″41, negen honderdsten trager dan zijn Amerikaans record van afgelopen dinsdag in Liévin. De Ethiopiër Getnet Wale bewees dat zijn tweede prestatie aller tijden op de 3.000m in Liévin geen toeval was door de 1500m naar zijn hand te zetten in 3’35″54. Kudaf Tsegay was de verrassing in Liévin dankzij een WR op de 1500m bij de vrouwen. Tsegay bewees op de 800m dat ze ook daarin onwaarschijnlijk sterk is door met 1’57″52 een stevige beste wereldjaarprestatie neer te zetten.

Photo by Tomas Sisk / Golazo