Morgen staat in Oordegem de elfde editie van de IFAM Outdoor gepland. Vanzelfsprekend is de organisatie van de IFAM anno 2021 allerminst, maar een opmerkelijke atletiekdag wordt het zonder twijfel. Femke Bol is met voorsprong de grootste internationale naam aan de start. Langs Belgische zijde wordt het uitkijken naar onder meer Rani Rosius, Eline Berings, Philip Milanov, Cynthia Bolingo en Dylan Borlée.

De weergoden zijn de organisatie van de IFAM Outdoor alvast gunstig gezind, aangezien er voor het eerst in weken opnieuw sprake is van goede omstandigheden. Organisator Kim Barbé liet op social media alvast verstaan dat de start van de korte sprint en hoge horden wordt omgedraaid om zo optimaal mogelijk van de wind te profiteren. Op die korte sprint was Ajla Del Ponte vooraf de grootste naam, maar de Zwitserse kreeg alsnog startrecht op de Diamond League in Doha. Daardoor wordt het uitkijken naar wat Rani Rosius kan in het gezelschap van onder meer Tatjana PintoLieke Klaver en Naomi Sedney. Klaver maakt ook haar opwachting op de 200m, waarin Cynthia Bolingo aan de start verschijnt. De snelste Belgische vrouw van het moment op de baanronde opteert voor haar oude liefde met die halve baanronde en kijkt er in de ogen van Femke Bol en Imke Vervaet. Bol gaat voor haar 200m ook van start op de 400m, waarin scholiere Zoë Laureys als enige landgenote in de blokken kruipt. Camille Laus opteert zondag voor enen meeting op het Griekse eiland Kreta.

Femke Bol – Foto: Bauhaus Galan

Bij de mannen wordt het eveneens uitkijken naar snelle noorderburen met Taymir Burnet en Joris Van Gool die op de 100m de strijd aangaan met Kobe Vleminckx, die de afgelopen weken nog niet kon overtuigen. Burnet is ook de favoriet op de 200m, waarin geen grote Belgische namen aan de start verschijnen. De baanronde belooft opnieuw een duel van de Lage Landen te worden tussen man in vorm Jochem Dobber en Dylan Borlée. Ook Liemarvin Bonevacia en Terrence Aggard nemen de 400m voor hun rekening. Alexander Doom en Christian Iguacel gaan voor het eerst sinds het EK indoor in Torun opnieuw van de start op die afstand.

Eline Berings krijgt op de hoge horden het gezelschap van de Franse Awa Sene en het Nederlandse rastalent Zoe Sedney, die afgelopen winter goed was voor de finale op het EK indoor. Paulien Couckuyt topt het deelnemersveld op de baanronde met hindernissen en kan rekenen op buitenlands gezelschap met Line Kloster en Jessica Turner. Voor Margo Van Puyvelde en Eline Claeys lijkt het een uitstekende gelegenheid om seizoensbestes neer te zetten. Claeys krijgt opnieuw een kans om onder de EK-limiet van 58″52 te duiken. De atlete van ATLA leek op weg naar die chrono op het KVV AC, tot ze zichzelf aantikte na het overschrijden van de laatste horde. Bij de mannen is Tuur Bras de snelste landgenoot van het moment. Bras heeft aan 51″12 genoeg om zich te verzekeren van het EK voor beloften. Dylan Owusu haalde nog geen finish op de horden in het huidige zomerseizoen en is dus uit op revanche. En dan is er nog Mimoun Abdoul Wahab, de scholier die afgelopen maandag zichzelf verbeterde naar 52″35 en slechts vijf honderdsten tekort komt voor het EK voor junioren. De Belgen op de lage horden krijgen het gezelschap van Nick Smidt en Victor Coroller.

Claire Orcel – Foto: Golazo

In de kampnummers is het onder meer uitkijken naar het hoogspringen bij de vrouwen, waarin Claire Orcel het opneemt tegen Vlaams kampioene Zita Goossens, die op zoek is naar de EK-limiet van 1m84. Ook Jef Vermeiren jaagt op de EK-limiet voor beloften die 2m17 bedraagt. De hoogspringer van ACHL kan zich optrekken aan favoriet Douwe Amels, die in het verleden al 2m28 noteerde. Daniel Segers werkte afgelopen winter slechts één wedstrijd af door blessures, maar de atleet van RESC kan in het verspringen wel een gooi doen naar de gevraagde 7m69 om naar het EK voor beloften afgevaardigd te worden. In het polsstokspringen trekt Rutger Koppelaar ten strijde tegen de Franse broers Mathieu en Thibaut Collet. Voormalig Belgisch recordhouder Arnaud Art is ook van de partij. Philip Milanov kon in de afgelopen weken nog niet geheel overtuigen met zijn discus, maar krijgt morgen dus een nieuwe kans om voorbij 65 meter te werpen.

Op de middellange afstand ontbreken de absolute toppers, maar toch beloven het interessante wedstrijden te worden. Vlaams 800m-kampioene Annelies Nijssen is al zeker van het EK voor junioren, maar krijgt op de IFAM voor het eerst een race waarin ze gewoon moet volgen. Camille Muls blijft voorlopig op zoek naar de EK-limiet van 2’05″06. Bij de mannen wordt het uitkijken naar Belgisch recordhouder op de 1500m Ismael Debjani. Debjani kiest morgen echter voor de dubbele baanronde waarin ook Aurèle Vandeputte en Vlaams kampioen Tibo De Smet aan de start verschijnen. Thomas Vanoppen is de snelste Belg op de 1500m, waarin een drietal aan de start verschijnt dat eerder onder 3’37 dook. Pieter Sisk dook al onder de EK-limiet op de 800m, maar wil zich ook bewijzen op die 1500m. In de 5.000m bij de mannen wordt het zaak om twee landgenoten in het bijzonder te volgen met Michael Somers en Guillaume Grimard, die 13’54″62 nodig heeft om afgevaardigd te worden naar het EK voor beloften. Rayan Vanderpoorten won afgelopen zondag de Vlaamse titel op de 1500m en debuteert morgen op de 3.000m steeple. De atleet van KAAG moet 8’53″18 behalen, wil hij kans maken op het EK bij de beloften.

Het uurrooster van de IFAM kan u hier terugvinden.

Ismael Debjani – Foto: Golazo