In het eerste weekend van januari werd er op alle fronten stevig gestreden. In het veld maakte Guillaume Grimard het mooie weer door als eerste Europeaan te finishen in de World Athletics Cross Country Tour Gold meeting in Italië. Jana Van Lent ruilde met succes haar spikes in voor de weg. In Nice liep ze naar de tweede Belgische tijd ooit op een 10 kilometer. Tenslotte waren er nog de provinciale kampioenschappen ‘short track’ waar Elie Bacari op de hoge horden indruk maakte met een top tien aller tijden.

Veel tijd om van de nieuwjaarsfestiviteiten te bekomen zat er voor veel atleten niet in. In het eerste weekend van januari was de wedstrijdkalender al goed gebald met een World Athletics Cross Country Gold Meeting in Italië, wegwedstrijden en de provinciale kampioenschappen.

Guillaume Grimard bleef trouw aan het veld en trok zaterdag naar San Giorgio su Legnano voor de Campaccio. Hij trof er onder andere tweevoudig zilveren WK-medaillist Daniel Simiu Ebenyo. Grimard kon weinig gewicht in de schaal leggen tegen Ebenyo, maar vertolkte wel een mooie bijrol. Hij verscheen als zesde en eerste Europeaan in de eindstand en finishte op minder dan een minuut van uiteindelijke winnaar Ebenyo. Bij de vrouwen haalde Francine Niyomukunzi het van vice-Europees veldloopkampioene Nadia Battocletti.

Jana Van Lent zet eerste stap richting EK in Rome

Jana Van Lent was één van de revelaties van najaar 2023, maar ook 2024 ziet er rooskleurig uit voor de afstandsloopster van RESC. Tijdens de Prom’Classic in het Franse Nice streed onze landgenote mee voor winst op de 10 kilometer. Van Lent kwam amper twee seconden te kort om haar eerste overwinning van het jaar te boeken. Met 31’53 heeft ze alleszins een stevige chrono beet om zich aan op te trekken.

Foto: Jeroen De Meyer

De 22-jarige atlete pitst ruim twee minuten af van haar recordtijd op de piste en is na Marleen Renders nog maar de tweede Belg ooit die op de weg onder de 32 minuten kan duiken. In het verleden beten al atleten als Veerle Dejaeghere, Lisa Rooms en Mieke Gorissen hun tanden stuk op deze tijd.

De limiet voor de 10.000m op het EK in Rome bedraagt 33’00″00, maar met deze prestatie op de weg is Van Lent nog niet 100% zeker van haar selectie. Slechts 27 atleten mogen op het EK hun 25 rondjes op de piste afleggen en er zijn amper negen limietplaatsen. De rest wordt aangevuld via de ranking. Er komt normaliter ook een B-race met startrecht voor nog eens 27 atleten. Voor die B-race is Van Lent bij deze geplaatst. Het is alleen nog onzeker of deze wedstrijd ook officieel deel zal uitmaken van het EK.

Elie Bacari mengt zich in top 10 aller tijden

Met de provinciale kampioenschappen op de agenda was het weer een drukte in de verschillende indoorhallen in ons land. Tussen de karrevracht aan resultaten sprong vooral de 60m horden van Elie Bacari in het oog. De DCLA-atleet was vorig jaar al goed voor een snelle 7″84. Een jaar extra trainingsarbeid in de benen brengt hem nu naar 7″81 waardoor hij net de top tien aller tijden binnen duikt.

In het kogelstoten liet Elena Defrère direct een veelbelovende seizoensopener optekenen. Ze liet haar kogel twee keer voorbij de 15m landen met 15m55 als beste resultaat. Jente Hauttekeete liet zich opmerken door 5m00, amper één centimeter onder zijn PR, te noteren in het polsstokspringen.

Aan de andere kant van de taalgrens mag de 7″36 van Marine Jehaes op de 60m zeker gezien worden. De sprintster stond met haar 7″33 van vorig jaar al negende aller tijden, maar lijkt dus klaar om de komende weken te flirten met een duik onder de 7″30. In het hoogspringen zagen we een oude bekende terug. Claire Orcel kwam sinds juli 2022 niet meer in actie, maar timmert ondertussen aan haar weg terug. Haar 1m71 was een eerste stap in die richting.

Claire Orcel – Foto: Yngwie Vanhoucke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in