De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh heeft op het WK in Birmingham 22m31 gestoten. Dat kampioenschapsrecord was uiteraard ruim voldoende voor de wereldtitel. Slechts drie atleten deden ooit beter.

Walsh stond de hele wedstrijd aan de leiding, want hij had bij zijn eerste poging al 22m13 laten optekenen. Bij zijn zesde en laatste poging, toen de winst al binnen was, deed hij daar nog 18 centimeter bij. Het is indoor de vierde beste worp uit de geschiedenis. De worpen van de nummers één en twee aller tijden, Randy Barnes en Ulf Timmerman, dateren uit het dubieuze jaar 1989.

Het was van in 2008 geleden dat, met de Amerikaan Adam Nelson, nog iemand beter deed dan Walsh vandaag in Birmingham. “Ik kwam om te winnen, maar wist dat ik ver zou moeten gooien”, zei de Nieuw-Zeelander. “Om met zo’n knaller te kunnen eindigen is fantastisch.”

Voor Walsh was het de tweede opeenvolgende wereldtitel in de indoorhal. Afgelopen zomer pakte hij ook op het WK outdoor in Londen de gouden plak.